Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ: Η εξέλιξη της αναστολής των ιατρικών συμβάσεων(Υgeianet)

http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=26743

Η καταγραφή την μέχρι στιγμής εξέλιξης της αναστολής των ιατρικών συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ, που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αποδίδει μία πρώιμη αποτίμηση με την διαπίστωση οτι η συνολική εικόνα της ανταπόκρισης των ιατρών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική σε σχέση με ανάλογες κινητοποιήσεις παλαιότερων εποχών. Τα αποτελέσματα της ανταπόκρισης των ιατρών ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή και συναρτώνται με τις ιδιαιτερότητες της εσωτερικής λειτουργίας κάθε Ιατρικού Συλλόγου.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι που θεσμικά έχουν την ευθύνη υλοποίησης των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το αποτέλεσμα που μέχρι στιγμής κατεγράφη.
Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι Σύλλογοι που ανακοίνωσαν καθολική σχεδόν ανταπόκριση των ιατρών μελών τους, στην απόφαση αναστολής των Ιατρικών Συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ. Προφανώς αυτό το αποτέλεσμα δεν ανέκυψε αυτομάτως. Υπήρξε προϊόν έντονης ενεργοποίησης των οργάνων των Ιατρικών Συλλόγων με συστηματική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των ιατρών και οργανωμένη κατάθεση των αναστολών στις κατά τόπους ΥΠΑΔ. Κύριο στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι οι ιατροί μέλη των συγκεκριμένων Ιατρικών Συλλόγων συνειδητοποίησαν και πείστηκαν ότι το καλώς νοούμενο επαγγελματικό τους συμφέρον επιτάσσει την αναστολή των Συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ, όπερ και εγένετο.
Στη δεύτερη και μεγαλύτερη κατηγορία, περιλαμβάνονται οι Σύλλογοι που μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν να επιδείξουν από μικρή, μέτρια, ως πλειοψηφική συμμετοχή. Προφανώς αυτό οφείλεται εν μέρει στην μειωμένης αποτελεσματικότητας ενεργοποίηση των οργάνων των Ιατρικών Συλλόγων. Κυρίως όμως οφείλεται στην μη συνειδητοποίηση εκ μέρους των ιατρών, της κατάστασης αναξιοπιστίας στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΠΑΔ μετά την ενσωμάτωσή του στον ΕΟΠΥΥ, με συνέπεια την αποστασιοποίηση τους από τις δράσεις υποστήριξης του καλώς νοούμενου ιατρικού επαγγελματικού συμφέροντος, τις οποίες αποφάσισαν τα Συλλογικά Ιατρικά Όργανα.   Στους Συλλόγους αυτούς επισημαίνεται το γεγονός των επί μέρους αποφάσεων από ιατρικές ομάδες ειδικοτήτων, που προχωρούν αποσπασματικά στην αναστολή των συμβάσεων. Το θετικό στοιχείο αυτής της κατηγορίας είναι ότι οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και συνεχώς περισσότεροι ιατροί αναστέλλουν τις συμβάσεις τους, αντιλαμβανόμενοι το πραγματικό καλώς νοούμενο επαγγελματικό τους συμφέρον.
Ειδικότερη κατηγορία αποτελούν μεμονωμένοι Ιατρικοί Σύλλογοι που με ανακοινώσεις των οργάνων τους γνωστοποιούν ότι δεν ευθυγραμμίζονται με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Π.Ι.Σ., εκφράζοντας αντίθετη θέση ως προς την αναστολή των ιατρικών συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ      . Αυτό σημαίνει τουλάχιστον ότι οι ίδιοι οι ιατροί που έχουν εκλεγεί στα θεσμοθετημένα όργανα, δεν έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εις ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ, μετά την ενσωμάτωσή του στον ΕΟΠΥΥ. Ενδεχομένως οι συνάδελφοι καλλιεργούν μύχιες ελπίδες ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει την περαιτέρω χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ από το Δημόσιο για την εξόφληση των οφειλών του και που παραγράφει τις παλαιότερες πέραν του έτους οφειλές, θα ανατραπεί και ότι με νέα νομοθετική ρύθμιση, θα ανοίξουν οι κρουνοί του δημόσιου χρήματος και θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές του ΟΠΑΔ. Αυτή η προσδοκία όμως δεν στηρίζεται σε κανένα λογικό έρεισμα, με διακηρυγμένη την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, όπως αποτυπώθηκε στον πρόσφατα ψηφισθέντα προϋπολογισμό του κράτους με τις μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για την υγεία.
Οι συμμετέχοντες στα όργανα αυτών των Συλλόγων, παραγνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Π.Ι.Σ. λήφθηκαν με τη συμμετοχή και των ιδίων, αμφισβητούν την εγκυρότητα του αντιπροσωπευτικότερου Ιατρικού Φορέα της χώρας τον οποίο συναποτελούν και οι ίδιοι. Με αυτήν την πρακτική ακυρώνουν πρώτιστα τη δική τους υπόσταση ως αιρετών εκπροσώπων της Ιατρικής Κοινότητας της περιοχής τους και υπονομεύουν τα πραγματικά καλώς νοούμενα επαγγελματικά συμφέροντα των ιατρών μελών τους, καθιστάμενοι υπόλογοι έναντι αυτών.
Τελικά οι συνεχώς καταγραφόμενη πύκνωση των γραμμών του Ιατρικού Σώματος που αναστέλλει τις ιατρικές συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ, δείχνει το δρόμο που οδηγεί στην υποστήριξη των καλώς νοουμένων ιατρικών επαγγελματικών συμφερόντων, τον οποίον νομοτελειακά θα ακολουθήσουν όλοι, ωθούμενοι προς αυτό από τις πραγματικές δραματικές καταστάσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται και αποκαλύπτονται.
 
* Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ είναι μέλος ΔΣ του ΠΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου