Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Η παρουσία του σωματείου μας στη Γενική Συνέλευση του ΙΣΘ

Συνάδελφοι,
Μιλάω εκπροσωπώντας τους παιδιάτρους Θεσσαλονίκης.
Οι παιδίατροι οργανωθήκαμε τους τελευταίους μήνες σε σωματείο λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων που απειλούν τη βιωσιμότητα των ιατρείων μας.
Τελευταία στιγμή αποφασίσαμε να κατέβουμε στις εκλογές του συλλόγου και να εκπροσωπηθούμε, και αυτός είναι ο μόνος λόγος που δεν συμπορευτήκαμε με άλλες ειδικότητες που αντιμετωπίζουν τις ίδιες αγωνίες και προβλήματα.

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις:
1.. Η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων από τον ΟΠΑΔ για περίπου 18 μήνες.
Συνάδελφοι 18 μήνες δεν είναι καθυστέρηση, είναι στάση πληρωμών.
2. Η καταχρηστική περικοπή επιπλέον 10% από τα δεδουλευμένα του ΟΠΑΔ.
3. Η απαγόρευση συνταγογραφίας για τους μη συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ γιατρούς λες και η συνταγογραφία είναι bonus στον συμβεβλημένο γιατρό και όχι αυτονόητο δικαίωμα του ασφαλισμένου ο οποίος το έχει πολλαπλασίως προπληρώσει.  
4. Η συγχώνευση των ταμείων γιατρών μηχανικών και δικηγόρων σε ενιαίο ταμείο και η υπαγωγή του σε καθεστώς κρατικού τιμολογίου, καθώς και η απαγόρευση συνταγογραφίας για τους μη συμβεβλημένους.
5. Η δυνατότητα σε εταιρίες με μη ιατρική πλειοψηφική βάση να δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας αντιμετωπίζοντας την υγεία σαν εμπορεύσιμο αγαθό.
6. Η δυνατότητα μεγαλοπαρόχων υγείας να ανοίγουν μικρομάγαζα σε κάθε γωνία της πόλης με απλοποιημένες διαδικασίες.
7. Τελευταίο και σημαντικότερο ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΠΠΥ με τις εξευτελιστικές αμοιβές και τη διαφαινόμενη άρνηση της συνταγογραφίας από τους μη συμβεβλημένους.

Κύριοι όλα τα παραπάνω είναι νόμος του κράτους, και δεν θα αλλάξουν ούτε αν αλλάξει ο υπουργός, ούτε αν αλλάξει η κυβέρνηση. Τα έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος με τους δανειστές του.

Το ιατρικό κίνημα απέτυχε να προασπίσει τα την υγεία, τον ασθενή, τα συμφέροντά του.


Το τελευταίο τερτίπι του υπουργείου είναι ότι μας καλεί να παραλάβουμε τα χειρόγραφα συνταγολόγια ενιαίου τύπου ΙΚΑ -ΕΟΠΠΥ. Είναι προφανές κύριοι ότι θέλουν να μας εντάξουν από το παράθυρο στον ΕΟΠΠΥ. Είναι προφανές ότι μετράνε κουκιά.

Ο Πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος έπειτα τη συνέλευση στις 6.11.11 μας καλεί να μην παραλάβουμε τα νέα συνταγολόγια. Μαζί του συντάσσονται οι ιατρικοί σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας, Κοζάνης, Έβρου και άλλοι.
Όσον αφορά τον ιατρικό σύλλογο, εμείς κύριοι δεν έχουμε καμία διάθεση να σας αντιπολιτευθούμε. Ούτε προηγούμενα έχουμε, ούτε κομματικά χρωματισμένοι είμαστε, ούτε έχουμε βλέψεις σε πολιτικά οφίτσια. Διαφωνούμε όμως σε θέματα προτεραιοτήτων και πολιτικής:
Την ώρα που καίγεται το σύμπαν και ο ΕΟΠΠΥ είναι προ των πυλών, είναι τουλάχιστον άκαιρο να αιτείται ο ΙΣΘ τη λήψη μέρους της ειδικότητας από ιδιωτικές κλινικές. Είναι τουλάχιστον άτοπο να αξιολογείτε τον υπουργό που υποβαθμίζει την υγεία για γιατρούς και ασθενείς σαν αξιόπιστο συνομιλητή. Είναι ακατανόητο την ώρα που ο ΠΙΣ και οι υπόλοιποι σύλλογοι αρνούνται την παραλαβή των συνταγολογίων νέου τύπου, ο ΙΣΘ να μην παίρνει θέση.  
Η αναστολή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο χρόνο που προτείνεται να γίνει, θα ωθήσει πολλούς ιατρούς να παραλάβουν χειρόγραφα συνταγολόγια παίζοντας το παιχνίδι του υπουργείου.
Η αναστολή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καμία πίεση δε θα ασκήσει στο υπουργείο αφού ο ασφαλισμένος θα πάρει τα φάρμακά του και θα τα γράψει 15 ημέρες αργότερα.
Η αναστολή συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ 15 μέρες θα ωθήσει πολλούς συναδέλφους να κόψουν προγενέστερες ή μεταγενέστερες εντολές επισκέψεων και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Η 15ήμερη αναστολή όταν σου χρωστάνε 2 χρόνια είναι δραστικό μέτρο;

Γιατί πρέπει να διαφοροποιείται ο ΙΣΘ από τον ΠΙΣ στους αγώνες που έχουν ήδη αποφασιστεί και προκηρυχθεί;

Ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος έχει εξαγγείλει αναστολή συμβάσεων με τα ταμεία ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ από 1. 12.11 και χωρίς ημερομηνία λήξης.

Η αντίδραση στο υπουργείο και τον επερχόμενο ΕΟΠΠΥ πρέπει να είναι σαφής καίρια και απερίφραστη.


Προτείνουμε σύνταξη με το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΙΣ και των λοιπών συλλόγων:


Άρνηση παραλαβής των χειρόγραφων συνταγολογίων.

Αναστολή όχι για 15 μέρες, αλλά επ΄ αόριστον των συμβάσεων με τα ταμεία ΟΠΑΔ – ΤΥΔΚΥ, ΤΑΠ-ΟΤΕ και διατήρηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Κατηγορηματικό ΟΧΙ στον ΕΟΠΠΥ


Ιατρικέ Σύλλογε Θεσσαλονίκης, δε μου αρκεί απλά να με λάβεις σοβαρά υπόψιν σου.
Θέλω ο εκπρόσωπος μου να αισθανθεί την αγωνία μου, να αισθανθεί ότι το ιατρείο μου κινδυνεύει. Θέλω να με υποστηρίξεις για να σε υποστηρίξω. Διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή, θα αγωνίζομαι όχι για να σε αντιπολιτεύομαι, αλλά για να προστατέψω το ιατρείο μου που κινδυνεύει.

Τρατσέλας Σάκης
Αντιπρόεδρος Σωματείου Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θες/νίκης

1 σχόλιο:

  1. ακομη μια φορα ο συναδελφος ειπε τα πραγματα με το ονομα τους και χαιρομαι πολυ που ειναι ΕΝΕΡΓΟ μελος στον συλλογο παιδιατρων.καποιος επρεπε να τα πει στον ΙΣΘ...συγχαρητηρια συναδελφε που τα ειπες τοσο ξεκαθαρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή