Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Θα κουρέψουν και τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και η έγκριση που αναμένεται να παράσχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στο αιματηρό «πακέτο μέτρων» των 11,5 +2 δισ. ευρώ θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για το επόμενο βήμα. Όσο το υπό έγκριση πρόγραμμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα, εξακολουθεί να μην εκταμιεύεται και η ζωτικής σημασίας για την «νεκρωμένη» οικονομία, δόση των 31,5 δισ. ευρώ.
Τα 25 δισ. περίπου από αυτά θα διατεθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα 6 (ή τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά) θα διοχετευτεί εμμέσως στην αγορά καθώς θα κατευθυνθούν στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους. Πολιτικό στέλεχος που γνωρίζει πολύ καλά τι διαμείβεται, εμφανιζόταν απαισιόδοξος ότι θα δοθούν και τα 6 δις ευρώ προς αυτό τον σκοπό αλλά θα είναι «κουτσουρεμένα».
Και όχι μόνο αυτό, αλλά εκτιμούσε ότι θα γίνει διευθέτηση με τους ιδιώτες στους οποίους χρωστά το Δημόσιο: Όποιοι δεχθούν «κούρεμα» των απαιτήσεων τους θα μπουν σε προτεραιότητα στη σχετική λίστα εξόφλησης. Όσοι αρνηθούν να λάβουν λιγότερα από όσα τους οφείλει το κράτος θα παραπεμφθούν στις... ελληνικές καλλένδες. «Όσο πιο μεγάλο ποσοστό «κουρέματος» των απαιτήσεων τους δεχθούν οι ιδιώτες τόσο πιο ψηλά θα είναι στη λίστα. Αν κάποιος επιμείνει να διεκδικεί το 100% τότε θα περιμένει πολύ...» προέβλεπε το εν λόγω στέλεχος της Ιπποκράτους.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το «στέγνωμα» της αγοράς θα οδηγήσει τους ιδιώτες σε αποδοχή μεγάλων εκπτώσεων στα χρεωστούμενα τους (της τάξης του 40-50% ή και μεγαλύτερες) προκειμένου να εισπράξουν ότι μπορούν σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο. Αναπάντητο εξάλλου παραμένει το ερώτημα πόσα από τα 25 δισ. που θα κατευθυνθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα διοχετευτούν στην αγορά υπό μορφήν δανείων ώστε να «ζεσταθεί» λίγο.


Πηγή: Θα κουρέψουν και τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/68979#ixzz27Mo2ygu8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου