Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το υπουργείο Υγείας προσπαθώντας να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει τη βάση του ιατρικού κόσμου έχει καταφύγει εδώ και πολύ καιρό σε έναν αριθμό μέτρων πίεσης και τρομοκρατίας. Μεταξύ των άλλων είναι και το πρόσφατο ΦΕΚ 146 Β φύλλο, όπου ο ΟΠΑΔ με απόφασή του απαγορεύει τη συνταγογράφηση σε μη συμβεβλημένους ιατρούς και καταργεί την επιστροφή χρημάτων στους ασφαλισμένους με την επίδοση ΑΠΥ . Κάτω όμως από την πίεση της συλλογικής προσπάθειας του ιατρικού κόσμου ο ΟΠΑΔ υπαναχώρησε και εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία νομιμοποιεί την έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών από ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ που έχουν αναστείλει και ΟΧΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ τη σύμβασή τους με το εν λόγω ταμείο.

Το σωματείο μας βασιζόμενο
1. Στην διαπίστωση του ιδίου το ΟΠΑΔ τον Αύγουστο του 2010 ότι

‘Από την ανάλυση που προηγήθηκε είναι σαφές ότι ο ΟΠΑΔ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο όσον αφορά στη βιωσιμότητά του. Η ραγδαία αύξηση της δαπάνης υγείας τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφώσει μια οριακή κατάσταση λειτουργίας, καθώς τα συσσωρεμένα χρέη θέτουν εν αμφιβόλω τη συνέχιση της παροχής φροντίδων υγείας από τους συμβεβλημένους φορείς.’

2 . Και στο γεγονός ότι βάση νομοθεσίας όπως κυκλοφόρησε και με εγκύκλιο το ΙΚΑ είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Α, ΦΕΚ 31/02-03-2011) ο Νόμος 3918 με τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις» ο οποίος, μεταξύ άλλων, αφορά:
- στη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Y.Υ.)
- στη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για ασφαλισμένους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και από ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ
- στη καθιέρωση ποσού επιστροφής από ιδιωτικά φαρμακεία υπέρ Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ( Rebate ) και
- στον καθορισμό ποσού έκπτωσης των φαρμακευτικών εταιριών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης

Συγκεκριμένα:
στο άρθρο 18 του εν λόγω νόμου με τίτλο «Σκοπός – Υπαγόμενα Πρόσωπα » αναγράφεται ότι:
Στην παράγραφο 2: «Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παρέχεται στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ: α) από τις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, β) από τους συμβεβλημένους με το ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ ιατρούς και γ) από τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων..»

(Απλά μέχρι στιγμής δε μας έχουν πιέσει για συμμόρφωση γιατί εκκρεμούν ο τρόπος, οι όροι και το ύψος της αποζημίωσης από το ΙΚΑ για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του σύμφωνα με την παράγραφο 3)

Στην παράγραφο 3: « Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται οι όροι, οι διαδικασίες, ο τρόπος και το χρονικό διάστημα παροχής των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και το ύψος και ο τρόπος χορήγησης της αποζημίωσης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ».

Το σωματείο μας θεωρεί ότι καθημερινά ο ΟΠΑΔ εμπαίζει μαζί μας με διάφορες εγκυκλίους και για αυτό ΕΜΜΕΝΕΙ στη θέση του καλώντας τους συναδέλφους παιδιάτρους
1 . Να εκμεταλλευτούμε την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΑΔ και να προβούμε σε αναστολή των συμβάσεών μας από 28/03/2011 ζητώντας από τους πελάτες μας την καταβολή της εκάστοτε ιατρικής επίσκεψης με έκδοση ΑΠΥ για να ζητηθεί το νόμιμο αντίτιμο από το ασφαλιστικό ταμείο.
2 . Τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων προς τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ
3 . Συνέχιση της προσπάθειάς μας για συγκέντρωση εξουσιοδοτήσεων ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ των συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ

Σας υπενθυμίζουμε ότι καμία εξουσιοδότηση δε θα δοθεί εάν δεν επανεξετάσουμε τα δεδομένα την εκάστοτε χρονική στιγμή. Αν όμως δεν τις συλλέξουμε δεν έχουμε κανένα μέτρο πίεσης. Αν κινηθούμε όλοι μαζί συλλογικά τότε και μόνο τότε μπορούμε να επιτύχουμε και να διασφαλίσουμε τη δουλειά και την αξιοπρέπειά μας.
Δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα αυτιά μας και να φοβόμαστε να ξεβολευτούμε, υποκρινόμενοι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και ότι τίποτα δε θα αλλάξει. Το νέο νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφισθεί, ο ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) είναι μία πραγματικότητα είτε ξεκινήσει Ιούνιο, είτε Σεπτέμβριο, είτε Απρίλιο.

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ
ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΑΥΤΗ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Είμαστε άνθρωποι με υποχρεώσεις και σπουδές ετών στις πλάτες μας. Δε μπορούν να παίζονται παιχνίδια στρατηγικής εις βάρος μας και εμείς σοκαρισμένοι να είμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε και να περιμένουμε στωικά κλεισμένοι στην απομόνωση του ιδιωτικού μας ιατρείου, περιμένοντας τα ψίχουλα που θα είναι κάτι τις παραπάνω από τις φημολογίες για να πούμε και ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου