Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.
Μη κερδοσκοπικό σωματείο
Έδρα: Λεωφόρος Κηφισίας 58,  15125 Μαρούσι
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7,  151 21 Πεύκη
Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797



​ Σε συνέχεια της χθεσινής επιστολής μας, ​όσον αφορά τις απόψεις και προτάσεις μας για το σχέδιο της αναγνώρισης των Εξειδικεύσεων Παιδιατρικής, λάβαμε από το μέλος της Επιτροπής Εξειδικεύσεων Παιδιατρικής, κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διευθύντρια ΕΣΥ Υπεύθυνη Μονάδας Γαστρεντερολογίας και Διατροφής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία", την πιο κάτω επιστολή, την οποία και σας κοινοποιούμε.

Το ΔΣ


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ευχαριστώ πολύ για την κοινοποίηση της επιστολής σας στην οποία εκθέτετε τις απόψεις των μελών της Ένωσής σας για το σχέδιο πρόταση που επεξεργάζεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξειδικεύσεων Παιδιατρικής κ. Μιχαλάκος για  την Παιδιατρική Ενδοκρινολογία.
Η πρόταση αυτή  είναι ακόμη υπό επεξεργασία, καθώς ο κ. Μιχαλάκος δεν την έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή Εξειδικεύσεων της Παιδιατρικής. Μόλις θα την φέρει προς συζήτηση μαζί με τις άλλες τέσσερες εξειδικεύσεις οι οποίες είναι επίσης υπό επεξεργασία (Νεφρολογία, Νευρολογία, Ογκολογία, Καρδιολογία), να είστε σίγουροι ότι θα συζητήσουμε τις προτάσεις σας και  δεσμεύομαι προσωπικά να υποστηρίξω αρκετές από αυτές με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα.  
Για παράδειγμα. συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για τη σημαντική συνδρομή των ιδιωτών παιδιάτρων στη λειτουργία πολλών ειδικών τμημάτων της χώρας και κυρίως αυτών των μονάδων που στερούνται προσωπικού.  
Η  λειτουργία της γαστρεντερολογικής μονάδας της οποίας έχω την ευθύνη είναι δυνατή χάρη στην συνδρομή ιδιωτών συναδέλφων, οι οποίοι από τη θέση του πανεπιστημιακού υποτρόφου ή του επιστημονικού συνεργάτη προσφέρουν σημαντική δουλειά  στη μονάδα (κλινική, εκπαιδευτική, ερευνητική) και τους ευχαριστώ θερμά γι αυτό. Εννοείται ότι θα υποστηρίξω όποτε και όπου χρειαστεί, το δικαίωμά τους να εξακολουθήσουν να έχουν ρόλο εκπαιδευτή στη μονάδα  ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση.  
Οι ερωτήσεις οι οποίες τέθηκαν στην Επιτροπή Εξειδικεύσεων από τον κ. Υπουργό Υγείας ωστόσο, δεν περιελάμβαναν τα εκπαιδευτικά κέντρα. Οπότε η Επιτροπή δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ερωτήματα που δεν της τέθηκαν και να ορίσει ποια κέντρα μπορούν να είναι πλήρους ή μερικής εκπαίδευσης.
Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, θεωρώ ότι εκπαιδευτικό κέντρο πλήρους εκπαίδευσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα μεμονωμένο τμήμα αλλά ένα νοσοκομείο (ή όπου είναι αναγκαίο,  ένα σύμπλεγμα νοσοκομείων) και ένας Συντονιστής Εκπαίδευσης να ορίζει το πότε και σε ποια τμήματα θα πάει ο εξειδικευόμενος,  προκειμένου να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του σε όλο το γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσής του.
Δεν είναι δηλαδή ο αριθμός των εργαζομένων ιατρών  που κάνει – κατά τη γνώμη μου - ένα τμήμα ικανό να εκπαιδεύσει, αλλά το γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης το οποίο το τμήμα αυτό μπορεί να καλύψει. Και είναι σχεδόν αδύνατο, ένα και μόνο τμήμα να καλύπτει το πλήρες φάσμα του γνωστικού αντικειμένου μίας παιδιατρικής εξειδίκευσης.
Το παραπάνω αποτελεί την προσωπική μου άποψη για ένα ζήτημα για το οποίο επαναλαμβάνω, δεν έχει τεθεί σχετικό ερώτημα στην Επιτροπή Εξειδικεύσεων προκειμένου να γνωμοδοτήσει.
Με εκτίμηση
 Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Διευθύντρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη Μονάδας
Γαστρεντερολογίας & Διατροφής
Α΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

ESPGHAN Gastroenterology Committee
Education Representative

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου