Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Στα …μαχαίρια γιατροί-υπουργείο Υγείας! Τι θα γίνει με τις πληρωμές των γιατρών(Ιatropedia)


Δίχως τέλος είναι η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και των γιατρών με αφορμή τις προσλήψεις επικουρικών γιατρών αλλά και τις απλήρωτες επισκέψεις των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. 

Τι λένε οι γιατροί και πότε δεσμεύεται ότι θα πληρωθούν ο υπουργός Υγείας.
 
Προσλήψεις γιατρών ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας, για ευτελείς αμοιβές σε δύσκολες συνθήκες κάνουν λόγο οι γιατροί. Πληρώνονται οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζει ο Οργανισμός, που προειδοποιεί πως όσοι γιατροί λάβουν χρήματα από ασφαλισμένους παραβιάζουν τους όρους της σύμβασης. Δημοσιοποίηση των οικονομικών του φορέα ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας.
 
Η μάχη μεταξύ γιατρών και υπουργείου Υγείας επεκτείνεται μέρα με την ημέρα και ο Σεπτέμβρης αναμένεται θερμός στον τομέα της Υγείας. 
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε την πρόσληψη 400 επικουρικών γιατρών στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα πρόκειται για 265 ιατρούς για την κάλυψη αναγκών των Νοσοκομείων της Περιφέρειας, του ΕΚΑΒ, των τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και του Κέντρου Δηλητηριάσεων, ενώ άλλοι 135 θα προσληφθούν για τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και τα Νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων. 
 
Άλλη άποψη έχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί που τονίζουν ότι τα κενά δεν καλύπτονται με επικουρικούς γιατρούς καθώς φθάνουν τα 6000. Κατά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβα, ο κ. Λυκουρέντζος «απέφυγε να κάνει λόγο για τις ευτελείς αμοιβές και το βαρύ εργασιακό περιβάλλον που θα συναντήσουν οι επικουρικοί γιατροί, για τις εφημερίες τους που θα μένουν απλήρωτες, για την έλλειψη μέσων ώστε να κάνουν σωστά τη δουλεία τους». Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κατηγορεί τον Υπουργό πως «κατασκευάζει ειδήσεις αντί να λύνει προβλήματα».
 
Στο μεταξύ, στην αντεπίθεση περνά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, μετά τις αντιδράσεις και τις εξαγγελίες για κινητοποιήσεις των συμβεβλημένων γιατρών. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης μιλά για μια «μικρή ομάδα γιατρών» που προχωρά σε κινητοποιήσεις και υποστηρίζει πως οι πληρωμές έχουν ολοκληρωθεί έως και για το Μάιο, ενώ τους προειδοποιεί πως,  «σε κάθε περίπτωση, η είσπραξη της οριζόμενης αμοιβής του κρατικού τιμολογίου απευθείας από τον ασφαλισμένο εκ μέρους των συμβεβλημένων γιατρών, συνιστά ευθεία παραβίαση του όρου 16 της σύμβασης που έχουν υπογράψει και, ως εκ τούτου, αποτελεί λόγο άμεσης καταγγελίας της σύμβασης».
 
Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με επιστολή ζητά από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γ. Βουδούρη τη δημοσιοποίηση άμεσα των οικονομικών του φορέα ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος διαχείρισης των πόρων. Συγκεκριμένα, οι γιατροί της Αθήνας ζητούν τη γνωστοποίηση του προϋπολογισμού με την οποία ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την λειτουργία του, το ποσοστό επιχορήγησης που έχει λάβει έως σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό και αν οι ασφαλιστικοί φορείς που εντάχθηκαν στο φορέα  έχουν αποδώσει τις εισφορές αλλά και τα ποσά που έχει λάβει. Παράλληλα, ο ΙΣΑ θέλει ενημέρωση για τον τρόπο και τα κριτήρια, βάσει των οποίων κατανεμήθηκαν τα ποσά που και αποπληρώθηκαν οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ.
 
Για το λόγο αυτό ο ΙΣΑ ζητά τη δημιουργία Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των υγειονομικών κλάδων, η οποία θα εξετάζει την διαχείριση των πόρων και τον καταμερισμό αυτών με ισότιμο τρόπο, καθώς επίσης θα δημοσιεύονται αμέσως οι αποφάσεις της και η εκτέλεση τους .
 
Εξαίρεση στο πολεμικό κλίμα, η συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Μ. Σαλμά και της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την οποία το  Υπουργείο χαρακτήρισε εποικοδομητική.
 
Εκεί, ανακοινώθηκε ότι από αύριο αρχίζει η υπογραφή των συμβάσεων που εκκρεμούν με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και υπήρξε δέσμευση για την  τακτική πληρωμή των επισκέψεων των συμβεβλημένων γιατρών εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του μηνός, σύμφωνα και με τις συμβατικές υποχρεώσεις του οργανισμού. Μάλιστα, ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε την πρόθεση του να δοθούν θετικά κίνητρα  σε όσους γιατρούς συμβάλουν στον εξορθολογισμό των δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου