Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ι.Σ.Θ.
Αγαπητέ συνάδελφε,
Οι επερχόμενες αρχαιρεσίες για τα όργανα διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης βρίσκουν για άλλη μια φορά τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς στην πλέον δυσοίωνη συγκυρία των τελευταίων ετών. Από σύστασης του Ε.ΟΠ.Υ.Υ. το ιδιωτικό ιατρείο στοχοποιήθηκε, πολεμήθηκε και βρέθηκε στη δίνη των σπασμωδικών κινήσεων τόσο του Υπουργείου όσο και των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων. Οι ελευθερεπαγγελματίες ιατροί κληθήκαμε να επανδρώσουμε και να στηρίξουμε ένα εν τη γενέσει του χρεοκοπημένο σύστημα υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της αφερεγγυότητας του Κρατικού μηχανισμού.
Η πρόσφατη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η δημιουργία του Π.Ε.Δ.Υ., η κατάργηση των δομών του Ι.Κ.Α. και το ομιχλώδες τοπίο που τεχνηέντως συντηρείται από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το εργασιακό μέλλον όλων μας, απαιτούν σθεναρή, ξεκάθαρη και ενωτική απάντηση από το σύνολο του Ιατρικού κόσμου της χώρας. Δυστυχώς όμως, οι νέες προκλήσεις μας βρίσκουν πάλι διχασμένους, ασυντόνιστους και εγκλωβισμένους στο μικρόκοσμο του ιατρείου μας.
Αγαπητέ συνάδελφε,
Οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν τα Συλλογικά μας όργανα να είναι απαλλαγμένα από παραταξιακές αποχρώσεις και μικροπολιτικά συμφέροντα. Η νέα Διοίκηση του Ι.Σ.Θ. οφείλει να είναι μία Διοίκηση Συνεργασίας και Διαλόγου. Οι απόλυτες πλειοψηφίες και η συγκεντρωτική διακυβέρνηση δεν έχουν λόγο ύπαρξης  σε ένα όργανο που αντιπροσωπεύει το σύνολο των ιατρών, ανεξάρτητα από την θέση που δραστηριοποιείται ο καθένας επαγγελματικά.
Η διοίκηση των τελευταίων χρόνων πρέπει και δεν μπορεί παρά να αποτελεί μία μελανή σελίδα στην ιστορία του Ι.Σ.Θ. Η απερχόμενη διοίκηση απέτυχε πλήρως τόσο στον θεσμικό όσο και στον ουσιαστικό της ρόλο.
ΑΠΕΤΥΧΕ:
·        να υπερασπίσει τα δίκαια πάγια αιτήματα των ιατρών
·        να διαπραγματευτεί αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για όλους τους ιατρούς
·        να διεκδικήσει με σοβαρότητα και αξιώσεις τα οφειλόμενα από τα Ασφαλιστικά Ταμεία 
·        να εκσυγχρονίσει την καθημερινή λειτουργία του Συλλόγου
·        να οργανώσει τη νομική υπηρεσία του Συλλόγου ώστε να υποστηρίζει τους γιατρούς δυναμικά αν βρεθούν σε δικαστική εμπλοκή αλλά και συμβουλευτικά όταν ξεκινούν τη δραστηριότητα ή αναπτύσσουν την επιχειρηματικότητά τους
·        να ενισχύσει και να στηρίξει τους νέους συναδέλφους στο ξεκίνημά τους
·        να παρέμβει ουσιαστικά και να πετύχει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Ιατρικών Συλλόγων, στην υπερπληθώρα των ιατρών, στην Ιατρική εκπαίδευση κ.α.
·        να εκπληρώσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις
ΑΛΛΑ κυρίως και πάνω από όλα, ΑΠΕΤΥΧΕ να προασπίσει τη Δημόσια Υγεία και να διαφυλάξει την Ιατρική Δεοντολογία, αφήνοντας το Ιατρικό Σώμα έκθετο σε κάθε είδους επιβουλές και κακόβουλες επιθέσεις.
Αγαπητέ συνάδελφε,
Η απερχόμενη διοίκηση «πέτυχε» να συγκεντρώσει την απόλυτη εξουσία και να διοικήσει τον Ι.Σ.Θ. με απόλυτο συγκεντρωτισμό σε όλες τις λειτουργίες του. Το ανώτατο  όργανο του Συλλόγου, η Γενική Συνέλευση, συγκλήθηκε μόνο μία φορά και εξελίχθηκε σε παρωδία. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίαζε κατά βούληση της πλειοψηφίας, τηρούσε επιλεκτικά πρακτικά και επέβαλλε δια βοής τις αποφάσεις του. Δεν επεδίωξε την συνεργασία και απέρριπτε την σύνθεση.
Το πολυδιαφημιζόμενο ως ενωτικό και υπερκομματικό ψηφοδέλτιο της ΕΝΟΣΥ- ΝΙΚΙ που τρία χρόνια πριν κέρδισε με απόλυτη πλειοψηφία τις εκλογές του Ι.Σ.Θ. , «πέτυχε» μέσα σε αυτό το διάστημα την πλήρη αποδυνάμωση του δεύτερου μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας. Ο πρώην πρόεδρος του Ι.Σ.Θ., παρότι παραιτήθηκε με την ιλαρή δικαιολογία της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, μάλλον προέβη σε αυτήν του την πράξη, συναισθανόμενος την πλήρη αποτυχία του να διαπραγματευτεί και να συνομιλήσει με τον «αξιόπιστο» συνομιλητή του και πρώην Υπουργό Υγείας, κο Λοβέρδο.  Την «εκβιαστική και ιατροκτόνο πολιτική Υγείας» που λίγες μέρες πριν τις εκλογές καταγγέλει, 3 χρόνια πριν την θεωρούσε μοναδική λύση επιβίωσης των ιατρείων, δηλώνοντας αβίαστα ότι «μια μέρα θα παρακαλάμε να μπούμε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.» και ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τις ειλημμένες αποφάσεις του Π.Ι.Σ.
Η απερχόμενη διοίκηση «πέτυχε» να απαλείψει τα σαφώς καθοριζόμενα δια του νόμου και της κοινής λογικής όρια των ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, ανεχόμενη φαινόμενα τεκμηριωμένης αντιποίησης της ιατρικής ειδικότητας και του ιατρικού επαγγέλματος στο σύνολό του και εκθέτοντας συνολικά το ιατρικό λειτούργημα στον απλό κόσμο. Ο καθένας μπορεί να οικειοποιείται το ιατρικό λειτούργημα, αρκεί να μην είναι μέλος του Ι.Σ.Θ. και να ασκεί οποιαδήποτε ιατρική πράξη ασχέτως ειδικότητας, αρκεί να μην απαγορεύεται δια του νόμου. Π.χ. ο παιδοχειρουργός και ο άνευ ειδικότητας μπορούν να εμβολιάζουν και να δίνουν θεραπείες σε παιδιά, αφού δεν υπάρχει νόμος που να λέει ρητά ότι αυτό απαγορεύεται (Απόφαση Πειθαρχικού Συμβουλίου Ι.Σ.Θ., 29/12/2013).
Η απερχόμενη διοίκηση «πέτυχε» να ενισχύσει την νομική υπηρεσία του Συλλόγου, παραχωρώντας σε εξωτερικούς νομικούς συμβούλους, έναντι τιμήματος της τάξεως των 100 ευρώ, την δικαστική διεκδίκηση των οφειλομένων από τον Ο.Π.Α.Δ. και τα υπόλοιπα χρεωκοπημένα ταμεία. Από τους «600 συναδέλφους που ήδη εκδικάζονται», οι μισοί και παραπάνω έχουν υπαναχωρήσει προ πολλού και έχουν αποδεχτεί το κούρεμα, αναμένοντας για πάνω από μία διετία έστω μία τυπική ενημέρωση για την πορεία των διεκδικήσεων.
Τέλος, η απερχόμενη διοίκηση «πέτυχε» να αξιοποιήσει τα αποθεματικά του Συλλόγου της τάξεως των 500.000 ευρώ  στην αγορά καινούργιων γραφείων του Ι.Σ.Θ., απορρίπτοντας την πρόταση μέλους του Δ.Σ. για την διάθεση αυτών των χρημάτων σε χαμηλότοκα δάνεια νέων συναδέλφων και την απαλλαγή αυτών από την υποχρεωτική καταβολή ετήσιας συνδρομής προς τον Ι.Σ.Θ. και τον Π.Ι.Σ. για τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας τους.
Αγαπητέ συνάδελφε,
Οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν τα Συλλογικά μας όργανα να είναι απαλλαγμένα από παραταξιακές αποχρώσεις και μικροπολιτικά συμφέροντα. Η νέα Διοίκηση του Ι.Σ.Θ. οφείλει να είναι μία Διοίκηση Συνεργασίας και Διαλόγου. Οι απόλυτες πλειοψηφίες και η συγκεντρωτική διακυβέρνηση δεν έχουν λόγο ύπαρξης  σε ένα όργανο που αντιπροσωπεύει το σύνολο των ιατρών, ανεξάρτητα από την θέση που δραστηριοποιείται ο καθένας επαγγελματικά.
Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί επί σειρά ετών διαπιστώνουμε έλλειμμα εκπροσώπησης στα Συλλογικά μας όργανα. Η Ιατρική Συμμαχία (ΙΑ.ΣΥ.) με την κάθοδό της στις επερχόμενες εκλογές φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό. Η διάδοχη διοίκηση οφείλει να διαφοροποιηθεί πλήρως από την απερχόμενη, αν θέλουμε έναν Σύλλογο ισχυρό, διεκδικητικό, πρωτοπόρο και όχι ακόλουθο. Σε αυτές τις εκλογές σε καλούμε να στηρίξεις την προσπάθειά μας να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου