Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Σαλμάς: Πώς θα εξοφληθούν οι φαρμακοποιοί


Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, η εξόφληση αναμένεται να γίνει ως εξής:

  • Στις 12 Σεπτεμβρίου εξοφλείται ο μήνας Ιούνιος του 2012.
  • Στις 12 Οκτωβρίου ξεκινά η σταδιακή εξόφληση του Ιουλίου και του Αυγούστου η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου.
  • Στις 12 Δεκεμβρίου εξοφλείται ο μήνας Σεπτέμβριος του 2012.
  • Στα τέλη Οκτωβρίου και από την δόση για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους έως 31/12/2011 θα καταβληθούν οι αντίστοιχες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς.
Προϋπόθεση για την εφαρμογή του ανωτέρω χρονοδιαγράμματος είναι η αποδοχή του από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και η άμεση άρση της αναστολής χορήγησης φαρμακευτικών προϊόντων με πίστωση στους ασφαλισμένους.

Φαρμακοποιοί

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ξεκίνησε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΠΦΣ, προκειμένου να αποφασίσει τη στάση που θα τηρήσει.

Σε πιο σκληρό τόνο είναι η αντίδραση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττιικής (ΦΣΑ), το συμβούλιο του οποίου εκτιμά ότι '...οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας περί ορισμού τακτικών ημερομηνιών πληρωμών των τρεχόντων χρεών του ΕΟΠΥΥ μας αφήνουν παγερά αδιάφορους για τους εξής λόγους:

Ο ορισμός νέων ημερομηνιών πληρωμών, διαφορετικών από αυτές που ορίζει η Συλλογική Σύμβαση, καταργεί αυτόματα την έννοια της συλλογικής σύμβασης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αντίστοιχα η αποδοχή των νέων ημερομηνιών, σημαίνει και την αποδοχή της κατάργησης αυτής.

Άλλωστε, δίνοντας τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να αλλάζει τις ημερομηνίες πληρωμών μας κατά το δοκούν, είναι σαν να δίνουμε ένα τεράστιο δάνειο σε κάποιον ο οποίος μας λέει: θα σε ξεπληρώσω όταν και αν μπορώ.

Ο ορισμός ημερομηνιών για τα τρέχοντα χρέη του ΕΟΠΥΥ, σημαίνει για τον Φ.Σ.Α. 'πληρωμή' δυο μηνών (Ιούλιο – Αύγουστο) και πίστωση στον ΕΟΠΥΥ τεσσάρων μηνών (Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου), οι οποίοι θα πληρωθούν σε άγνωστο χρόνο το 2013 (;).

Αυτό σημαίνει τελικά, πίστωση εκ μέρους των φαρμακοποιών δυο επιπλέον μηνών στον υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ.

Μας είναι αδύνατον να εμπιστευτούμε ξανά, τον οποιονδήποτε αρμόδιο όταν καταστρατηγείται η ίδια η συλλογική σύμβαση και όταν όλες οι ορισμένες από τους αρμοδίους ημερομηνίες πληρωμής μας, δεν τηρήθηκαν ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν.

Για όλα τα ανωτέρω, αλλά και όσα έχουμε κατά καιρούς επισημάνει (χρέη 2011 και 2012 ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, ασφυκτική πίεση των προμηθευτών, κ.λπ.), δεν βλέπουμε ως θετική εξέλιξη όσα ακούγονται και συνεχίζουμε την κινητοποίηση μας μέχρις ότου ικανοποιηθεί το πλαίσιο των αιτημάτων μας στο ακέραιο, όπως αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας, στη γενική συνέλευση της 3ης Σεπτεμβρίου'

πηγή iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου