Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΝΕΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΙΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΝΕΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΙΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΘΗΝΑ 22-08-2012


Σχετικά με  την χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του ΠΙΣ κ. Μ. Βλασταράκου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά και  τους κ.κ. Γ. Βουδούρη και Κ.Σουλιώτη, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αντίστοιχα, καθώς και μετά το δελτίο τύπου του Υ.Υ.Κ.Α. (δείτε εδώ: http://www.yyka.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/1357-synanthsh-anaplhrwth-ypoyrgoy-ygeias-k-marioy-salma-me-ton-proedro-toy-panellhnioy-iatrikoy-syllogoy-k-mixalh-blastarako) , η ΝΙΚΙ - ΠΙΣ επισημαίνει  τα εξής:

1. Την στιγμή που το Σύστημα Υγείας καταρρέει και ο ιατρικός κόσμος βάλλεται με κάθε τρόπο, οι συνάδελφοι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι επί σειρά μηνών, ενώ συγχρόνως γίνονται αποδέκτες απειλών και οι διεκδικήσεις τους χαρακτηρίζονται απ’ το Υ.Υ.Κ.Α.  ως "εκβιαστικές", θεωρούμε αδόκιμο και μας προβληματίζει αρνητικά  το γεγονός,  ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μ. Βλασταράκος, να συναινεί, εν αγνοία του Δ.Σ.,  στην δημιουργία τεχνητού κλίματος συναίνεσης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και των γιατρών από τα τραγικά αδιέξοδα της Υγείας και τις ακολουθούμενες πολιτικές και πρακτικές τόσο του κ. Γ. Βουδούρη, όσο και του πολιτικά προϊσταμένου του κ. Μ. Σαλμά.
2. Η ΝΙΚΙ - ΠΙΣ, δεν μπορεί να συναινέσει σε καμίας μορφής κυβερνητικού συνδικαλισμού, γεγονός  άλλωστε που απορρέει ξεκάθαρα απ’ την ιδρυτική μας διακήρυξη, γιατί πιστεύουμε βαθιά πως μ’ αυτήν την πρακτική υπονομεύονται οι αγώνες των γιατρών, απαξιώνεται το συνδικαλιστικό κίνημα και οδηγούμαστε στην απόλυτη διαπλοκή. Πιστεύουμε επίσης ότι πρώτη και κύρια αποστολή του Π.Ι.Σ. είναι η ανάδειξη των προβλημάτων του χώρου της Υγείας, η διασφάλιση βιώσιμων πολιτικών και η προάσπιση των δικαιωμάτων των γιατρών.
3. Καλούμε τον κ. Αναπλ. Υπουργό  αντί να εξαίρει την "ώριμη στάση του Προέδρου του Π.Ι.Σ. κ. Μ. Βλασταράκου" , να αποπληρώσει τα οφειλόμενα στους γιατρούς, να αποδεχθεί τον διάλογο με το σύνολο των θεσμικών - συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών χωρίς κανένα αποκλεισμό και να δώσει άμεσες και βιώσιμες λύσεις τόσο στα προβλήματα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, όσο και στα δίκαια αιτήματα του συνόλου των γιατρών, αναβαθμίζοντας παράλληλα την περίθαλψη των ασφαλισμένων.
4. Ο σεβασμός των απόψεων του ΠΙΣ ως βασικού και κυρίαρχου συνομιλητή θεωρείται αυτονόητος. Εξίσου όμως ευνόητη είναι και η εφαρμογή των συλλογικών αποφάσεων που έχουν βασικό γνώμονα την υπεράσπιση της αξιοπρεπούς άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος με δίκαιους, ενωτικούς, ισότιμους και ανιδιοτελείς κανόνες, γεγονός άλλωστε που αποτελεί την κυρίαρχη και θεσμική υποχρέωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Καλούμε λοιπόν τον Πρόεδρο του ΠΙΣ, αντί για επικοινωνιακούς ή άλλους λόγους να  "ευχαριστεί τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάριο Σαλμά για την συνεχή συνεργασία που υπάρχει και θα υπάρξει στο μέλλον", και να προσπαθεί να δώσει τη δικιά του ερμηνεία με προσωπική δήλωση εκ των υστέρων, να αντιληφθεί ότι με ευχολόγια και επικοινωνιακά "παιχνίδια" δεν λύνονται τα μεγάλα προβλήματα του ιατρικού σώματος. Αντίθετα οι εποχές επιβάλλουν ΕΡΓΑ και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο ζητάμε ΑΜΕΣΑ, την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ προκειμένου να αποφασίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ την πορεία του κλάδου και τις πιθανές κινητοποιήσεις που απ' ότι φαίνεται είναι πλέον αναπόφευκτες. 

ΝΙΚΙ - ΠΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου