Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Στα "χαρακώματα" φαρμακοποιοί και υπουργείο Υγείας - Χωρίς δωρεάν φάρμακα οι ασθενείς


Η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των φαρμακοποιιών και της κυβέρνησης με αφορμή τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ στον κλάδο, έχει ως θύματα τους ασθενείς, καθώς δε θα μπορούν να παίρνουν φάρμακα με πίστωση… 
Άλλωστε οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών λαμβάνουν διαστάσεις «επιδημίας» αφού όλο και περισσότερες περιοχές αρνούνται να δώσουν δωρεάν φάρμακα.
Γνώριμοι πια της ταλαιπωρίας οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι ήδη, σε πολλές περιοχές της χώρας, καλούνται να πληρώσουν τοις μετρητοίς τα φάρμακά τους. Η απόφαση για άρση της πίστωσης στον Οργανισμό αναμένεται να λάβει πανελλαδικές διαστάσεις μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Σαββάτου στις 25 Αυγούστου.
Η χρυσή τομή αναζητείται ενόψει της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου το Σάββατο 25 Αυγούστου, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί η πανελλαδική αναστολή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 1ης Σεπτεμβρίου, λόγω των καθυστερημένων πληρωμών και την έλλειψη χρηματοδότησης του Οργανισμού.
Ήδη, το πλήρες κόστος των φαρμάκων τους καλούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, μετά από απόφαση των κατά τόπους φαρμακευτικών συλλόγων σε όλη την Κρήτη, όπου μόνο στα Χανιά ο τζίρος των φαρμακείων έχει μειωθεί έως και 50% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ενώ σε άρση της πίστωσης έχουν προχωρήσει οι σύλλογοι σε Εύβοια, Αργολίδα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κορινθία, Μαγνησία, Γρεβενά, Φλώρινα, Κυκλάδες, με τελευταία προσθήκη τη Θεσπρωτία, ενώ από αύριο προστίθεται η Ροδόπη.
Η όποια καταβολή οφειλομένων χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ κρίνεται από τους Φαρμακοποιούς ανεπαρκής, ενώ δεν διστάζουν να εκφράσουν φόβους για πιθανή κήρυξη στάσης πληρωμών από τον Οργανισμό, ακόμη και από Σεπτέμβρη.
Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες το υπόλοιπο Μαΐου θα καταβληθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εξέλιξη ελάχιστα θετική για τους φαρμακοποιούς, καθώς μέχρι τέλος Αυγούστου θα έπρεπε να είχε καταβληθεί ο Ιούνιος.
Πληροφορίες: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου