Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΟΠΑΔ-ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ

Συνάδελφοι όλοι γνωρίζουμε ότι από 01/06/2011 καταργήθηκε η ελεύθερη συνταγογραφία στους μη συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ ιατρούς. Σαν σωματείο δεσμευτήκαμε να εξυπηρετούμε τους συναδέλφους καθώς ενώ είμαστε σε αναστολή συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ διατηρούμε το δικαίωμα της συνταγογραφίας.
Αυτή όμως δεν είναι λύση και πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος. Αναρωτήθηκε κανείς τι γίνεται με τους οδοντιάτρους που ως γνωστόν δεν έχουν συμβάσεις με ταμεία ? Μα φυσικά δεν έχουν πρόβλημα γιατί χρησιμοποιούν το νόμο που ρητά διευκρινίζει πως το δικαίωμα συνταγογράφησης διατηρείται όταν στο νομό δεν υπάρχει συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ ιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας.

: ¨Οι υπηρεσίες υγείας, που παρασχέθηκαν ή παρέχονται στους ασφαλισμένους του Ο.Π.Α.Δ. από κατηγορίες προμηθευτών υπηρεσιών υγείας με τους οποίους ο Οργανισμός δεν έχει συνάψει σύμβαση, διενεργούνται και συνεχίζουν να αποζημιώνονται με την ίδια διαδικασία που ίσχυε πριν την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αρ. Υ9/137380/10-2-11 και μέχρι την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Τα ανωτέρω αναφερόμενα εφαρμόζονται αναλόγως και για τις παρακάτω πράξεις : 1. ..9. Συνταγογράφηση φαρμάκων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. Α.5.8 του Άρθρου 6 του Κανονισμού και την Υπουργική Απόφαση αριθ. ΔΥΓ3α/ΓΠ 86209/1-10-2009 (Β΄ 2157). .. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες σε κάποιο Νομό της χώρας, δεν υπάρχει συμβεβλημένος Ιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας, και μέχρι την σύναψη συμβάσεως, αποδίδεται η σχετική δαπάνη στον ασφαλισμένο, σύμφωνα με τα παραπάνω οριζόμενα» (παρ. 9 εδάφιο τρίτο).

Παράδειγμα προς μίμηση λοιπόν οι Οδοντίατροι και παράδειγμα το τι μπορούμε να επιτύχουμε με σύμπνοια, συλλογικότητα και συσπείρωση, όχι μόνο απέναντι στον ΟΠΑΔ αλλά και στον επερχόμενο ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν λοιπόν και άλλες λύσεις που δεν απαιτούν χρονοβόρα δικαστήρια , αλλά άμεσες αποφάσεις και πράξεις με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον και όχι το ατομικό κοντόφθαλμο συμφέρον.


3 σχόλια:

  1. Φωνη βοωντος εν τη ερημω!!!! Βεβαιως πρεπει που και που να επανερχομαστε μηπως και επιτελους βαλουμε μυαλο
    Χριστινα Μαγνησαλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευη Μιχαλοπούλου20 Ιουλίου 2011 στις 9:16 π.μ.

    Ακριβως έτσι. Εδώ τόσα είπαμε για το ΙΚΑ και παρα όλα αυτά υπήρξαν 40 συνάδελφοι στον νομό οι οποίοι θεώρησαν ότι κάτι θα κερδίσουν κάνοντας συμβάσεις με το ΙΚΑ γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα τόσα που είπαμε στις συνελεύσεις. Υπάρχει περίπτωση να συμβεί Ελένη το θαύμα που λες; μακάρι αλλά δεν νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύη χαμένος αγώνας είναι ο αγώνας που δε δίνεται και πίστεψέ με τα νούμερα είναι πολύ μικρά όταν το σύνολο των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων στη Θεσ/νίκη είναι 300. Επιπλέον πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν οι συνάδελφοι να δουλεύουν με άδεια πορτοφόλια, περιμένωντας πότε θα μπουν λεφτά στο λογαριασμό τους και με πόση καθυστέρηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή