Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Θηλασμού συνέχεια...


  • Διάβασα από το http://www.facebook.com/events/451733871566334/ για μια εκδήλωση που έγινε στην Θεσσαλονίκη με θέμα......

    "Την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 11.00 π.μ. η Αγλαϊα Παπαδήμα θα είναι μαζί μας στο χώρο του Μικρόπολις. Θα μας μιλήσει για την διατροφή με θέμα "Εισαγωγή στερεών τροφών.Με ποια κριτήρια;".Θα μιλήσουμε για τις προτεραιότητες στη διατροφή του βρέφους και λίγο μετά.Σας περιμένουμε όλους!

    Μικρόπολις
    ... Βενιζέλου & Βασιλέως Ηρακλείου 18, Thessaloníki
    Εμφάνιση χάρτη · Λήψη οδηγιών"

    και φαντάσου αγαπητέ συνάδελφε ότι αυτή η Αγλαΐα Παπαδήμα είναι δασολόγος....ναι καλά διάβασες η πρωταπριλιά έχει περάσει, σύμβουλος θηλασμού και παιδικής διατροφής!!!
    Για του λόγου το αληθές!!
    http://www.mitrikosthilasmos.com/2009/08/blog-post_3771.html
    Βιογραφικό της Αγλαΐας Παπαδήμα
    Πιστοποιημένης Συμβούλου Γαλουχίας IBCLC
    Πτυχίο από τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. το 1995.
    Μεταπτυχιακό στη Δασική Γενετική το 2005.
    Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας 2001,
    επαναπιστοποίηση το 2006.

    Αυτό εγώ το ονομάζω διαστροφή. Πλέον έχουμε ξεφύγει...ξέρει η Αγλαΐα και η κάθε Αγλαΐα από διατροφή του βρέφους μετά τον 6ο μήνα σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που μπορεί και να διδάξει; Καλά σ΄αυτή την χώρα ο καθένας χρίζεται ειδικός και μιλάει για ότι θέλει; Και η προστασία της δημόσιας υγείας; Οι κανόνες δεοντολογίας; Το Πανεπιστήμιο; Που είναι άραγε το Πανεπιστήμιο; Ο Ιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης; το γνωρίζει; έχει κάνει κάτι γι αυτό; Όλοι εμείς οι παιδίατροι στο ανάθεμα εκτός αν έχουμε το πολυπόθητο χαρτί πιστοποίησης.
    Εκεί φτάσαμε!!!!
    Και μη χειρότερα!!!!!

22 σχόλια:

  1. Ευδοξια Γρηγοριαδου4 Απριλίου 2013 στις 1:41 π.μ.

    Και μαλιστα με την καλυψη συναδελφων παιδιατρων..Οποιοσδηποτε με ανησυχιες και διαθεση για γνωση,μπορει να παρακολουθησει καποια σεμιναρια ,να ενστερνηθει αποψεις και ως δια μαγειας χριζεται ειδικος..αυτος μπορει να ειναι απο οποιαδηποτε σχολη..Δεν ειναι δυσκολο στη σημερινη εποχη του διαδικτυου..πατας ενα κουμπακι ,διαβαζεις τα αρθρα..και τα προσφερεις ως γνωση στο λαο..λαικη και λαικιστικη ιατρικη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού είναι τόσο εύκολο όσο λέτε γιατί οι παιδίατροι που πραγματικά γνωρίζουν περί θηλασμού είναι τόσο δυσεύρετοι??? Αυτό που λέτε λοιπόν δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση των γιατρών...

      Διαγραφή
    2. Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός κερδίζονται, δεν χαρίζονται επειδή υπάρχει ένα χαρτί είτε αυτό λέγεται πτυχίο, είτε διδακτορικό, είτε πιστοποίηση. Ο κάθε ένας επαγγελματίας λοιπόν κρίνεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει, εκ του αποτελέσματος και όχι a priori...

      Αντί λοιπόν να κρίνετε και να κατακρίνετε τους IBCLC Συμβούλους Γαλουχίας, σκεφτείτε πρώτα από όλα τι είναι αυτό που δημιούργησε εξ αρχής την ανάγκη ύπαρξής τους. Αυτοί που εσείς τόσο εύκολα απαξιώνετε έχουν βοηθήσει στην πράξη γυναίκες που ήθελαν να θηλάσουν τα παιδιά τους και δυστυχώς δεν έβρισκαν την (πολυ)αναμενόμενη υποστήριξη από τον παιδίατρό τους.

      Αντιθέτως, ο πρώτος παιδίατρος μέσα ακόμη από το μαιευτήριο έδωσε έγγραφη συνταγή για λήψη φόρμουλας γνωρίζοντας αλλά (σκοπίμως?) παραβλέποντας ότι το μωρό θηλάζει αποκλειστικά.
      Ο δεύτερος παιδίατρος, έχει "στολισμένο" το ιατρείο του με κάθε λογής παρασκευάσματα και υποκατάστατα μητρικού γάλακτος και κατά την έξοδο των γονέων τους έδωσε δώρο ένα κουτί με γάλα σκόνη, "μήπως και δε φτάσει το γάλα της μαμάς και το μωρό κλάψει". Ο τρίτος παιδίατρος απόρησε που η μαμά θηλάζει ακόμη αποκλειστικά, 4 ολόκληρους (!!!) μήνες και πρότεινε την άμεση εισαγωγή στερεών γιατί το μωρό "δεν πήρε βάρος" ή "πήρε περισσότερο από όσο έπρεπε!!!!" και φυσικά οι θηλασμοί να γίνουν πρωί-βράδυ γιατί το μωρό θα χορταίνει από τις κρέμες...
      Να μην συνεχίσω την (ίσως για εσάς) γλαφυρή περιγραφή, η οποία τελικά είναι η ίδια η πραγματικότητα για την πλειοψηφία των μαμάδων.

      Όταν λοιπόν οι περισσότεροι παιδίατροι είτε ακούσια είτε εκούσια, δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να υποστηρίξουν μια μαμά που επιθυμεί να θηλάσει το μωρό της, τότε αυτή η μαμά πρέπει να βρει τους ανθρώπους που θα τη βοηθήσουν.
      Δεν καταλαβαίνω τι σας φοβίζει και εναντιώνεστε τόσο σε αυτό? Μήπως ότι θα χάσετε πελατεία? Καλώς ή κακώς (καλώς) οι σύμβουλοι αυτοί δεν κάνουν ιατρικές γνωματεύσεις οπότε το επάγγελμά σας δεν απειλείται... Αχρείαστοι να είστε αλλά είστε πάντα απαραίτητοι σε κάθε οικογένεια.

      Οι επιλογές σας λοιπόν στις αντιδράσεις σας θα έπρεπε να είναι δυο:
      1. Να αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν μπορείτε να καλύψετε την ανάγκη αυτή των θηλαζουσών μανάδων (είτε γιατί δεν θέλετε είτε γιατί δεν μπορείτε) και να παραδεχτείτε πως η ύπαρξη συμβούλων γαλουχίας είναι αναγκαία και να παραιτηθείτε από τις κόντρες και τις κακεντρέχειες εναντίων τους ή
      2. Να ταρακουνηθείτε από τα ολοένα αυξανόμενα (ευτυχώς) ποσοστά γυναικών που καταφέρνουν να θηλάσουν (και αυτό όχι λόγω των παιδιάτρων αλλά γιατί το θέλουν πραγματικά και ψάχνονται μόνες τους για τις απαντήσεις στα προβλήματά τους) και να ενεργοποιηθείτε με συνεχείς ενημερώσεις και σεμινάρια σχετικά με τον θηλασμό και τη διατροφή των βρεφών.

      Δεν μπορεί εγώ και η κάθε "εγώ" να ξέρουμε περισσότερα για τον θηλασμό από ότι ο παιδίατρός μας.
      Νομίζετε πως είναι εύκολο για τις μανάδες και ειδικά αυτές που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ να καταφέρουν να θηλάσουν τα παιδιά τους? Νομίζετε πως εγώ και η κάθε "εγώ", θέλουμε να ψάχνουμε ώρες ολόκληρες στο ίντερνετ για το πώς να αντιμετωπίσουμε μια μυκητίαση ή μια μαστίτιδα ή μια γαστρεντερίτιδα χωρίς να βλάψουμε τον θηλασμό όταν ο παιδίατρος ή ο γυναικολόγος ή ο οποιοσδήποτε γιατρός θα συστήσει κατευθείαν τη διακοπή του θηλασμού για τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής χωρίς να ψάξει και να βρει συμβατά φάρμακα?

      Αναλογιστείτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που θέλουν το αυτονόητο για τα παιδιά τους και που αντί να βρουν τις λύσεις από τους γιατρούς τους, σαμποτάρονται συνεχώς στην προσπάθειά τους.

      Μετρήστε τα λόγια σας λοιπόν πριν τα ξεστομίσετε γιατί, αν μη τι άλλο, η έπαρση και η αλαζονία ενός επαγγελματία και ανθρώπου γενικότερα υψώνουν τεράστια τείχη προς τη γνώση....αυτή τη γνώση αναζητήστε κι εσείς και όχι την ευκαιρία για να υποβιβάσετε και να υποβαθμίσετε άλλους επαγγελματίες που την έχουν...

      Διαγραφή
  2. Κύριε Νταλούκα,

    Αναρωτιέμαι εάν γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνάδελφοί σας που έχουν βιτρίνα υποκατάστων μητρικού γάλακτος στα ιατρεία τους καθώς και ότι χορηγούν δωρεάν δείγματα τροποποιημένου γάλακτος αγελάδος, σε μητέρες που θηλάζουν αποκλειστικά. Επίσης ότι φεύγοντας από το μαιευτήριο, υπάρχουν παιδίατροι που δίνουν σημειώματα/συνταγές για γάλα, ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, σε μωρό που θηλάζει αποκλειστικά για ''περίπτωση ανάγκης''. Από προσωπική εμπειρία ως θηλάζουσα μητέρα μπορώ να σας το επιβεβαιώσω καθώς και χιλιάδες άλλες μητέρες που ενώ θέλουν να θηλάσουν αναγκάζονται να αλλάζουν παιδιάτρους μέχρι να βρουν κάποιον που θα στηρίξει την επιλογή τους. Το αυτονόητο δηλαδή, να θηλάσουν τα παιδιά τους!
    Δεν θα αναφερθώ στα μαιευτήρια και τις τακτικές τους γιατί και εκεί τα πράγματα είναι τραγικά και δεν υπάρχει λόγος να επεκταθούμε σε μαίες και γυναικολόγους.
    Θα σας αναφέρω μόνο τις τακτικές των συναδέλφων σας, που μάλλον δεν γνωρίζετε.
    Όταν η μητέρα καταφέρει και φτάσει τους πολυπόθητους 5-6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού, ο παιδίατρος προτείνει θηλασμό πρωί-βράδυ. Για ποιον λόγο; Δεν γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αποθηλασμό, παρά την θέληση της μητέρας να συνεχίσει; Να υποθέσω ότι έχει άγνοια για τον θηλασμό ή τον θεωρεί περιττό σε αυτήν την ηλικία;
    Προσωπικά λοιπόν άλλαξα την πρώτη παιδίατρο γιατί με τις οδηγίες της οδηγήθηκα σε μερικό αποθηλασμό. Οδηγίες για πιπίλα κάθε φορά που έκλαιγε και εάν δεν είχαν περάσει 2-3 ώρες από το τελευταίο γεύμα θηλασμού. Οδηγίες για δεκάλεπτο θηλασμό και τρίωρα ταΐσματα, που όπως πολύ καλά γνωρίζετε είναι λανθασμένες.
    Οδηγίες για χαμομήλι και πιπίλα για να μάθει το παιδί να κοιμάται το βράδυ. Και όταν φυσικά το βάρος δεν ήταν το επιθυμητό αντί να καταλάβει το λάθος της , μου πρότεινε χορήγηση υποκατάστατου γάλακτος και δεν αναφέρθηκε στο να μου προτείνει κάποιον τρόπο για να αυξήσω το γάλα μου. Για ποια ανευθυνότητα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε όταν οι οδηγίες για θηλασμό με πρόγραμμα, μπορούν να οδηγήσουν στον υποσιτισμό του παιδιού μου ;
    Αγωνίστηκα πολύ για να ψάξω μόνη μου και να μάθω για τον επαναγαλακτισμό ώστε να καταφέρω να συνεχίσω τον θηλασμό. Ακολούθησε δεύτερη παιδίατρος που στους 5 μήνες μου πρότεινε ρυζάλευρο και θηλασμό μόνο πρωί βράδυ. Με ύφος χιλίων καρδιναλίων με διαβεβαίωσε ότι δεν θα κοπεί το γάλα μου έτσι. Aς μην αναφέρω ότι όταν έπρεπε να γυρίσω στην δουλεία και την ρώτησα τι θα κάνω με τον θηλασμό η απάντηση ήταν ‘’θα δώσεις γάλα σε σκόνη’’.
    Αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα για το τι γίνεται με τους αγαπητούς συναδέλφους σας που μάλλον δεν γνωρίζετε.
    Ας μην σας αναφέρω την έκπληξη των παιδιάτρων όταν έχει τύχει να επισκεφθώ Δημόσιο Νοσοκομείο στην Αθήνα και να τους πω ότι έχω το θράσος να θηλάζω την 1, 2 ή 3 χρονών κόρη μου. Ξέρετε πώς μου συμπεριφέρθηκαν; ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ!
    Από πού και ως πού έχουν το θράσος να προσβάλλουν μια μητέρα επειδή θηλάζει το ενός έτος παιδί της; Με ποια ιδιότητα και με ποια επιστημονική τεκμηρίωση της το απαγορεύουν γιατί εκθέτει το παιδί της σε κίνδυνο;
    Αναρωτιέμαι λοιπόν κι εγώ με την σειρά μου σε ποιους κανόνες δεοντολογίας αναφέρεστε και σε ποια προστασία της δημόσιας υγείας, όταν ο μητρικός θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διατροφή και την υγεία και δεν τον υποστηρίζουν πολλοί από τους αγαπητούς συναδέλφους σας. Το γεγονός ότι εσείς στηρίζετε τον μητρικό θηλασμό σας κάνει απλά την εξαίρεση στον κανόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κασσιανη μιχοπουλου4 Απριλίου 2013 στις 3:07 μ.μ.

    Αν σας ενδιεφερε η προστασια της δημοσιας υγειας, θα φροντιζατε να αποκτησετε τις γνωσεις που απαιτουνται ωστε να θηλαζουν ολα τα μωρα που παρακολουθειτε εσεις οι παιδιατροι και θα φροντιζατε να μη δινετε συνταγες για σκονογαλατα που μονο τη δημοσια υγεια δεν προωθουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Maria
    Η πιστοποιήση ICBLC δεν ειναι θεμα Ελλαδας αλλα ειναι διεθνής αναγνωρισμένη και μάλιστα με αυστηρες εξετάσεις επανω στα θεματα του θηλασμου και μαλιστα με επιπλεον επανεξεταση καθε 5 χρονια.Επομενως οσοι παιρνουνε την πιστοποιηση ειναι βεβαιο οτι εχουνε τις απαραιτητες γνωσεις.Και αυτο ειναι πολυ σημαντικο διοτι αρκετοι επαγγελματιες υγειας παραπληροφορουνε σε θεματα θηλασμου,επομενως οι συμβουλοι προσφέρουνε την σωστη στηριξη.Η πιστοποιηση αυτη δεν σημαινει αποκτηση πτυχιου ιατρικης και ουτε γινονται διαγνωσεις η συνταγογραφήσεις φαρμακων αλλα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σε θεματα θηλασμου.Το οτι υπαρχει ενημερωση στο ιντερνετ για θεματα υγειας ειναι απολυτα νομιμο.Δεν αντικαθιστα την διαγνωση και αυτο γινεται σε ολες τις χωρες του εξωτερικου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαράδεκτα όσα γράφετε τη στιγμή που μια δασολόγος - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ σύμβουλος θηλασμού βοηθάει τόσες μαμάδες σε όλη την Ελλάδα και πραγματικά σώνει παιδάκια από τη σκόνη και από τις έτοιμες κρέμες, κάτι που επαγγελματίες υγείας όχι μόνο δε κάνουν αλλά δεν έχουν και ιδέα για το πως πρέπει να καθοδηγήσουν σωστά μία μητέρα, ιδιαίτερα στο κομμάτι του θηλασμού και της διατροφής, που ωφελούντε από τις πωλήσεις και μιζάροντε είτε με χρήματα είτε με ταξίδια είτε με υλικά αγαθά.

    απαράδεκτη επίσης η συμπεριφορά σας λίγες μέρες πριν σε ομάδα υποστήριξης θηλασμού του facebook, όπου δείξατε αυτά που ξέρετε ή μάλλον δε ξέρετε.

    καλή συνέχεια με προσοχή από εδώ και στο εξής γιατί οι μαμάδες έχουμε ξυπνήσει και πολλές φορές γνωρίζουμε περισσότερα από εσάς και έμπρακτα μπορούμε να σας αμφισβητήσουμε, όπως κάνετε και εσείς με το παραπάνω που γράφετε, για μια γυναίκα που οποιαδήποτε ώρα και στιγμή μπορεί να σας παραθέσει βιβλιογραφία που ούτε καν έχετε ξαναδει και να μείνετε με το στόμα ανοιχτό.

    Χρηστάλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω με οσα λες για την πιστοποηση και την σημαντικη συμβολη των συμβουλων γαλουχιας.Ομως δεν συμφωνω σε αυτο που λες για την κ.Γρηγοριαδου.Η συμπεριφορα της ειναι παντα κοσμια,ειναι καλος ανθρωπος,πολυ καλη παιδιατρος.Ο καθενας εχει το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ δικαιωμα να εχει τις αποψεις του και να τις εκφραζει.Σας παρακαλω πολυ ας ειμαστε ευγενικοι και κοσμιοι

      Διαγραφή
  6. Χορτάσαμε από την δική σας επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση για διατροφή του βρέφους με ρυζάλευρο και φαρίν λακτε οπότε είπαμε να ακούσουμε κανένα άνθρωπο που ξέρει να διαβάζει ή ακόμα καλύτερα να διαβάσουμε μόνοι μας τη γνώση που απλόχερα προσφέρει η Αγλαία Παπαδήμα. Και δεν είναι ούτε από το μυαλό της ούτε από την ειδίκευση της αλλά του παγκοσμίου Οργανισμού υγείας, αν δεν καταφέρετε να τη βρείτε (τη γνώση) να σας την παραθέσουμε ώστε να αρχίσετε να μελετάτε και εσείς. Σας θέλουμε ενημερωμένους αλλά δυστυχώς λίγοι συνάδελφοί σας είναι. Μάλλον το φρέσκο αυγό και το ντόπιο κοτόπουλο δεν αφήνουν το αναμενόμενο κέρδος ή η άγνοια είναι τόσο μεγάλη, δεν ξέρω τι να σκεφτώ πια!
    Νατάσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα με ενδιέφερε να την ακούσω. Μήπως έχει κάτι διαφορετικό να προτείνει από φαριν λακτέ και μπισκοτόκρεμες που δυστυχώς προτείνουν οι περισσότεροι που "ξέρουν" από διατροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητές μου κυρίες πριν απαντήσω στους ενδιαφέροντες κατά τα άλλα σχολιασμούς σας θα ήθελα να σας συστηθώ γεγονός που θα έπρεπε να πράξετε και εσείς εφόσον επιλέξατε να δημοσιοποιήσετε τις απόψεις σας σε αυτο το site το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το facebook που συνήθως χρησιμοποιείτε για να ανταλλάξετε τις εμπειρίες σας. Λέγομαι λοιπόν Ευαγγελία Φαρίνη-Βρεττάκου είμαι παιδίατρος με ειδικότητα από το 1996 και ΔΕΝ ειμαι πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού κατα την δική σας έννοια. Η μητέρα μου , αγρότισσα, χωρίς πιστοποίηση θηλασμού και χωρίς συμβουλές πιστοποιημένου συμβούλου θήλασε εμένα και τις δύο αδελφές μου για δύο χρόνια αλλά και την κόρη της αδελφής της που η ίδια δεν μπορούσε να θηλάσει γιατί ήταν απαραίτητο να δουλεύει όλη την ημέρα για να επιβιώσει(δεν την σταύρωσαν γιατι δεν θήλασε!!!) Πως τα κατάφερε χωρις ''πιστοποιημένες'' συμβουλές? Πολύ απλά ΗΘΕΛΕ να θηλάσει αλλά δεν είχε και οικονομικά περιθώρια να μην το κάνει Το 1991 ως ειδικευόμενη ιατρός ανακοίνωσα σε πανελλήνιο παιδιατρικο συνέδριο μία από τις πρώτες σοβαρές έρευνες σχετικά με τα επίπεδα θηλασμού στην χώρα μας και τις αιτίες πρόωρης διακοπής , μετά από παρακολούθηση των μαμαδων που μόλις έβγαιναν από το μαιευτήριο για ένα συνεχή χρόνο με προσωπική επαφή.Στην πορεία και σχεδόν κάθε χρόνο επιστήμονες παιδίατροι ανακοινώνουν παρόμοιες έρευνες στην προσπάθεια της εγκατάστασης του θηλασμού ως αποκλειστική διατροφή του βρέφους και ΔΕΝ είναι πιστοποιημένοι σύμβουλοι θηλασμού.Στην καριέρα μου ως επαγγελματίας παιδίατρος η πλειονότητα των μαμάδων που θηλάζουν ΘΕΛΟΥΝ και θηλάζουν και ευτυχώς είναι πολλές. Οι δικαιολογίες θέλω να χάσω βάρος.θα πέσει το στήθος μου, θέλω να καπνίσω ,κλπ ΄καθημερινές απο το πρώτο δεκαήμερο ζωής σήμερα αρχίζουν και εκλείπουν δεδομένης και της οικονομικής δεινότητας των περισσοτέρων οικογενειων να διαθέσουν το σοβαρό έξοδο της αγοράς εξανθρωποιημένου γάλακτος. Επιπλέον πολύ λίγες και οι παρεμβάσεις επι της ''ασυμβατότητας'' θηλασμού-μαστίτιδας κλπ από τους συναδέλφους γυναικολόγους η πλειονότητα των οποίων συνιστα την συμβουλή του παιδιάτρου.
    Ως μητέρα θήλαζα τα παιδιά μου δημόσια την δεκαετία του 90,όπως και πολλές άλλες μητέρες που ΗΘΕΛΑΝ να θηλάσουν και δεν αποτέλεσε ποτέ αιτία διεκδίκησης του αυτονόητου. Σήμερα συναντώ όπως όλοι μας θηλάζουσες στο αεροδρόμιο,σε παγκάκια κλπ και η μόνη αντίδραση που βλέπω από τον κόσμο είναι χαμόγελα. Παρακολουθώ τους κατά καιρούς σχολιασμούς σας και αναρωτιέμαι ΖΩ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ??? ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΘΗΛΑΖΟΝΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ??? ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΔΕΟΙ , ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙ ΧΡΟΝΩΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΤΙΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ.....ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙ.!!!!. ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ .....ΣΚΟΝΗΣ!!!......... ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ!!!! Εδω οφείλω να πω οτι εσείς κυρίες μου δεν έχετε καμμία ευθύνη επ αυτού. Μπράβο σας που την θέλησή σας να θηλάσετε θέλετε να την μεταδώσετε και σε άλλες μητέρες με πολύ σθένος , όπως βέβαια δεν έχει και καμμία ευθύνη η διεθνης οργανωση που ανήκετε . Μόνο που στο εξωτερικό γίνεται σοβαρή δουλειά και η οργάνωση δεν αποτελεί εργαλείο κάποιων ''συναδέλφων'' που δυστυχώς σας χρησιμοποιούν προς ιδίον όφελος και από τον εκφράζοντα λόγο σας φαίνεται ότι είστε αρκετά έξυπνες για να μην το έχετε κατανοήσει. Δεν μπορεί να μην έχετε κατανοήσει ότι οι ύβρεις εναντίον παιδιάτρων γίνεται μεθοδευμένα μόνο από μέλη της οργάνωσης που ΔΕΝ ειναι ιατροί για ευνόητους λόγους.
    Τέλος θα ήθελα να σας ενημερώσω οτι το site αυτο ανήκει στην πανελλήνια ομοσπονδία παιδιάτρων επομένως όλες αυτές τις ομιχλώδεις, όσον αφορά ονόματα, αναφορες κατά παιδιάτρων που μπορεί να έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα μπορείτε να τις καταθέτετε ώστε η ομοσπονδία να είναι σύμμαχός σας στον κοινό μας αγώνα αυτόν της προάσπισης του μητρικού θηλασμού.
    Ε. Φαρινη-Βρεττάκου αυτονόητα πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμου ως παιδίατρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρύσα Ξακοπουλου6 Απριλίου 2013 στις 4:45 μ.μ.

    Κα Φαρινη,
    χαίρομαι πολύ όταν συναντώ γιατρούς πραγματικά και ουσιαστικά φιλικούς προς το θηλασμό. Για μένα αλλά και για όλες τις μανάδες αυτό είναι το προσδοκώμενο αλλά δυστυχώς όχι αυτό που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας.
    Σας πληροφορώ ότι ελάχιστες γυναίκες στην αναζήτηση παιδιάτρου βάζουν ως προϋπόθεση την πιστοποίηση συμβούλου γαλουχίας. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, τα χαρτιά δεν είναι αυτά που δίνουν εξ ορισμού την αξία σε κάποιον επαγγελματία αλλά η εφαρμογή των γνώσεων του στην πράξη.
    Ίδιο για το αν ζούμε στην ίδια χώρα.. Είμαι 36 χρόνων και μόλις στα 33 μου είδα γυναίκα να θηλάζει κι αυτό όχι δημόσια...Εγώ θηλάζω 1 χρόνο τη μικρή μου, και δημόσια αν χρειαστεί, και όσο και να ψάχνω σπανίως, για να μη πω μετρημένες στο ένα χέρι, είναι οι φορές που είδα θηλάζουσα μαμά έξω...άρα έχουμε μέλλον μπροστά μας!
    Πριν σηκώσετε όμως ως παιδίατροι την παντιέρα της επανάστασης απέναντι στα συμφέροντα που σας καταδιώκουν αφουγκραστείτε τις μαμάδες που αγωνιούν, ενημερωθείτε για τον θηλασμό, παρακολουθείστε και δύο σεμινάρια που διοργανώνονται από ανθρώπους που ξέρουν 5 πράγματα παραπάνω...δεν είναι ντροπή ούτε κακό να ομολογείτε ότι δεν ξέρεις κάτι...αντιθέτως είναι το πρώτο βήμα για να μάθεις...όσο βροντοφωνάζετε ότι ξέρετε τα πάντα τόσο δε διορθώνεστε και τόσο δυσκολεύετε τις μαμάδες που θέλουν να θηλάσουν.
    Προσωπικά, τον παιδίατρο που έχουμε, τον εμπιστεύομαι (σχεδόν) απόλυτα στα αμιγώς ιατρικά θέματα και δεν τον αλλάζω αλλά στα περί θηλασμού επιλέγω να ενημερώνομαι και να υποστηρίζομαι από άλλες πηγές, διότι δυστυχώς δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις για να με καλύψει και εκεί.
    Το θηλασμό του πρώτου μου παιδιού τον έχασα σε 4 μήνες λόγω λανθασμένων οδηγιών παιδιάτρων (υψηλός ίκτερος-νοσηλεία στο παίδων) και την κόρη μου τη θηλάζω όπως είπα ήδη 1 χρόνο χάρη στη βοήθεια μιας πιστοποιημένης συμβούλου ibclc άλλων μαμάδων έμπειρων στο θηλασμό των δίων τους παιδιών. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος ή εθελοτυφλειτε θεωρώντας πιο σημαντική την όποια ενδο-κλαδική σας κόντρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κώστας Νταλούκας Παιδίατρος
    Λένε οι ειδικοί που ασχολούνται με τα θέματα της ψυχικής υγείας, ότι αν δεις γραμμένο αυτό που είπες μπορεί και να αντιληφθείς τι ακριβώς υποστηρίζεις.
    Σας παραθέτω λοιπόν αγαπητές μου κυρίες και κύριοι να διαβάσετε τα κυριότερα σημεία από τα σχόλια σας.
    "Όταν λοιπόν οι περισσότεροι παιδίατροι είτε ακούσια είτε εκούσια, δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να υποστηρίξουν μια μαμά που επιθυμεί να θηλάσει το μωρό της"
    "Να αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν μπορείτε να καλύψετε την ανάγκη αυτή των θηλαζουσών μανάδων (είτε γιατί δεν θέλετε είτε γιατί δεν μπορείτε) και να παραδεχτείτε πως η ύπαρξη συμβούλων γαλουχίας είναι αναγκαία"
    "Δεν μπορεί εγώ και η κάθε "εγώ" να ξέρουμε περισσότερα για τον θηλασμό από ότι ο παιδίατρός μας."
    "Αν σας ενδιέφερε η προστασία της δημοσίας υγείας, θα φροντίζατε να αποκτήσετε τις γνώσεις που απαιτούνται ώστε να θηλάζουν όλα τα μωρά που παρακολουθείτε εσείς οι παιδίατροι"
    "όσοι παίρνουν την πιστοποίηση είναι βέβαιο ότι εχουνε τις απαραίτητες γνώσεις .Και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι αρκετοί επαγγελματίες υγείας παραπληροφορούν σε θέματα θηλασμού ,επομένως οι σύμβουλοι προσφέρουνε την σωστή στήριξη"
    "μια δασολόγος - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ σύμβουλος θηλασμού βοηθάει τόσες μαμάδες σε όλη την Ελλάδα"
    "επαγγελματίες υγείας όχι μόνο δε κάνουν αλλά δεν έχουν και ιδέα για το πως πρέπει να καθοδηγήσουν σωστά μία μητέρα, ιδιαίτερα στο κομμάτι του θηλασμού και της διατροφής, που ωφελούντε από τις πωλήσεις και μιζάροντε"
    "οι μαμάδες έχουμε ξυπνήσει και πολλές φορές γνωρίζουμε περισσότερα από εσάς και έμπρακτα μπορούμε να σας αμφισβητήσουμε"
    "μια γυναίκα που οποιαδήποτε ώρα και στιγμή μπορεί να σας παραθέσει βιβλιογραφία που ούτε καν έχετε ξαναδει και να μείνετε με το στόμα ανοιχτό."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητές μου κυρίες και κύριοι.
    Μπορεί η συνάδελφος μου Κα Φαρίνη να θέλησε να τοποθετηθεί και να σας πείσει με το εξαίρετο σχόλιο της για την συμβολή του παιδιάτρου στον μητρικό θηλασμό, και να έθεσε το θέμα στην σωστή του διάσταση, προσωπικά όμως εγώ πιστεύω ότι δεν έχει κανένα νόημα ο οποιοσδήποτε διάλογος μαζί σας.
    Έτσι κι αλλιώς δεν ανήκετε στην ομάδα των μητέρων που επιζητούν την συνεργασία με τον παιδίατρο αλλά το κάψιμο του στην πυρά σαν επικίνδυνο επαγγελματία υγείας για τον μητρικό θηλασμό και την διατροφή των παιδιών.
    Θα γράψω όμως δύο τελευταία λόγια κυρίως για όλους τους άλλους που παρακολουθούν τα γραφόμενα.
    Τι έχεις να συζητήσεις με άτομα που μέσα σε λίγες γραμμές που έγραψαν απαξίωσαν το Πανεπιστήμιο, την εκπαίδευση, την ηθική των επιστημόνων, τις γνώσεις, την προσπάθεια που καταβάλεται από τους παιδιάτρους για την προαγωγή της υγείας, του μητρικού θηλασμού και την στήριξή του και την γενικότερη απαξίωση κάθε θεσμού που λειτουργεί σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, από χιλιάδες τώρα χρόνια;
    Απολύτως τίποτε.
    Κλείνοντας και επειδή αναφερθήκατε στην βιβλιογραφία, και ότι θα μείνουμε με το στόμα ανοιχτό με την βιβλιογραφία που μπορείτε να μας προμηθεύσετε, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:
    "Αν μια γυναίκα είναι συμπτωματική για το ιό του Δυτικού Νείλου μπορεί να θηλάσει το μωρό της;"
    "Είναι τα εντομοαπωθητικά επικίνδυνα για το βρέφος που θηλάζει;"
    "Συνιστάται να εμβολιάσουμε μια μητέρα κατά την περίοδο του θηλασμού; Είναι ασφαλές για το θηλάζον βρέφος;"
    "Μπορούμε να εμβολιάσουμε μια μητέρα κατά την διάρκεια της γαλουχίας με το BCG; Απεκρίνεται το BCG με το μητρικό γάλα;"
    "Ποιές συμβουλές θα δίνατε στην μητέρα που παίρνει φάρμακα που αντενδείκνυνται στον θηλασμό και θέλει να θηλάσει το μωρό της;"
    "Αν η μητέρα που θηλάζει δει στα κόπρανα του παιδιού της αίμα τι ακριβώς θα την συμβουλεύατε να κάνει;"
    "Επιτρέπεται η χρήση του φαρμάκου Mefloquine κατά την διάρκεια του θηλασμού;"
    "Θηλάζον βρέφος αρχίζει και κάνει εμετό το γάλα της μητέρας. Τι θα την συμβουλεύατε;"
    Θα ήθελα πριν το τέλος να σας δώσω και μια άλλη ιδέα. Να πιστοποιηθείτε και για νομικές συμβουλές. Κάπου θα βρείτε ένα σχετικό σύλλογο στο internet να σας πιστοποιήσει. Θα μπορείτε έτσι να δίνετε νομικές συμβουλές και να παρίσταστε σε δίκες. Εύκολο είναι κάντε το.
    Κώστας Νταλούκας Παιδίατρος
    Πιστοποιημένος σύμβουλος μητρικού θηλασμού από τις μητέρες που παρακολουθώ και έχω στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια για να θηλάσουν τα παιδιά τους περισσότερο και από τα δύο πρώτα χρόνια ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ''Κλείνοντας και επειδή αναφερθήκατε στην βιβλιογραφία, και ότι θα μείνουμε με το στόμα ανοιχτό''
      Εγω κ.συναδελφοι εχω μενει πραγματι με το στομα ανοιχτο γιατι ενω οι επιστημονικες εξελιξεις (γενικοτερα) τρεχουν με τη ταχυτητα του φωτος,εν λογω μητερες ανακυκλωνουν τα ιδια και τα ιδια εδω και τουλαχιστον 5 χρονια στις συζητησεις τους."Σταθερη αξια'' ο θηλασμος τελικα!

      Διαγραφή
  12. Αγαπητές μαμάδες καλωσήρθατε στον ιστότοπο μας!

    Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως μας βρήκατε και παρακολουθείτε τους διαλόγους μας.

    Απο την πλευρά μου θα ήθελα με πραγματικό ενδιαφέρον, να σας παροτρύνω πριν πάτε να κάψετε και κανένα στηθόδεσμο "μαχόμενες" να σκεφτείτε :

    1. Πως το θηλασμό που (ευτυχώς) ξαναανακαλύπτουν πολλές οικογένειες στο Δυτικό κόσμο, τον έχουν σαν αυτονόητο τρόπο βρεφικής διατροφής σε άλλα λιγότερο ανεπτυγμένα σημεία του πλανήτη μας. Χωρίς καμπάνιες, χωρις φόρουμς, χωρίς πιστοποιήσεις . ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.....
    2. Πως η μείωση του ποσοστού των θηλαζόντων βρεφών έχει ερμηνείες κοινωνικές-πολιτισμικές που αφορούν την έξοδο της γυναίκας από το σπίτι και την είσοδό της στην αγορά εργασίας, όπως και τη χειραφέτησή της με ή χωρίς εισαγωγικά....
    3. Πως η τάση για την προώθηση του θηλασμού κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει ως προτεργάτες γιατρούς και ιατρικές/παιδιατρικές επιστημονικές εταιρείες που στις κατευθυντήριες οδηγίες τους ( και μετά από έρευνα) προκρίνουν τα οφέλη του θηλασμού τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί. Συγνώμη κιόλας που δε μας πρόλαβε σ αυτό η μεσσίας δασολόγος/διαφωτίστρια, η οποία από ότι καταλαβαίνω ασχολείται με μεγάλη επιτυχία με ΦΥΤΑ.
    4. Πως τα οφέλη του μητρικού θηλασμού διδάσκονται στους φοιτητές ιατρικής από το 5ο έτος, κατά την πρώτη δηλαδή επαφή τους με την παιδιατρική. Αυτά για να μην ανακυκλώνετε ψέματα, ή εστω λανθασμένες πληροφορίες.
    5. Πως αν θέλετε να ρίξετε μια ματιά γύρω σας, στον κοντινό σας κύκλο, οι πιο πολλές μητέρες που δεν θηλάζουν είναι αυτές που δεν θέλουν να το κάνουν. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις λανθασμένης ή μη καθοδήγησης, αλλά αυτές είναι μικρές εξαιρέσεις. Και μην ακούω πως χάθηκε ο θηλασμός επειδή τάιζαν κρυφά οι μαίες το μωρό ( κακή πρακτική φυσικά όταν συμβαίνει), γιατί οφείλετε ως πασιονάριες που ειστε , να γνωρίζεται πως ακόμη κι έτσι, αν η μητέρα επιμείνει, το γάλα έρχεται τις επόμενες μέρες.
    6. Πως αν πράγματι ο γιατρός σας ήταν τόσο κακός και ήθελε να τα αρπάξει από τις εταιρείες κάνοντας κακό στην υγεία και τη διατροφή του παιδιού σας, απλά ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΝ ! Αλλά ξέρετε μέσα σας πως δεν είναι ο γιατρός η αιτία. Και πραγματικά απορώ με την ευκολία που αναφέρεστε έτσι σε μια ολόκληρη επιστημονική ομάδα. Δηλαδή η παιδιατρική κοινότητα φροντίζει το παιδί από τη θερμοκοιτίδα ως πρόωρο, μετά ανοσοποιώντας το ως βρέφος, αντιμετωπίζοντας τις παροδικές η και χρόνιες ασθένειες του ΑΛΛΑ ΞΑΦΝΙΚΑ μετατρέπεται σε ένα συμφεροντολογικό ον που δεν ασχολείται με τη βιβλιογραφία; ΕΛΕΟΣ.
    7. Τέλος οφείλω να αναρωτηθώ πως θα συνεχίσουμε με τις πιστοποιήσεις κάθε είδους, χωρίς να είμαι εξαρχής αντίθετος με την εξειδικευμένη γνώση, εφόσον όμως πατά στη βασική......Θα φτάσουμε σε πιστοποιημένους συμβούλους ύπνου του παιδιού; Πιστοποιημένους συμβούλους παιχνιδιού; Πιστοποιημένους συμβούλους πρόληψης παιδικών ατυχημάτων και δηλητηριάσεων; Πιστοποιημένους συμβούλους διατροφής; Πιστοποιημένους συμβούλους ψυχοκινητικής ανάπτυξης; Είστε σοβαρές μάνες εσείς που εμπιστεύεστε όλα αυτά σε απλούς παιδιάτρους χωρίς τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις;;;;;;;;
    8. Σκέφτομαι πολύ αυτά που γράφετε, αλήθεια, ακόμα κι αν είναι γραμμένα με άγνοια, οργή ( αλήθεια γιατί τόση οργή;), αφέλεια ή κι όταν καταλαβαίνω πως από το στόμα σας μιλά στην πραγματικότητα κάποιος άλλος. Θέλω να σας ζητήσω λοιπόν να σκεφτείτε κι εσείς με τη σειρά σας μήπως διάγετε έναν πόλεμο εναντίον ανεμόμυλων. Κάνετε μεγάλο θέμα αυτό που ως τις αρχές του 18ου αιώνα ήταν αυτονόητο και που συνεχίζει να είναι σε πολλά μέρη της υφηλίου. Το να τρώει το παιδί απ τη μητέρα του!!!!!!!!

    Να με συγχωρήσετε αλλά όλες εσάς τις Ζήνες του μοντέρνου αυτού πολέμου σας θεωρώ είτε υποκρίτριες, είτε misguided ( το πιθανότερο), είτε μειωμένης αντίληψης (που είναι και το καλύτερο σενάριο)

    Απλά χαλαρώστε από τα άγχη σας το θυμό και τα πάθη σας και θηλάστε τα μωρά σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κώστας Νταλούκας Παιδίατρος8 Απριλίου 2013 στις 1:11 π.μ.

    Παρόλο που δήλωσα ότι δεν θα ανοίξω διάλογο, αισθάνομαι ότι έχω την ανάγκη να απαντήσω στην ανώνυμη κυρία που μου απηύθυνε προσωπικά τον λόγο.

    Αγαπητή μου άγνωστη κυρία. Εκτιμώ την ηπιότητα του λόγου σας και την ανάγκη που διαφαίνεται ότι έχετε για σωστή στήριξη και προώθηση του μητρικού θηλασμού.
    Θα προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτηματικά σας, όχι για να απολογηθώ, αλλά για την αποκατάσταση της αλήθειας και της πιθανότητας να δείτε ότι επί της ουσίας συμφωνούμε, όσο οξύμωρο κι αν αυτό ακούγεται.

    Ασφαλώς και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συνάδελφοί μας που δυστυχώς βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από την επιστήμη τους. Αυτό όμως πιστεύουμε ότι συμβαίνει σε μικρή κλίμακα, κυρίως στα μαιευτήρια, και εν πάσει περιπτώσει όχι περισσότερο απ ότι συμβαίνει και σε άλλα επαγγέλματα.

    Μια μητέρα όταν διαπιστώσει ότι ο παιδίατρος της δεν στηρίζει τον μητρικό θηλασμό μπορεί απλά να τον αλλάξει. Το τι έχει στο ιατρείο του δεν ενδιαφέρει εφ' όσον ο ίδιος στηρίζει τον μητρικό θηλασμό. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και μωρά που δεν μπορούν να θηλάσουν. Οι μητέρες που δεν θα μπορέσουν αποκλειστικά να θηλάσουν τα παιδιά τους για λόγους προσωπικούς, ιατρικούς ή κοινωνικούς, πρέπει να υποστηριχτούν για να αποκαταστήσουν το καλύτερο επίπεδο διατροφής του παιδιού τους, με πληροφορίες για τα κατάλληλα γάλατα για το μωρό τους, την αποστείρωση και τον τρόπο που θα τα ταΐζουν.

    Προσωπικά στηρίζω τον μητρικό θηλασμό και μπορώ να νοιώθω υπερήφανος που είχα και έχω μητέρες που έχουν θηλάσει πάνω από τρία χρόνια. Έχω όμως και εγώ γάλατα στο ιατρείο μου για τις μητέρες και τα μωρά τους που δεν θηλάζουν και που δικαιούνται ίσης μεταχείρησης και σεβασμού με αυτές που θηλάζουν. Μην φτάσουμε σας παρακαλώ να αποκυρύξουμε σαν αμαρτωλό οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με τον μητρικό θηλασμό και το κάψουμε στην πυρά. Αυτά έγιναν τον Μεσαίωνα. Μην τον ξαναφέρουμε.

    Τώρα για το πότε βάζουμε στερεές τροφές στο βρέφος δεν είναι ούτε δική μου αλλά ούτε και δική σας η άποψη. Η επιστημονική έρευνα οδήγησε να ληφθούν αποφάσεις για το πότε θα δοθούν. Υπάρχουν διεθνή επιστημονικά όργανα WHO, ESPGΗAN που είναι υπεύθυνα για τις οδηγίες.

    Σας παραθέτω απόσπασμα από επιστημονικό άρθρο
    "Περίπου στο τέλος του 5ου μήνα, τα μωρά είναι από αναπτυξιακής άποψης έτοιμα για να δεχθούν και άλλες τροφές (PAHO/WHO 2002).
    Τα περισσότερα από τα νεογέννητα γεννιούνται με επαρκή αποθέματα σιδήρου στο σώμα τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους σε σίδηρο, για περίπου τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους.
    Σ’ αυτή την ηλικία μόνο το μητρικό γάλα δεν μπορεί να καλύψει πλέον την ανάγκη του βρέφους σε σίδηρο (Butte 2002, IOM 2001.
    Οι τροφές που περιέχουν σίδηρο συνιστώνται να είναι οι πρώτες τροφές που θα δοθούν μετά τον 6ο μήνα, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες σε σίδηρο ανάγκες του ταχέως αναπτυσσόμενου βρέφους (ESPGHAN 2008)".

    Ξέρετε πιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω αντιμετωπίσει στην επιμονή μου να θηλάσει η μητέρα για περισσότερο από τον πρώτο χρόνο ζωής; Το συγγενικό και το φιλικό της περιβάλλον που πέφτει επάνω της απαξιωτικά λέγοντας "μα καλά έχεις τρελαθεί; πόσο καιρό ακόμα θα το θηλάζεις; δεν κάνει να το θηλάζεις άλλο πια. Το γάλα σου δεν είναι καλό" κλπ. Σκεφτείτε τι γίνεται για μετά τα δύο χρόνια από τις φίλες της και τους συγγενείς.

    Σας ευχαριστώ που τουλάχιστον εσείς αναγνωρίζετε ότι στηρίζω τον μητρικό θηλασμό.
    Προσωπικά θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη για την οριζόντια απαξίωση που έκανα σε όλους τους γράφοντες αλλά ακόμα και ο Χριστός όταν είδε τους εμπόρους στον ναό πήρε ξύλο και έδειρε. Πιστεύω ότι σαν μητέρες δεν θα πρέπει να υπερβείτε τα εσκαμένα και να αναλάβετε ρόλους που δεν μπορείτε και που μπορεί να αποδειχτούν επιζήμιοι για την υγεία των παιδιών σας. Άλλο να στηρίζεις, να βοηθάς και να συμβουλεύεις για τον μητρικό θηλασμό και άλλο να δίνεις διαλέξεις για την διατροφή των παιδιών μετά τους πρώτους 6 μήνες ή γενικότερα.

    Θέλω να σας ευχηθώ να χαίρεστε τα παιδιά σας και να σας επισημάνω ότι ποτέ κανείς και τίποτε δεν κατακτήθηκε με πόλεμο αλλά με αγάπη και πολτισμό. Ο θηλασμός είναι η μεγαλύτερη πράξη αγάπης και πολιτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η κ. Αγλαία κόπηκε στις εξετάσεις επαναπιστοποίησης του 2011,ή δεν προσήλθε,ή δεν ξαναέγιναν στην Ελλάδα,ή τους σνόμπαρε επειδή τα ήξερε,ή τύχαινε να θηλάζει εκείνη τη μέρα?Γιατί έχουν μόνο έναν αρσενικό οι πιστοποιημένοι?Τι εννοούν με τον όρο "βοηθοί μητρότητας" δύο από τις πιστοποιημένες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητοι συναδελφοι,παιδιατροι και μη,προκειται για ενα φαινομενο μητερων,χειραγωγουμενων πληρως απο ενα μαρκετινγκ που βγαζει κι απο τη μυγα ξυγκι.''Ειδικοι'' κι ''επιστημονες'' καθε ειδους για θηλασμο,ταισμα,αλλαγμα,μπανιο,βρεφικο μασαζ,βρεφικο σπα (μη γελατε καθολου τωρα κοιταζα τη σελιδα),βρεφικη γιογκα,ενεργειακο καθαρισμο βρεφικου δωματιου(!!!),ειδικοι που ανοιγουν το στομα του μωρου αν δεν θελει να θηλασει η που του το κλεινουν αν θηλαζει πολυ,εμβρυικη και ενδομητρικη ψυχολογια!!!!!!!!Πως τολμησε και με γεννησε η μανα μου χωρις καμια πιστοποιηση,απορω!!!Σημεια των καιρων....και μη χειροτερα! Μ.Ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συνάδελφοι παιδίατροι, η επιστημονική κοινότητα των πτυχιούχων διαιτολόγων - διατροφολόγων συμπάσχει και συνυπογράφει τα γραφόμενά σας.... Ο θηλασμός δυστυχώς είναι η κορυφή του παγόβουνου σε αυτό το θέατρο του παραλόγου.....
    Καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριοι πτυχιούχοι διατροφολόγοι-διαιτολόγοι, μήπως πρέπει να επικοινωνήσουμε για κοινή δράση απέναντι σε κάθε είδους μαϊμού σύμβουλους? Τα στοιχεία επικοινωνίας πρέπει να βρίσκονται στην αρχική σελίδα διαφορετικά μπορείτε να μας στείλετε email σαν παιδίατροι Θεσσαλονίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. πιστεύω ότι οι συμβουλοι θηλασμου είναι πολύ χρησιμοι στο να δειχνουν σε μια αγχωμενη μανουλα τροπους θηλασμου και στο να δινουν καποιες πρακτικες -εμπειρικες οδηγιες που καποιοι παιδίατροι (ειδικα αντρες) δεν κατεχουν,,,το τρομακτικο για μενα είναι το πως θεοποιούνται από καποιες μητερες ,,,,από εμπειρια μου εχω να σας πω ότι με διεγραψαν αμεσως από ομαδα θηλασμου στο fb όταν τολμησα να πω ότι δεν μεταφραζουν σωστα καποιες αρθρα που αφορουσαν την εισαγωγή των στερεων τροφων και επισης ότι εχει τυχει να σε καποιο φορουμ για καποιο θεμα που αφορουσε το αντικειμενο των σπουδων (εχω 2 μεταπτυχικα και διδακτορικο) γιατι η φωτεινη παντογνώστης εδινε οδηγιες για τροφες και προκαλουσε πανικο στις μαμαδες,,,τι ναπω δε ξερω μου προκαλει λυπη ολο αυτό,,,εχω την αισθηση παντως από την διαδικτυακη μου εμπειρια ότι σε πολλες μανουλες πασχουν από το συνδρομο του ,,,,παλευουν για τον θηλασμο και ολοι συνωμοτουν εναντιον τους........


    και επισης ως θηλαζουσα μητερα εχω να πω ότι μια γυναικα δε θηλαζει μονο όταν δε θελει η ιδια (εκτος σπανιων περιπτώσεων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή