Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Γ. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ: Οι συνάδελφοι να προσέξουν! Επιδιώκουν να υφαρπάσουν αποδοχή ένταξης ανευ όρων στον ΕΟΠΥΥ μέσω της διανομής συνταγολογίων(Υgeianet)


Από 1ης Νοεμβρίου 2011 καλούνται οι γιατροί που έχουν συμβάσεις με ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ να παραλάβουν το νέο ενιαίο συνταγολόγιο του «ΕΟΠΥΥ» ;;.
Είναι φανερό πως πρόκειται για μια κίνηση που αποβλέπει στην αποδοχή ένταξης στον ΕΟΠΥΥ από το παράθυρο.
Είναι επίσης σαφές πως η απόφαση της ΓΣ του ΠΙΣ έχει απορρίψει την κυβερνητική πρόταση περί ΕΟΠΥΥ και κάλεσε τους Ιατρικούς Συλλόγους και τους συναδέλφους να αρνηθούν την συμμετοχή στον απαράδεκτο από κάθε άποψη προτεινόμενο κανονισμό λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Πέρα από αυτά υπάρχουν και πολύ συγκεκριμένα τεχνικά προβλήματα. Με ποιο τρόπο θα αμείβονται οι συνάδελφοι από 1/11/2011. Με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή η με το σύστημα που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ; Τι νόημα έχει η παραλαβή συνταγολογίων ενώ υποτίθεται πως θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Ποιός και με ποιο τρόπο θα εγκρίνει και θα αποδώσει τις αμοιβές σε γιατρούς και φαρμακοποιούς; Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα παραλαβής συνταγολογίων σε όλους τους γιατρούς που δεν επιθυμούν να συνάψουν σύμβαση , στερώντας το δικαίωμα των γιατρών στην άσκηση του επαγγέλματος τους και στους ασθενείς να επιλέγουν τον γιατρό τους;
Είναι φανερό. Τώρα είναι η ώρα της συλλογικής αντίδρασης και της άρνησης αποδοχής ένταξης στον ΕΟΠΥΥ «από το παράθυρο»!! ο ΠΙΣ και οι ιατρικοί σύλλογοι οφείλουν να αποδείξουν πως επαγρυπνούν και οργανώνουν την αντίσταση του κλάδου.
Το κείμενο αυτό αποτελεί και εισήγηση στο ΔΣ του ΠΙΣ και πρόταση για δράση σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας. Τα μεγάλα λόγια δεν αρκούν πιά. Η αντιστεκόμαστε σύσσωμοι η αποδεχόμαστε αδιαμαρτύρητα το μέλλον που μας ετοιμάζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΕΓ

9 σχόλια:

  1. Ηδη ειμαστε στην ηλ.συντ.,οσοι εχουμε συμβαση ΟΠΑΔ.Και αφου ειμαστε σε αναστολη ,νομιμα,και θα συνεχισουμε να ειμαστε(Οι παιδιατροι τουλαχιστον)θα συνεχισουμε να κοβουμε αποδειξη.Δεν χρειαζεται να παρουμε συνταγολογιο!Ειναι πολυ απλο η μου διαφευγει κατι?

    Γρηγοριαδου Ευδοξια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η θέση του συναδέλφου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο!

    Το νου μας στις διάφορες κερκόπορτες συνάδελφοι και στα διάφορα δολώματα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα ποιά είναι η θέση του συναδέρφου? Τα ερωτήματα έχουν προφανείς απαντήσεις:
    1) Αμοιβές ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχουν ακόμα... Συνεχίζεται το ίδιο καθεστώς και για τον ΟΑΕΕ και για τον ΟΠΑΔ (αυτους τους γιατρούς αφορά η ανακοινωση).
    2) Τα συνταγολόγια του ΙΚΑ "σκανάροντια" και ελέγχονται καλύτερα. Το νόημα της παραλαβής συνταγολογίου είναι για χειρόγραφη συνταγή (σε σπίτι ή αν δεν λειτουργεί το μαραφέτι της syntagografisi ή ο εκτυπωτης πχ...)
    3) παραλαβή συνταγολογίων γίνεται για τους ιατρούς του ΟΑΕΕ (που γραφουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στον ΟΑΕΕ) και για τους ιατρούς ΟΠΑΔ (που απο τον Απριλιο γράφουν συνταγές μόνο οι συμβεβλημένοι ΟΠΑΔ). Αυτοι (οι νέοι) που επιθυμούν να κάνουν σύμβαση θα περιμένουν (1-2 μήνες) μεχρι το νέο έτος (που λήγουν και οι συμβάσεις ΟΑΕΕ) για να κάνουν πλέον σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ...

    Πάντως συμφωνώ ότι είναι ένας τρόπος ένταξης στον ΕΟΠΥΥ απο το παράθυρο και πιθανότατα δεν θα γίνει προκύρηξη αλλά θα ερωτηθούμε απλα αν δεχόμαστε να συνεχίσουμε (οι ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ ιατροί) στον ΕΟΠΥΥ (παρακάμπτωντας έτσι τηξν απόφαση των συλλογων για μη έκδοση πιστοποιητικών).
    Όσο για το "αντιστεκόμαστε σύσσωμοι" επέτρεψετε μου μια επιφύλαξη... Δυστυχώς ο καθένας θα κοιτάξει πάλι τα συμφέροντα του (όπως αναφέρεται και εσείς στο http://pediatroi-thessalonikis.blogspot.com/2011/10/blog-post_16.html ή και παρόποιο σήμερα στο http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=25840 )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα ερωτήματα δεν έχουν καθόλου προφανείς απαντήσεις . Όλοι θυμόμαστε τι έγινε με το ΙΚΑ. Όλοι οι συμβεβλημένοι του ΟΠΑΔ θεωρούμασταν αρχικά γιατροί συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ, και όσοι παρέλαβαν συνταγολόγια κλίθηκαν εκ των υστέρων να υπογράψουν συμβάσεις «κατά πράξη και περίπτωση» με αναδρομική ισχύ και με ανώτερο όριο-πλαφόν επισκέψεων, ενώ όσοι το υπερέβησαν τους πρώτους μήνες που οι όροι ήταν άγνωστοι διωχθήκανε. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το ίδιο σενάριο δεν θα επαναληφθεί? και ενώ εσείς και οι συνάδελφοί σας μαζεύετε ακόμη χαρτάκια ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ?? Άλλωστε βάση του ΦΕΚ 146 (Β ΦΥΛΛΟ) « Στο τέλος του άρθρου 11 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής: «4 Ο Ο.Π.Α.Δ. έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει μονομερώς όρους της σύμβασης ή να προβεί σε διακοπή αυτής, με την υποχρέωση της έγγραφης ενημέρωσης του προμηθευτή τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες πριν την τροποποίηση». Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι πέρα από τους νέους γιατρούς υπάρχουν και αρκετοί μη συμβεβλημένοι που από 1/6/2011 στερούνται συνταγογραφίας, όπως επίσης και πολλοί από εμάς δεν επιθυμούν να συμβληθούν με τον νέο ασφαλιστικό φορέα. Παρόλα αυτά νέοι και παλαιοί ιατροί συμβεβλημένοι ή μη δεν μπορούμε να στερούμαστε του δικαιώματος άσκησης ιατρικής και συνταγογραφίας. Επιπροσθέτως οι ασφαλισμένοι που χρόνια ακριβοπληρώνουν την ασφάλειά τους δικαιούνται αν μη τι άλλο την κάλυψη των φαρμακευτικών τους δαπανών, ανεξαρτήτως του γιατρού που επιλέγουν. Έτσι για παράδειγμα ξέρουμε ότι τα εμβόλια όχι μόνο συνταγογραφούνται με 0% αλλά είναι και υποχρεωτικά. Γιατί λοιπόν αφού είναι υποχρεωτικά και αναγκαία ο ασφαλισμένος να πρέπει να πληρώσει αν απευθυνθεί σε γιατρό της επιλογής του και όχι στον ιατρό του ΕΟΠΥΥ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Συλλογικοτητα και συσσωμοι να αντισταθουμε"
    Ποσο αιθεροβαμονες!Για ριξτε μια ματια στις λιστες του ΙΚΑ,50 παιδιατροι και 214 παθολογοι
    δεχονται στα ιατρεια τους ασφαλισμενους ΙΚΑ.
    Λετε οτι αυτοι δεν θα μπουν στον ΕΟΠΥΥ?
    Και δεν ειναι ολοι γιατροι του ΙΚΑ,ελαχιστοι ειναι αυτοι,και μαλιστα μιλαμε για ειδικοτητες
    που θα δουλευουν οχι απλα θα συνταγογραφουν!
    Να γιατι οι εκαστωτε ιθυνοντες μας παιζουν οπως θελουν.
    Οταν ο συλλογος Π|Δ μπηκε στην αναστολη, εγω προσωπικα αργησα λιγο.
    Αλλα οταν εγινα δεκτης ζητησης απο ασφαλισμενους ΟΠΑΔ,θυμωσα που με τοση ευκολια βγηκαν στην γυρα ψαχνοντας ποιος γιατρος εκοβε χαρτακι!
    Τιποτε δεν χαριζεται και κυριως η αξιοπρεπεια!
    "Ερχεται καποτε η στιγμη,που στη ζωη πρεπει να πεις το μεγαλο ΝΑΙ ή το μεγαλο ΟΧΙ!"
    Γρηγοριαδου Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να σημειώσω ότι δεν συμφωνώ με τον ΕΟΠΥΥ αλλά το βλέπω σαν αναγκαιότητα( Το να ζητούμε 20 ευρώ κατά πράξη και περίπτωση-επίσκεψη- απο όλους τους ασφαλισμένους -10.000.000-είναι ουτοπικό, ας μη γελιόμαστε).
    Όσο για την δυνατότητα συνταγογράφησης αυτή τη στιγμή εγώ σαν ιατρός ΟΠΑΔ συνταγογραφώ στο 10-15% του πληθυσμού. Στο υπόλοιπο 85-90% (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) στερούμε συνταγογράφησης. Γιατι οι σύλλογοι τόσα χρόνια δεν είχαν πιέσει ώστε να υπάρχει ελεύθερη συνταγογράφηση και φτάσαμε ως εδω? Υπάρχει απάντηση αλλά δεν είναι για ανάρτηση στο διαδύκτιο...
    Η πάγια αντιμοισθία του ΙΚΑ και ΟΑΕΕ με στρατιές ασφαλισμ'ενων ποτέ δεν έγινε θέμα τόσα χρόνια... Ποιούς βόλευε?
    Φταίμε σε πολλά...

    Α, σχετικά με τους συναδέρφους που αποκλείστηκαν απο το ΙΚΑ... Στις 12 μέρες του Φεβρουαρίου είχαν δει πανω απο 800 ασθενείς (δεν θυμάμαι το ακριβές νούμερο - αμα θέλετε το ψάχνω). Κοινώς βγάλαν σε 12 μέρες όσα κάποιοι βγάζουν σε 6μηνο.... Τι παροχή υγείας πρόσφεραν βλέποντας 70-80 ασθενείς τη μέρα (συν την πελατεεία τους)???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνάδελφε ανώνυμε να ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα:
    Τα 20 Ε είναι γελοία αμοιβή επίσκεψης στο ιατρείο και β α ρ ι έ μ α ι να σου εξηγήσω γιατί.
    Καμία παροχή υπηρεσίας δε κοστίζει λιγότερο, ρώτα τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο σου, τον γκαραζιέρη σου, την κομμώτρια, τη νυχατζού, τον ψυκτικό, ρώτα τέλος πάντων όποιον θέλεις.
    Αν κοστολογείς την επίσκεψή σου τόσο καλά να πάθεις. Πήγαινε και σε κανένα ψυχίατρο, μάλλον έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση. Στοιχηματίζω ότι θα σου πάρει τουλάχιστον τα τριπλάσια από όσα εσύ θεωρείς ακριβά.
    Μέχρι πέρυσι, τα ιατρεία στηρίζονταν στους ασθενείς του ΙΚΑ, οι οποίοι δεν α ν έ χ ο ν τ α ν την 5λεπτη επίσκεψη επίσκεψη του ταμείου τους. Οι μικρές αμοιβές των υπόλοιπων ταμείων λειτουργούσαν συμπληρωματικά. Κανένα σοβαρό ιατρείο δε στηρίχτηκε ποτέ σε αμοιβή ΝΠΔΔ. Οι σύλλογοι ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τον ιδιώτη Παιδίατρο. Ποτέ. Είναι αυτός λόγος να κάνεις το ιατρείο σου ΙΚΑ; Κάνε το. Αν συμβληθείς με το νέο σύστημα δε θα μπαίνει ρευστό στο ιατρείο σου. Αλλά τότε δε θα φταίει κανένας σύλλογος. Θα φταίει αυτό που έχεις μέσα στο κεφάλι σου. Δηλαδή αυτό που θεωρείς ότι αξίζεις.
    ΣΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να κάνω ένα διαχωρισμό και μια παραδοχή. Οι παιδίατροι στο 95% των περιπτώσεων εξετάζετε τους "πελάτες" και ασχολείστε τουλάχιστον 20 λεπτά με αυτούς (παραδοχή και τα 20 ευρώ είναι λίγα). Δυστυχώς όμως η ιατρική στην Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτό - υπάρχει και πολύ συνταγογραφία (διαχωρισμός). Φαντάζεστε ένας ιατρός (πχ ένας παθολόγος που δεν εξετάζει - υπάρχουν τέτοιοι, ας μην το αρνηθούμε) να πληρώνεται το ίδιο με εσας για μια συνταγογραφία 3 λεπτών (δλδ σε μισή ώρα να "βγάζει" όσα εσείς στο 4ωρο και με το 1/10 του κόπου και ευθύνης - εδώ τα 5 ευρώ είναι πολλά) ΔΗΛΑΔΗ ότι γινόταν στον ΟΠΑΔ και ότι θα ισχυεί στο κατά περίπτωση. Ας αφήσουμε έξω τα "πακέτα" απο τα φαρμακεία (πάλι δεν αφορούν τους παιδίατρους).
    Είπα δεν είμαι σύμφωνος στον ΕΟΠΥΥ απλά είναι λύση ανάγκης για τα ταμεία.
    Η πρόταση μου (συνοπτικά) ειδικά κέντρα συνταγογραφίας και στις πόλεις (εκεί να δεις χαμός που θα γίνει για τις θέσεις), καμμιά άλλη σύμβαση και απόδοση δαπάνης (να καθοριστεί ποσό) με ΑΠΥ στον ασθενή απο το ταμείο του με σαφείς ασφαλιστικές δικλίδες (αιθεροβατώ βέβαια αφού λεφτά υπήρχαν...).
    Πίστεψέ με δεν διαφωνούμε σε πολλά σημεία απλά προσπαθώ να δώ και την άλλη πλευρά.
    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συναδελφε ΣΤ ,νομιζω οτι η επιθετικοτητα και οι προσβολες ΔΕΝ οδηγουν στο στοχο μας.
    Και δεν καταλαβα δηλαδη ,αναστειλαμε τις συμβασεις επειδη μας χρωστα ο ΟΠΑΔ 18 μηνες τωρα.Ειναι ή ειναι ετσι? Τοτε πως νομιμιποιουμαστε να ζηταμε μεγαλυτερη αμοιβη? Αυτο δεν ειναι "αρπαχτη"?Και βεβαια ειναι γελοια αμοιβη, αλλα ΑΥΤΗΝ περναμε,οταν την περναμε.Και οταν οι ΙΣ παρωτρυναν σε αναστολη αυτο ειπαν"να κοβουμε αποδειξη με το κρατικο τιμολογιο".
    Την επισκεψη στον ιδιωτη την κοστολογω διαφορετικα φυσικα.Γιατι σεβομαι τον εαυτο μου.
    Ομως τωρα με τις περικοπες μισθων και την ανεργια-εφεδρια σιγουρα προβληματιζομαι.

    Συναδελφε ανωνυμε,που βλεπεις αναγκαιοτητα τον ΕΟΠΥΥ,φαντασου μονο οτι αν οι περισσοτεροι δεν συμβληθουν θα περιελθει σε αδιεξοδο η πολιτικη του ΕΟΠΥΥ, που μας θελει εκτος ελευθερης συνταγογραφησης.
    Δεν ειναι 10.000.000 οι ασφαλισμενοι του ΕΟΠΥΥ ,αυτος ειναι ο πληθυσμος της Ελλαδας!Αλλα και αν ειναι να μπουν οι παντες, τα 20ε θα τα πληρωνουν αυτοι που παντα τα πληρωναν!Οι υπολοιποι θα συνοστιζονται στον ΕΟΠΥΥ!

    Αν περιμενες απο τους συλλογους μονο, λυση στα προβληματα σου, τ ω ρ α, αρπαξε την ευκαιρια και γινε εσυ μερος της λυσης και ο χ ι το προβλημα!!!
    Φτανει πια η μοιρολατρια και η αποδοση ευθυνων παντα στους αλλους.Τουλαχιστον οι παιδιατροι να εχουν μια φωνη!

    Γρηγοριαδου Ευδοξια

    ΑπάντησηΔιαγραφή