Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Τα χρέη των Ταμείων βάζουν «λουκέτο» σε ιδιωτικές κλινικές

Δύο θεραπευτήρια έκλεισαν το τελευταίο διάστημα, ενώ περισσότερα από 50 βρίσκονται σε οριακή κατάσταση
Tης Θεοδωρας Λιακοπουλου / dliakopoulou@kathimerini.gr
Σε «λουκέτο» οδηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα δύο ιδιωτικές κλινικές, ενώ περισσότερες από 50 βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, βαλλόμενες από την οικονομική κρίση αφ’ ενός και από τα συσσωρευμένα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων αφ’ ετέρου.
Πρόκειται για την Παθολογική Κλινική Χριστοδούλου στη Νίκαια Αττικής, η οποία τις προηγούμενες ημέρες αναγκάστηκε να κλείσει, λόγω σημαντικών προβλημάτων ρευστότητας. Με πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ οι 54 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε αυτήν μεταφέρθηκαν σε άλλες κλινικές. Λίγους μήνες νωρίτερα, η γενική κλινική «Κυανούς Σταυρός» στη Λάρισα ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της, για πρώτη φορά από το 1977, ύστερα από απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας (μέτοχοι της οποίας είναι ιδιώτες, γιατροί αλλά και ο όμιλος Euromedica) μετά την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει έγκαιρα οφειλές για νοσήλια ασφαλισμένων του. Οι 20 περίπου νοσηλευόμενοι έλαβαν εξιτήριο και έπρεπε οι ίδιοι να επιλέξουν πού θα νοσηλευθούν, ενώ «μετέωροι» βρέθηκαν και οι 22 εργαζόμενοι (χωρίς να έχουν απολυθεί), οι οποίοι ήταν ήδη απλήρωτοι για 4 έως 6 μήνες.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η κλινική της Αττικής «Νέο Αθήναιο» λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει έκανε αίτηση για να υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και αναμένεται η υπόθεση να εκδικασθεί εντός του φθινοπώρου.
Από την άλλη πλευρά, στην Κρήτη, δύο μεγάλες κλινικές με σημαντικό μερίδιο στην τοπική αγορά και τζίρο 8-10 εκατ. ευρώ η κάθε μία βρίσκονται σε οριακό σημείο. Βασικό και κοινό πρόβλημα όλων είναι τα συσσωρευμένα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν τον Απρίλιο 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2011, καθώς και 100 εκατ. ευρώ επιπλέον που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2012, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν τις προκαταβολές και τις εκκαθαρίσεις μέχρι τον Ιούνιο.
Είναι ενδεικτικό ότι από το 1 δισ. ευρώ που ήταν ο συνολικός τζίρος των ιδιωτικών θεραπευτηρίων της χώρας, τα 400 εκατ. ευρώ αποτελούν τζίρο που καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.
«Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Ταμείων προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια θέτουν σε κίνδυνο τις περισσότερες ιδιωτικές κλινικές, καθώς ακόμη και οι μέχρι πρότινος υγιείς μονάδες αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Οι πιο ευάλωτες είναι οι μικρότερες μονάδες που βρίσκονται στην πλειοψηφία τους στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, ενώ και τα μεγάλα θεραπευτήρια καταγράφουν μεγάλη πτώση του τζίρου τους που θα φανεί κυρίως από το β΄ τρίμηνο του έτους», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός.
Σημειώνεται ότι στο α΄ τρίμηνο έχει συνυπολογισθεί ο τζίρος που προέρχεται από τη νοσηλεία των Λίβυων ασθενών και ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ, ποσό που ωστόσο δεν έχει εισπραχθεί ακόμη. Η πραγματική εικόνα αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του β΄ και του γ΄ τριμήνου. Πάντως, ο κ. Σαραφιανός τονίζει ότι σήμερα, περίπου 50 ιδιωτικές κλινικές (από τις 161 που έχει ο κλάδος) βρίσκονται στον «Τειρεσία» λόγω σφραγισμένων επιταγών. Επιπλέον, γύρω στις 15 κλινικές έχουν υποστεί συντηρητική κατάσχεση από προμηθευτές λόγω χρεών της τάξης των 20.000 ευρώ κάθε μία, ενώ καθημερινώς σφραγίζονται και νέες επιταγές.
Παράλληλα, περί τις 30 με 40 ιδιωτικές κλινικές κατά πλειοψηφία μικρού μεγέθους δεν πληρούν τις προδιαγραφές και σήμερα λειτουργούν κυρίως ως μονάδες χρονίων πασχόντων ή γηροκομεία παρά ως θεραπευτήρια. «Υπό τις συνθήκες της σφοδρής κρίσης, ανθεκτικότερες μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών είναι εκείνες που παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε συνδυασμό με τον σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και τις καλές συμφωνίες με ασφαλιστικές εταιρείες και προμηθευτές», τονίζει ο κ. Ανδρέας Καρταπάνης πρόεδρος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών), διευθύνων σύμβουλος του «Μητέρα» και γενικός διευθυντής του «Υγεία».
«Φρένο» σε αθέμιτες πρακτικές Οι μικρού και μεσαίου μεγέθους κλινικές -δηλαδή με κλίνες από 10 έως 110- είναι στην πλειονότητά τους οικογενειακές επιχειρήσεις και αρκετές από αυτές εξακολουθούν να λειτουργούν με τις παθογένειες του παρελθόντος. Για παράδειγμα, ορισμένες -κυρίως ψυχιατρικές ή άλλες που λειτουργούσαν βασικά ως γηροκομεία- έχουν κάνει κατά το παρελθόν κατάχρηση με τα βιβλιάρια των ασθενών, υπερσυνταγογραφώντας φάρμακα και υλικά από τα οποία εξασφάλιζαν μεγάλο μέρος των κερδών τους. Ωστόσο, η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ βάζει φρένο σε αυτές τις αθέμιτες πρακτικές, μειώνοντας κάθετα τα έσοδά τους. Από την άλλη πλευρά, τα χρέη του Δημοσίου και η απροθυμία των τραπεζών να εγκρίνουν νέα δάνεια ή νέες συμβάσεις leasing στις μικρομεσαίες κλινικές επιδεινώνουν δραματικά την κατάστασή τους με συνέπεια να πληθαίνουν οι κλινικές που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας. Ομως σε περίπτωση «λουκέτου», αρκετές εξ αυτών διαθέτουν πάγια υψηλής αξίας όπως τα ακίνητά τους και οι άδειες λειτουργίας, τα οποία ενδεχομένως μελλοντικά να προσελκύσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου