Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Κίνδυνος κατάρρευσης του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών ταμείων (ΑsfalisiNet)


Με πρωτοφανείς μειώσεις των ημερών νοσηλείας των ασφαλισμένων των ασφαλιστικών ταμείων θα λειτουργούν οι παροχές υγείας από τον νέο οργανισμό ΕΟΠΥΥ, που θα διαχειρίζεται τον κλάδο υγείας όλων των ταμείων.Μάλιστα αν χρειαστεί ο ασθενής να παραμείνει περισσότερες μέρες, θα πληρώνει ο ίδιος από την τσέπη του , ενώ αν δεν έχει να πληρώσει το κόστος θα πηγαίνει στην εφορία και θα κινδυνεύει ακόμα και με κατασχέσεις για χρέη στο δημόσιο.Όπως αναφέρει ρεπορτάζ στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, «με βάση το νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ όσοι δεν τακτοποιούν τους λογαριασμούς τους θα ειδοποιούνται από την εφορία να πληρώσουν. Είναι σαφές ότι όλο το σύστημα φτιάχτηκε στο πόδι για να μειώσουν τις ημέρες νοσηλείας και να πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους. Επιδιώκουν δηλαδή να μετακυλίσουν το κόστος νοσηλείας στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στις άδειες τσέπες των ασθενών, δεδομένου ότι έχουμε δραματική αύξηση της ανεργίας» επισημαίνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας και συμπληρώνει: «Οι μέρες νοσηλείας καθορίστηκαν με έναν εξαιρετικά πρόχειρο τρόπο, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν γίνονταν αξιόπιστες καταγραφές των εισαγωγών στα νοσοκομεία».
Για το ίδιο θέμα ρεπορτάζ στην εφημερίδα Καθημερινή αναφέρει ότι την ίδια στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από την κρίση, σχεδιάζονται γενναιόδωρα «πριμ» προς τις ιδιωτικές κλινικές. Σήμερα, για μία επέμβαση στο ισχίο με 14 ημέρες νοσηλείας τα Ταμεία καταβάλλουν στις συμβεβλημένες κλινικές 3.500 ευρώ. Με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας που προωθείται, θα πληρώνουν 7.700 ευρώ για τις μισές ημέρες νοσηλείας, δηλαδή το νέο τιμολόγιο των νοσοκομείων συν 20%. Το παράδειγμα δείχνει το μέγεθος της επιβάρυνσης που θα υποστεί ο κλάδος Υγείας της κοινωνικής ασφάλισης, που αντιμετωπίζει ήδη τεράστιο έλλειμμα εισροών λόγω της ανεργίας και απειλείται με πτώχευση.

3 σχόλια:

  1. Είναι κρίμα για τον αγώνα μας να αντιγράφουμε και να μεταφέρουμε ψευδείς ειδήσεις. Θα μας απαντήσουν με γεγονότα και θα γίνουμε ρεζίλι προσπαθώντας να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα. Εξηγώ:
    Αναφέρεται πιο πάνω (είναι copy-paste αφού το είδα αλλού) ότι ο ασθενής πληρώνει τα παραπάνω νοσήλεια... ΤΟ άρθρο 10 του ΕΟΠΥΥ (του προσχέδιου όπως ανακοινώθηκε απο το ΥΥΚΑ) λέει:""Όταν κάποια νοσηλεία υπερβαίνει τη μέση διάρκεια νοσηλείας (ΜΔΝ) του κάθε
    ανωτέρω ΚΕΝ, τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τη δαπάνη για τις πρόσθετες ημέρες
    νοσηλείας (ημερήσιο κλειστό νοσήλιο), σύμφωνα με την κ.υ.α. Υ4α/οικ. 1320/10-2-
    1998 (Β΄99), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και με βάση την αναπροσαρμογή του
    ημερήσιου νοσηλίου της ανωτέρω κ.υ.α. Επίσης αποδίδουν εξαιρούμενα του νοσηλίου,
    ήτοι φάρμακα στη νοσοκομειακή τιμή, ιατρικές πράξεις σύμφωνα με το κρατικό
    τιμολόγιο και υγειονομικό υλικό στην τιμή του παρατηρητηρίου"". Είναι λάθος να επιμένουμε και να αναπαράγουμε κάτι που έχει ήδη απαντηθεί.... Για όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ φυσικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πριμοδότηση στις ιδιωτικές κλινικές που πληρώνονται περισσότερο απο τα νοσοκομεία (+20%) ενώ ως τέλος Οκτωβρίου παίρναν σαφώς λιγότερα (μειωμένο ημερήσιο νοσήλειο και εγχειρήσερις βάσει του παλιού κρατικού τιμολογίου...).
    Αλοίμονο στα ταμεία (στον ΕΟΠΥΥ)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η είδηση προέρχεται από το ygeianet, και το asfalisiNet. Έτσι πως διατυπώνεται έχετε δίκιο. Η διαφορά πληρώνεται από το ασφαλιστικό ταμείο και από τον ίδιο τον ασθενή όταν είναι ανασφάλιστος. Γι αυτό σας παραπέμπω στις δηλώσεις του Κ Τσούκαλου http://www.tsoukalos.gr/2011/10/%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την απάντηση... Όσο για τις δηλώσεις του κ. Στάθη Τσούκαλου συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή