Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΣΘ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ-ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Θες/νίκη 14/11/2011
Αρ. Πρωτ.780715

Προς Πρόεδρο ΙΣΘ
κ Α Εξαδάκτυλο
Μέλη ΔΣ

Κοιν: 1. ΠΙΣ
           2. Ιατρικούς Συλλόγους Ελλάδος


Θέμα : «Έκτακτη Γενική Συνέλευση και ψηφοφορία για επιβεβαίωση απόφασης αναστολής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης»


Κύριοι,
Κατά τη διάρκεια των παρελθόντων μηνών ο ιατρικός κόσμος βιώνει τεράστιες αλλαγές στην πολιτική υγείας επί το χείριστον.
Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν όλες τις κατηγορίες γιατρών, αλλά ειδικά για τους γιατρούς που διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο συμπυκνώνονται στα παρακάτω:

1.      Καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων για τους συμβεβλημένους ιατρούς από τον ΟΠΑΔ και άλλα ταμεία.
2.      Καταχρηστική περικοπή κατά 10% των καταβλητέων από τον ΟΠΑΔ και άλλα ταμεία αμοιβών των συμβεβλημένων γιατρών.
3.      Διακοπή δυνατότητας συνταγογραφίας για τους μη συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ γιατρούς.
4.      Πλαίσιο λειτουργίας ΕΟΠΠΥ κατά το οποίο προβλέπεται:
·         Αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιδιωτών συναδέλφων από την πρόσβαση στην εργασία.
·         Αμοιβές που καθιστούν τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων μη βιώσιμη και εξόφθαλμα υποβιβάζουν την ποιότητα παροχής προς τους ασφαλισμένους, οι οποίοι αναγκαστικά συνεχίζουν να καταβάλουν προκαταβολικά   τις εισφορές τους υπέρ υγείας.
·         Αποκλεισμός από τη συνταγογραφία των γιατρών που δεν επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΠΥ, παρά το γεγονός ότι ο ασφαλισμένος έχει αυτονόητο δικαίωμα στο φάρμακο, το οποίο έχει πολλαπλασίως προπληρώσει με τις εισφορές του.
·         Δυνατότητα σε επιχειρηματίες μη γιατρούς να δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας με «απλοποίηση» των διαδικασιών που απαιτούνται για τη λειτουργία μονάδων υγείας. Με τον τρόπο αυτό μετατρέπεται το αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα στα χέρια επιχειρηματιών με απώτερο σκοπό αποκλειστικά το οικονομικό όφελος. 

Κύριοι,
Αντίθετα με το φιλόδοξο προεκλογικό διεκδικητικό σας πλαίσιο, όλα τα παραπάνω αποτελούν σήμερα δυστυχώς νόμο του κράτους.
Οι «κόκκινες γραμμές» του ΙΣΘ βρίσκονται σε άτακτη υποχώρηση.
Σήμερα η ίδια ηγεσία που μας εξαπάτησε πολλαπλώς μας καλεί να παραλάβουμε συνταγολόγια ενιαίου τύπου ΙΚΑ ΕΟΠΠΥ. Είναι προφανές σε όλους (εκτός από τον ΙΣΘ) ότι καταμετρά τους υποψηφίους γιατρούς για τον ΕΟΠΠΥ. Για το λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλούν τα μέλη τους να μην παραλάβουν τα νέα συνταγολόγια.

Σε συμφωνία με τις θέσεις του ΠΙΣ, και μεταφέροντας τα αιτήματα και αγωνίες πολλών συναδέλφων γιατρών Θεσσαλονίκης προτείνουμε:

  • Μεταβολή του προγράμματος της συνέλευσης-ψηφοφορίας που έχει εξαγγελθεί, ώστε να εκφραστούν οι απόψεις του ιατρικού σώματος και να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις. Υπό τις παρούσες συνθήκες τα προβλήματα των ιατρών δεν αντιπροσωπεύονται από το ερώτημα «αναστολή στην ηλεκτρονική συνταγογραφία: ναι ή όχι» που θέτει ο ΙΣΘ σε ψηφοφορία, δίκην δημοψηφίσματος.

Οι θέσεις μας για να πετύχουμε σαφές και αποτελεσματικό ΟΧΙ στον ΕΟΠΠΥ είναι:

  1. Όχι στην παραλαβή των συνταγολογίων νέου τύπου ΙΚΑ-ΕΟΠΠΥ.
  2. Αναστολή επ΄ αόριστον των συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ ως μέσο πίεσης:
    • Καταβολής δεδουλευμένων που διακυβεύονται εξαιτίας των ομολόγων που διατηρούν τα ταμεία, και της ασάφειας του ΕΟΠΠΥ περί την αναγνώριση και αποπληρωμή των χρεών των ταμείων που τον απαρτίζουν.
    • Ελεύθερης συνταγογράφησης από τους μη συμβεβλημένους και αποκλεισμένους νέους γιατρούς.
Απαιτούνται ξεκάθαρα μηνύματα προς την ηγεσία του υπουργείου. Το μήνυμα σύσσωμου του ιατρικού κόσμου είναι ένα ηχηρό ΟΧΙ στον ΕΟΠΠΥ και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να είναι η στάση του συλλόγου που θέλει να εκπροσωπεί τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης.


Για το ΔΣ του Σωματείου Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ν. Θες/νίκης

            
             Η Πρόεδρος                                                           Η Γενική Γραμματέας

          Ελένη Ιασωνίδου                                                         Ελισσάβετ Καλούδη

4 σχόλια:

  1. Μήπως πρέπει να προστεθεί και αναστολή της ηλεκτρονικής συνταγοργάφησης, ώστε να έχει νόημα η απόρριψη των συνταγολογίων ΙΚΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα η αναστολή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα οδηγήσει στη αναγκαστική λήψη συνταγολογίων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το συνταγολόγιο δεν αναφέρει τίποτε για ΕΟΠΥΥ. Η υπεύθυνη δήλωση που υπογράφει κάποιος λέει μόνο ότι πήρε συνταγολόγιο. Εμείς προτείναμε στα Χανιά να συμπληρώνει ο γιατρός ότι, δεν δεσμεύεται με κανένα τρόπο έναντι ΕΟΠΥΥ. Η δουλειά των ταμείων γίνεται και τώρα. Με το συνταγολόγιο-blog δεν αλλάζει τίποτα. Να σταματήσει και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εκτός εάν βεβαιώσουν ότι θα παραμείνει και στους εκτός ΕΟΠΥΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν θυμάστε καλά έτσι ξεκίνησε και η ιστορία με το ΙΚΑ και μετά κλήθηκαν οι γιατροί να υπογράψουν σύμβαση. Η ίδια επιτυχημένη ιστορία επαναλαμβάνεται και τώρα και όταν ΠΙΣ και ΙΣΑ προτρέπουν να μην πάρουμε συνταγολόγια, προτιμώ να συνταχτώ στο πλευρό τους έστω και σαν μια ύστατη μορφή διαμαρτυρίας. Άλλωστε τι χρειάζονται τα συνταγολόγια όταν υπάρχει ηλεκτρονική συνταγογραφία. Το σύστημα κολλούσε και πριν, τι κάναμε τότε??? Γιατί λοιπόν να πάρουμε συνταγολόγια?? Οι πρώτοι πρόθυμοι που θα τρέξουν είναι αυτοί που ούτως ή άλλως δεν προβληματίζονται για τον νέο ασφαλιστικό φορέα, τι ΙΚΑ σήμερα τι ΕΟΠΥΥ αύριο, αφού ούτως ή άλλως αυτοί θα συμβληθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή