Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΚΑΛΟΥΔΗ



Αγαπητοί γονείς,


Τις τελευταίες μέρες σε δημόσιες συζητήσεις που φιλοξενούνται στην πλειονότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης μαίνεται ένας βρώμικος πόλεμος απέναντι στο ιατρικό επάγγελμα, το οποίο πρωτίστως και πάνω από όλα αποτελεί λειτούργημα που υπηρετεί το ύψιστο αγαθό της υγείας. Μέσα σε αυτό το κλίμα απαξίωσης και υποτίμησης του ιατρού, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ σε εσάς ως προσωπικός σας παιδίατρος και να σας γνωρίσω μερικές όχι και τόσο ευχάριστες αλήθειες για την άσκηση της ιατρικής στην Ελλάδα που δεν θα ακούσετε από κανέναν υπουργό, υφυπουργό, διοικητή ασφαλιστικού φορέα αλλά και δημοσιογράφο:


Οι περισσότεροι ιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Ο.Α.Ε.Ε. παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε 1000 οικογένειες κατά μέσο όρο και αποζημιώνονται με το αστρονομικό ποσό των 500- 600 ευρώ περίπου. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά λαμβάνουν περίπου 0,125 ευρώ ανά άτομο!!! Στη μηνιαία αποζημίωση περιλαμβάνονται έξοδα κίνησης του ιατρείου (αναλώσιμα, θέρμανση κ.τ.λ.), τα έξοδα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (σύνδεση στο ίντερνετ, χαρτί φωτοτυπικού, μελάνια εκτυπωτή) και οι πάσης φύσεως εμβολιασμοί. Επιπρόσθετα, εδώ και 15 μήνες οι ιατροί του Ο.Α.Ε.Ε. δεν έχουμε κληθεί ακόμα να υπογράψουμε σύμβαση με τον Οργανισμό, γεγονός που συνεπάγεται ότι πρακτικά δουλεύουμε υπό καθεστώς αβεβαιότητας και δίχως καμία νομική κάλυψη ως προς την άσκηση της ιατρικής.


Το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Υγείας παρανόμως και χωρίς να ερωτηθούμε δημοσιοποίησε τα στοιχεία μας σε λίστες στο διαδίκτυο και προτρέπει τους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α. να έρθουν στα ιδιωτικά μας ιατρεία και να εξεταστούν δωρεάν. Τα 4 τελευταία χρόνια το Ι.Κ.Α. δεν έχει προχωρήσει σε καμία νέα πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, παρά μόνο σε ανανεώσεις των συμβάσεων των ήδη υπηρετούντων. Όποια θέση χηρεύει λόγω π.χ. συνταξιοδότησης δεν προκηρύσσεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α. Αντί λοιπόν να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε εν μία νυκτί κυριολεκτικά την επίταξη των ιδιωτικών μας ιατρείων και μας υπόσχεται αμοιβές της τάξεως των 20 ευρώ ανά ασθενή. Όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καμία σύμβαση υπογεγραμμένη με το Ι.Κ.Α. και καμία νομική εγγύηση, όχι μόνο για την αποζημίωσή μας αλλά ούτε και για την ορθή παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους. Μόνο αοριστολογίες και άφθονα ομιχλώδη «ΘΑ» που εδώ και 16 μήνες διακυβέρνησης τους περισσεύουν.

Όσον αφορά στον Ο.Π.Α.Δ., οι ιατροί παραμένουμε απλήρωτοι εδώ και 15 μήνες, έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και ανοχής. Εξακολουθούμε ωστόσο να εξυπηρετούμε τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, κόβοντας χαρτάκια ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα, μιας και ο Οργανισμός ήδη από τον Αύγουστο του 2010 έχει ομολογήσει την χρεοκοπία του. Από τις 28/03/2011 προχωρούμε σε αναστολή των συμβάσεων, διαμηνύοντας με αυτόν τον τρόπο προς τους εκάστοτε ιθύνοντες ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιόλογο σύστημα υγείας βασιζόμενο αποκλειστικά στη φιλανθρωπία και το αίσθημα ευθύνης των ιατρών.

Τέλος και όσον αφορά στους ιατρούς του Ε.Σ.Υ., ίσως δεν γνωρίζετε ότι το ύψος της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας λ.χ. του Σαββάτου της Αναστάσεως για τις ώρες από 10μμ ως και 6πμ της Κυριακής του Πάσχα. Πρόκειται για το ποσό των 4,6 ευρώ/ώρα!!! Οι άνθρωποι αυτοί κακοπληρώνονται, δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες και σε εξοντωτικά ωράρια (π.χ. 24 ώρες συνεχόμενα) και καλούνται να επωμιστούν το βάρος της τριτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας αλλά -σε αρκετές περιπτώσεις- και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα μας.

Τελειώνοντας σας καλώ κάθε φορά που ακούτε στη τηλεόραση για ιατρούς που παίρνουν φακελάκια και μίζες από τα υλικά στα χειρουργεία, έχουν ιατρεία στο Κολωνάκι και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 300 ευρώ, βλέπουν έναν ασθενή το πρωί στο Ι।Κ.Α. και τον αναγκάζουν να πάει το απόγευμα και στο ιδιωτικό τους ιατρείο για να πάρουν επίσκεψη κ.λ.π., να σκέφτεστε ότι η πλειονότητα του ιατρικού σώματος δεν λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στην πλάτη μας περίπου 15 χρόνια σπουδών, μόχθου, οικονομικής εξόντωσης και ανεργίας και συνήθως γύρω στα 35 μας, με οικογένεια και υποχρεώσεις, ξεκινάμε την επαγγελματική μας σταδιοδρομία. Με αυτήν την επιστολή δεν ζητάω τον οίκτο σας αλλά την συμπαράστασή σας στη διεκδίκηση αξιοπρεπούς συστήματος υγείας για όλους, ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό.

Σας ευχαριστώ,




7 σχόλια:

  1. Ελισσάβετ πολύ καλή η επιστολή σου, ευχαριστώ που την προώθησες στα email μας, ελπίζω οι συνάδελφοι να την κατεβάσουν και από το blog μας, αν και νομίζω ότι την έστειλες παντου. Εγώ τη μοιράζω μαζί με το ενημερωτικό φυλλαδιο στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χατζηδάκης Κων/νος4 Απριλίου 2011 στις 11:34 μ.μ.

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην συνάδελφό μας Κας ΚΑΛΟΥΔΗ. Αυτή την επιστολή πρέπει να την μοιράσουμε στους γονείς αλλά και να την διοχετεύσουμε ως μια ανοικτή επιστολή στα ΜΜΕ που τόσο πολύ "κόπτονται" για την υγεία των παιδιών του κόσμου. Ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι πλέον ο γιατρός βγάζει ένα «μεροκάματο» και όχι πάντα, ενός ανειδίκευτου εργάτη. Δεν γνωρίζει ότι στις λίστες του ΟΑΕΔ υπάρχουν εγγεγραμμένοι 1000 γιατροί άνεργοι. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΚΥΡΙΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ κι από μένα Ελισάβετ! Τόλμησες και πρόλαβες κάτι που σκεφτόμουν από καιρό. Χατζηδάκη το σχόλιό σου με εκπροσωπεί απολύτως και η διοχέτευση της επιστολής στα ΜΜΕ, στα σχολεία με τη μορφή ενημερωτικού φυλλαδίου και ...όπου αλλού περνάν γονείς ή κι ... εγώ δεν ξέρω με ποιόν άλλο τρόπο, πρέπει να γίνει άμεσα και να πάρει διαστάσεις! Ελισάβετ σ'ευχαριστούμε και σένα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κείμενο της επιστολής σας είναι εξαιρετικό: θαρραλέο, αξιοπρεπές, αληθινό.
    Θερμά συγχαρητήρια.

    Σταμάτης Κυρζόπουλος

    http://iatriko-forum.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική επιστολή

    Δήμος Κ. Γίδαρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκείνο που πάνω απ' όλα μας έχει κουράσει σ' αυτή τη χώρα είναι ότι πρέπει να δίνουμε αγώνες ζωής και να περνάμε μαρτύρια γι' αυτά που στον πολιτισμένο κόσμο είναι αυτονόητα. Δεν μπορώ πια να παλεύω ως τρελός για τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Δεν μπορώ να συζητώ καθημερινά με τους ασθενείς μου τα τερτίπια του κάθε υπουργού αντί για την υγεία τους. Δεν μπορώ να τσακίσω τους καταχραστές του συστήματος υγείας και δεν είναι δική μου δουλειά (αυτοί που έχουν αυτή την αρμοδιότητα και τη δύναμη γιατί δεν το κάνουν;). Δεν μπαίνω πια με την ίδια χαρά και αίσθηση δημιουργικότητας στο ιατρείο που έστησα με κόπο και βάσανα. Όταν μου τηλεφωνούν τα παιδιά μου "τί κάνεις μπαμπά" δε μού'ρχεται πια να τους πω "έχω δουλειά παιδί μου" γιατί αυτό που κάνω μάλλον δεν είναι δουλειά. Είμαι ένας λειτουργός της υγείας και όχι χομπίστας, αλλά γιατί θα πρέπει να πείσω τους πάντες γι' αυτό; Γιατί άρχισα εδώ και καιρό να κρύβω την επαγγελματική μου ιδιότητα από τους μη οικείους; Δεν είμαι κανένα τέρας που κατατρώει τις σάρκες του συστήματος υγείας, είμαι ένας εγαζόμενος που απλά θέλει για την εργασία του να πληρώνεται. Δεν μπορώ καθημερινά να καταθέτω στον καθένα διαπιστευτήρια καλής διαγωγής και εντιμότητας. ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή