Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΙΜΩΔΩΝ


Προς:  Διοικητή  Νοσοκομείου  Ειδικών  Παθήσεων  Θεσσαλονίκης
Κοινοποίηση:  Διευθυντή  Παιδιατρικής  Κλινικής  Ν.Ε.Π.Θ.
                        Υπουργείο  Υγείας  και  Κοινωνικών  Ασφαλίσεων 


                                                            Θεσσαλονίκη,  26/06/2012



Αξιότιμοι  κύριοι,
Το  τελευταίο  διάστημα  έχουμε  δεχθεί  πλήθος  καταγγελιών  από  τα  μέλη  μας  αναφορικά  με  τη  λειτουργία  Εμβολιαστικού  Κέντρου  που  διενεργεί  τακτικούς  εμβολιασμούς  σε  υγιή  παιδιά  στην  Παιδιατρική  Κλινική  του  Νοσοκομείου  σας.  Όπως  γνωρίζετε,  η  ύπαρξη  Εμβολιαστικού  Κέντρου  σε  μη  επαρχιακά  νοσοκομεία  προϋποθέτει  είτε  την  ύπαρξη  ειδικής  άδειας,  είτε  την  πρόβλεψή  του  από  το  Οργανόγραμμα  των  υπηρεσιών  του  Νοσοκομείου. 
Η  συνεισφορά  και  το  έργο  της  Παιδιατρικής  Κλινικής  του  Ν.Ε.Π.Θ.  στην  δευτεροβάθμια  περίθαλψη  και  εν  μέρει  στην  εξειδικευμένη  πρωτοβάθμια  φροντίδα  υγείας  στον  παιδικό  πληθυσμό  της  Θεσσαλονίκης,  αλλά  και  της  Βόρειας  Ελλάδας  γενικότερα  είναι  αδιαμφισβήτητη  και  καθολικά  αναγνωρισμένη  από  το  σύνολο  των  παιδιάτρων,  ιδιωτών  και  μη.  Στο  σύνολό  μας,  οι  Παιδίατροι  της   Θεσσαλονίκης  υποστηρίζουμε  και  σεβόμαστε  απεριόριστα  το  έμψυχο  δυναμικό  αυτής  της  κλινικής  και  τους  θεωρούμε  πολύτιμο  σύμμαχο  στον  καθημερινό  αγώνα  που  δίνουμε  για  παροχή  ποιοτικών  υπηρεσιών  υγείας  στα  παιδιά  της  Θεσσαλονίκης.
Με  την  παρούσα  επιστολή  ζητούμε  να  μας  γνωστοποιήσετε  με  ποιο  νομικό  καθεστώς  λειτουργεί  το  Εμβολιαστικό  Κέντρο  της  Παιδιατρικής  Κλινικής  του  Νοσοκομείου  σας  και  σε  ποιες  ειδικές  ομάδες  πληθυσμού  απευθύνεται.  Επιφυλασσόμενοι  για  τις  περαιτέρω  νόμιμες  ενέργειές  μας,  σας  ευχαριστούμε  εκ  των  προτέρων  για  την  ανταπόκρισή  σας.

Για  το  ΔΣ  του  Σωματείου  Ελευθεροεπαγγελματιών  Παιδιάτρων  Θεσσαλονίκης 

Η  πρόεδρος                                                                            Η  γραμματέας


Ιασωνίδου  Ελένη                                                       Ελισσάβετ  Καλούδη

14 σχόλια:

  1. Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Για την παραπάνω καταγγελία, θα ήθελα να σας πω ότι ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι έχετε δίκιο, κατά βάσιν είστε σε λάθος θέση.

    Χρόνια ολόκληρα το νοσοκομείο και εγώ προσωπικά δεχόμαστε τηλεφωνήματα και μαιλ για θέματα εμβόλίων. Πολλές φορές μάλιστα οι ερωτήσεις ήταν τόσο απλές που αναρωτιόμουν πως ένας παιδίατρος που ασκεί μαζική ιατρική δεν γνωρίζει απλές και βασικές έννοιες των εμβολιασμών. Φανταστείτε τις ερωτήσεις για τα ειδικά θέματα.
    Παρόλα αυτά ουδέποτε αρνηθήκαμε τη βοήθεια σε όσους μας τη ζητούσανε. Ουδέποτε κλείσαμε το τηλέφωνο. Ουδέποτε απαντήσαμε "δεν γνωρίζω".
    Λόγω όλων αυτών, με δική μου πρωτοβουλία, δημιουργήσαμε το ιατρείο εμβολίων με σκοπό την εξυπηρέτηση ατόμων σε ειδικές ανάγκες και συνθήκες. Οι εμβολιασμοί ρουτίνας είναι ελάχιστοι και αφορούν κυρίως παιδιά άπορα.
    Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα αυτών που επισκέπτονται το ιατρείο έρχεται με παραπεμπτικό ιδιώτη γιατρού.
    Εσείς λοιπόν που διαμαρτύρεστε, εσείς στέλνετε τα παιδιά για εμβολιασμό στο νοσοκομείο. Για αποφυγή κάθε ευθύνης ή για λύση προβλήματος που αγνοείτε.
    Και έρχεστε τώρα και καταγγέλετε αυτό το ιατρείο; Ως μη νόμιμο;
    Αιδώς κκ συνάδελφοι. Δεν σας "τρώμε" την όποια πελατεία σας. Εξάλλου το Λοιμωδών ουδέποτε είχε αυτή τη φήμη.
    Να το κλείσουμε λοιπόν το ιατρείο; Αλήθεια ποιος θα σας εξυπηρετεί τότε στα δύσκολα περιστατικά σας; Αν αρνηθούμε και την απάντηση ερωτήσεων και αποριών τότε ποιος κερδίζει από όλα αυτά;
    Νομίζετε ότι θα κερδίσετε εσείς οι ιδιώτες κάποιους πελάτες. Δεν το βλέπω εύκολο.

    Λυπάμαι που άτομα που θητεύσαν στο Λοιμωδών και με βάση αυτά που έμαθαν εκεί διατηρούν το ιατρείο τους, λυπάμαι που σκέφτονται καταγγελτικά.

    Φιλικά
    ΙΘ Καβαλιώτης
    Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος
    Τέως διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής ΝΕΠΘ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι χρείαν αποδείξεως έχομεν ω άνδρες και γυναίκες συνάδελφοι,μην απορείτε λοιπόν τι γίναν εκείνα τα καλόπαιδα οι πελάτες σας του ΟΠΑΔ και του ΤΥΔΚΥ,ψάξτε να τους βρείτε στα βιβλία επισκέψεων από κάτι τέτοιου είδους τρύπες.
    Τον γιατρό πολλοί εμίσησαν,τον τζάμπα γιατρό ουδείς.
    Αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο,προσωπικά λυπάμαι για την κατάντια της Π/Δ κλινικής και της ιστορίας της και πρέπει το φαιν΄μενο να αντιμετωπιστεί με όλα τα μέσα,αρχίζοντας με την αποστολή του ΣΔΟΕ,μυνήσεις κλπκλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Καβαλιώτη
    Νομίζω ότι η επιστολή είναι ξεκάθαρη. Διερωτάται για την νομιμότητα ενός απλού εμβολιαστικού κέντρου ως μέρος ενός νοσοκομείου εξειδικευμένων λοιμωδών παθήσεων. Από κει και πέρα κοινωνικά ιατρεία για τους άπορους υπάρχουν και είναι το ιατρείο των ιατρών χωρίς σύνορα, το κοινωνικό ιατρείο του Δήμου Θες/νίκης και το Κοινωνικό ιατρείο Αλληλεγγύης.
    ένας παλιός καλός φίλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αξιότιμε Κύριε Καβαλιώτη,
    Το πνεύμα του εγγράφου που απεστάλη δεν είναι διόλου απαξιωτικό για το Νοσοκομείο Λοιμωδών ή το πρόσωπό σας.
    Αν ξαναδιαβάσετε το έγγραφο θα διαπιστώσετε το αντίθετο.
    Επιπροσθέτως, πολλοί Παιδίατροι μέλη του σωματείου υποστήριξαν την προσπάθεια να μη κλείσει η Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου με συλλογή υπογραφών και άλλες ενέργειες.
    Πράγματι οι ιδιώτες παιδίατροι πολλάκις απευθυνθήκαμε στο Νοσοκομείο και σε εσάς προσωπικά για να λύσουμε απορίες, που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να τις βρίσκετε απλοϊκές.
    Πράγματι πολλοί ή λίγοι παραπέμψαμε για εμβολιασμό σε νοσοκομειακό περιβάλλον κάποιο παιδί με κάποιο ειδικό πρόβλημα, έστω και με κάποια δόση υπερβολής.
    Δικαιολογούν τα παραπάνω τη δημιουργία μαζικού εμβολιαστικού ιατρείου που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά της Θεσσαλονίκης,
    ακόμα και σε αυτά που δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα
    ή δεν παραπέμπονται από κάποιον ιδιώτη, (έστω ανασφαλή ή αδαή κατά τη γνώμη σας),
    και παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην πληρούνται τα δέοντα ως προς τη νομιμότητα της ύπαρξής του;
    Και χωρίς κάποια δόση ειρωνείας,
    δικαιολογείστε να ζητάτε να δείξουν «αιδώ» οι ιδιώτες Παιδίατροι μαθητές σας;
    Οι οποίοι θα πρέπει να ανταγωνίζονται εκτός από τα παράνομα ιατρεία των λειτουργών του ΕΣΥ, ακόμα και εμβολιαστικά κέντρα αν λειτουργούν παράνομα εντός των δημοσίων νοσοκομείων;
    Και τελικά τι σας θυμώνει; Είναι νόμιμο το ιατρείο εμβολιασμών ή όχι;
    Και αν δεν είναι νόμιμο θα σταματήσετε να απαντάτε στις ερωτήσεις που σας απευθύνονται επειδή το καταγγείλαμε;
    σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κλασσική ατάκα του Έλληνα
    1. ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ???
    2. ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ φίλε Γιάννη με το θάρρος της πολυετούς γνωριμίας μας (29 έτη γαρ) και σαν πρώην μαθητής σου είναι άδικη η επίθεσή σου προς τους ιδιώτες οι περισσότεροι της σχολής του Λοιμωδών και άκαιρα τα γραφόμενά σου σε μια καθ΄όλα αξιοπρεπή επιστολή που διερωτάται η νομιμότητα και όχι η επιστημονικότητα των εμβολιασμών από ένα Νοσοκομείο που όντως μας έμαθε παιδιατρική και το ευγνωμονούμε γι΄αυτό. Άλλωστε αν δεν το εμπιστευόματε δεν θα το τροφοδοτούσαμε τόσα χρόνια με ποικίλα και δύσκολα περιστατικά.
    Να γνωρίζεις πάντως ότι ο κόσμος που δεν το ξέρει το βλέπει σαν «μίασμα» και κτηριακά και σαν μετάδοση ασθενειών, όταν του λες ότι θα στείλεις το παιδί του στο λοιμωδών.
    Εμείς λοιπόν είμαστε εκείνοι που του αλλάζουμε γνώμη και τον πείθουμε να έρθει σε σας.
    Εμείς είμαστε εκείνοι που εξυμνούμε το επιστημονικό σας έργο.
    Εμείς είμαστε εκείνοι που σας ακολουθούμε στις ημερίδες, στα συνέδρια.
    Εμείς είμαστε εκείνοι που υπερηφανευόμαστε όταν λέμε ότι είμαστε παιδιά του Λοιμωδών, του Μάνιου, της Τσαγκαροπούλου και σήμερα του Καβαλιώτη.
    Εμείς είμαστε εκείνοι που κατηγορούμαστε «εύκολα» από τους νοσοκομειακούς για τυχόν παραλήψεις, ολιγορίες και τα λοιπά.
    Εμείς είμαστε εκείνοι που έχουμε τα ζόρια της επιβίωσης στους δύσκολους αυτούς καιρούς, βλέπεις δεν υπάρχουν για όλους θέσεις στα Νοσοκομεία !!!!
    Και το ερώτημα που σας έγινε ήταν τόσο απλό : είναι νόμιμοι ή εβμολιασμοί από τα νοσοκομεία ?? ΝΑΙ ή ΟΧΙ ?

    Κων/νος Χατζηδάκης Παιδίατρος
    Μέλος Δ/Σ σωματείου ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Ν.Θεσ/κης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φαινεται πως οι συναδελφοι που εκαναν τις καταγγελιες θεωρουν λογικο ενας ανθρωπος που πληρωνει ασφαλιστικες εισφορες να πρεπει να απευθυνθει στον παιδιατρο που δεν εχει συμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για να κανει τα εμβολια του. (68% στο site σας δηλωνετε πως δεν θα κανετε συμβαση με τον οργανισμο, και πολυ καλα κανετε βεβαιως εφοσον το κρατος ειναι τοσο τραγικος κακοπληρωτης, αλλα μην τα θελουμε ολα δικα μας.) οσο για τα κοινωνικα ιατρεια που αναφερονται στα σχολια απο κατω, εχουν συγκεκριμενα κριτηρια στα ατομα που εμβολιαζουν και δεν τα πληρουν ολοι. Τελος παντων το κειμενο όπως και τα σχολια-λιβελογραφηματα ειναι τουλαχιστον ανενημερωτο και εχει σκοπο την δημιουργια εντυπωσεων. Δεν θα το καταφερει. Τα ελάχιστα παιδια (και οχι μαζικοι εμβολιασμοι και εμβολιαστικα κεντρα και λοιπες ανακριβειες) που ισως εμβολιαστηκαν πιστευω δεν κατεστρεψαν το βιοπορισμό των ιδιωτων συναδελφων.
    Με σεβασμο
    Μιστριωτης Δημητρης
    Ειδικευομενος Παιδιατρικης στο ΝΕΠΘ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε συνάδελφε Μυστριώτη,
      Καταλαβαίνω τη συναισθηματική ανάγκη σας να υποστηρίξετε τη δομή που προσωρινά υπηρετείτε, μη γνωρίζοντας τι σας περιμένει αρκετά (λόγω των αναμονών) χρόνια αργότερα στον πραγματικό κόσμο...
      Όταν λοιπόν έπειτα από 10 χρόνια σπουδών, 5-6 χρόνια αναμονών, εκεί γύρω στα 37 ανοίξετε ιατρείο,
      και αναγκαστείτε να δανειστείτε για να το εξοπλίσετε,
      και αρχίσουν να έρχονται σαν φέιγ βολάν τα χαράτσια, τα τέλη επιτηδεύματος, οι εισφορές του ΤΣΑΥ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κοινόχτηστα, κινητά και αέριο, περαίωση και αναλώσιμα και άλλα τόσα που δεν θυμάμαι,
      τότε να σε δω πόσο «large» είστε με κρατικές δομές που εμβολιάζουν παρατύπως κάποια (πολλά ή λίγα) παιδιά,
      τότε να σας δω να μιλάτε για «λιβελογραφήματα» κύριε ειδικευόμενε συνάδελφε.
      Που ζώντας προσωρινά με τον ομολογουμένως μικρό, αλλά σταθερό μηνιαίο μισθό του ειδικευόμενου, και χωρίς έξοδα συντήρησης ιατρείου, δεν έχετε ιδέα τι σας περιμένει...
      τότε θα δείτε τι σημαίνει βιοπορισμός…
      Ως τότε καλύτερα να προσπαθήσετε να αποκτήσετε όσα περισσότερα εφόδια μπορείτε από το αξιόλογο Νοσοκομείο στο οποίο προσωρινά ανήκετε,
      και αν δε μπορείτε να βοηθήσετε, τουλάχιστον μην υποσκάπτετε τους αγώνες των ιδιωτών συναδέλφων σας Παιδίατρων.
      ΥΓ1. 80% από τους φοιτητές που γνώρισα ως ειδικευόμενος 5-6 χρόνια πριν, (μεταξύ των οποίων και κάποιος συγγενής σας…) αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό, ενώ οι υπόλοιποι υποαπασχολούνται, σας λέει κάτι αυτό για τις συνθήκες που επικρατούν εκτός νοσοκομείου;
      ΥΓ2. Οι αγώνες των ιδιωτών Παιδίατρων που οδήγησαν στην εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή στον ΕΟΠΥΥ και άλλα που δε φαντάζεστε, είναι προς όφελος και των μελλοντικών ιδιωτών συναδέλφων (και το δικό σας), θα έπρεπε να το έχετε αντιληφθεί…
      Διαφορετικά θα σας περίμενε μια ωραία αντιμισθία της τάξης των 1000 Ε «all inclucive» με όλα τα έξοδα δικά σας στο δικό σας ιατρείο. Βγάλτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε τι θα πει «βιοπορισμός» και «μη τα θέλουμε όλα δικά μας».
      Με σεβασμό
      σ

      Διαγραφή
    2. Απλά για να συμπληρώσω, όταν μιλάμε για νομιμότητα εμβολιαστικού κέντρου πέρα από την άδεια λειτουργίας ως εμβολιαστικό κέντρο προϋποθέτει και την στελέχωση αυτού με γιατρούς προσληφθέντες γι αυτό το σκοπό, με λίγα λόγια σημαίνει θέσεις εργασίας. Η παράτυπη λειτουργία ενός εμβολιαστικού κέντρου και εξυπηρέτησή του από γιατρούς του ΕΣΥ και της ΔΦΥ, όπως και ειδικευόμενους δεν προσφέρει κανένα κοινωνικό έργο αλλά κλείνει πόρτες εργασίες σε μελλοντικούς συναδέλφους όπως εσείς κ Μυστριώτη.
      Σχετικά με τις δηλώσεις του Κ Καβαλιώτη το μόνο που έχω να πω είναι το πόσο με εκπλήσσει η πολύ χαμηλή εκτίμηση που τον διέπει για τους μαθητές του και να συμπληρώσω πως αν οι γιατροί είναι έτσι όπως τους περιγράφει, τότε αυτός ευθύνεται για το είδος των γιατρών που παρήγαγε τόσα χρόνια από την εκπαιδευτική θέση που κατείχε.
      Κ Καβαλιώτη δεν υπάρχουν κακοί μαθητές και μάλιστα όταν αυτοί αντιπροσωπεύουν την αφρόκρεμα των σχολικών μαθητών που πέρασαν στις ιατρικές σχολές μας αλλά κακοί και μάλιστα κάκιστοι δάσκαλοι που έχοντας στα χέρια τους ακατέργαστα διαμάντια κατάφεραν να τα μετατρέψουν σύμφωνα με τα λεγόμενά σας σε κάρβουνα.
      Και εν τέλει η επιστολή αναφέρεται στην νομιμότητα αυτού του κέντρου και όχι στην αξία της κλινικής ή την απεριόριστη προσφορά της σε όλη τη Β Ελλάδα αλλά και εμάς τους ιδιώτες. Καλό ήταν να μείνουμε όλοι σε αυτό και να μην δημιουργείται πόλωση γιατί το διαίρει και βασίλευε μόνο τους κρατούντες εξυπηρετεί.
      Από κει και πέρα σαν σωματείο κάνουμε ότι μπορούμε για να συνεχίσει το Λοιμωδών την λειτουργία του και θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας.

      Διαγραφή
    3. Μονο μερικές σημειώσεις, στην απαντηση σας κυριε/κυρία "σ"
      1.Οταν ιδιωτεύσω μπορει να ζοριστω μπορεί και όχι, αλλα σίγουρα θα στοχεύσω αυτούς που με ζοριζουν (όπως πολύ ορθώς αναφέρεστε πχ στην "all inclusive" λογική των συμβασεων με τον ΕΟΠΥΥ) και φυσικά όλους αυτούς τους αγώνες κανείς δεν τους υποσκάπτει και τους στηρίζουμε και τους τιμάμε. Αλλα οι επιθέσεις απέναντι στο ιατρείο εμβολίων δεν συνιστουν σιγουρα τιμημένο αγωνα
      2. αυτο με τις θέσεις εργασίας ειναι τουλαχιστον αστειότητα εκτός αν θεωρειτε πως πρεπει να προσληφθει παιδιατρος ("ειδικος εμβολιολογος" ισως?) για να εμβολιαζει καμια δεκαρια παιδια την εμβομαδα. Τετοιες ψευτοθέσεις εργασίας δεν εχει αναγκη ουτε το συστημα υγειας ουτε κανενας.(εκτος αν επιμενετε να φανταζεστε οτι γινεται μαζικος εμβολιασμος στο ΝΕΠΘ)
      3. Οσοι φύγαν στο εξωτερικό φύγαν γιατι τους τσακισαν τα κοινωνικά ιατρεία? τα διαφυγώντα κέρδη? μάλλον όχι, μάλλον τρέχαν να ξεφύγουν από την κατασταση που επικρατεί στην Ελλάδα, την ίδια κατάσταση που αναγκάζει και τους λοιπούς να αφήνουν παιδια ανεμβολίαστα γιατι δεν έχουν να πληρώσουν επισκέψεις
      4. Τα περι διαμαντιων ακατεργαστων, αφροκρεμες του σχολικου συστήματος κακών δασκάλων-καλών, αθώων, "δια βιου μαθητων" οδηγεί στην κλασσική νοοτροπία του "μου χρωστάει ο Κοσμος όλος" που διέπει πολλους του κλαδου μας, και σιγουρα δεν έχουν καμια επαφή με την πραγματικότητα. Πότε ο μαθητής αποκτα ευθύνη? ποτέ μάλλον.. Ας σκεφτει ο καθενας μας σε πόσους απο εμάς θα εμπιστευόταν την ζωή την δικη του η του παιδιου του, και ας μην βαυκαλιζόμαστε σαν τους αρχαιολάγνους (ναι δεν ξέρω να εμβολιάζω ένα παιδι με αλλεργια στο αυγο αλλα έιχα γραψει 19.3 και είχα προγονο τον Ιπποκρατη άρα..... ειμαι καταπληκτικος)
      5.Λέγομαι Μιστριώτης και όχι Μυστριώτης, οι δικοί μου συγγενείς ιατροι (άλλος ένας θαρρω είναι) παλεύουν στην Ελλάδα διότι λεφτα για ναύλα δεν έιχαμε.. :-)
      Φιλικα πάντοτε
      (και με σημάντικα λιγότερη επιθετικότητα από όση ίσως φαίνεται)
      Μιστριωτης Δ.

      Διαγραφή
    4. Κι όμως κ Μιστριώτη «ειδικοί εμβολιολόγοι» υπάρχουν και είναι αυτοί που απασχολούνται στα κέντρα μητέρας και παιδιού, που απευθύνονται σε όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών.
      Επίσης εν καιρώ θα μάθετε πως κάποια πράγματα δεν γίνονται στο ιατρείο, όχι λόγω άγνοιας, αλλά λόγω ασφάλειας και νομικής κάλυψης.

      Διαγραφή
  8. Κύριε Καβαλιώτη, κύριε Μιστριώτη, κκ συνάδελφοι,
    Ίσως η χρόνια ενασχόλησή σας με την Παιδιατρική μέσα στα πλαίσια του ΕΣΥ ευθύνεται για την άγνοιά σας σε θέματα νομολογίας και ιατρικής δεοντολογίας που διέπουν τη λειτουργία των όποιων ιατρείων, ιδιωτικών και μη. Επειδή λοιπόν φαίνεσθε ως να μην γνωρίζετε, σας ενημερώνω ότι εγώ αν θέλω στο ιδιωτικό μου ιατρείο εξετάζω, εμβολιάζω και χορηγώ πιστοποιητικά σε παιδιά οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες χωρίς να αμείβομαι. Το "θέλω" όμως δεν συνάδει με το "μπορώ". Βάσει του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας πρέπει να αμείβομαι και βάσει του νόμου πρέπει να κόβω και απόδειξη παροχής υπηρεσιών, έστω μηδενική. Αν πράξω διαφορετικά, θα βρεθώ αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη. Αν πάλι εσείς, κ Μιστριώτη, πράξετε κάτι λάθος κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού ενός παιδιού σε ένα μη σύννομο εμβολιαστικό ιατρείο στο ΝΕΠΘ και βρεθείτε υπόλογος, έχετε την εντύπωση ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου θα δεχτεί να σας καλύψει? Ακόμη και τα κοινωνικά ιατρεία που λειτουργούν διέπονται από δεδομένο νομικό πλαίσιο και βρίσκονται υπό την αιγίδα κάποιου νομικού προσώπου (Δήμου, ΜΚΟ, Μητρόπολης, Εργατικού Κέντρου) ακριβώς γιατί πρέπει να κάλύπτονται κάπως οι ιατροί που προσφέρουν εθελοντικό έργο σε αυτά. Η ερώτηση που διατυπώθηκε στην παραπάνω επιστολή ήταν πάρα πολύ απλή - είναι νόμιμη η λειτουργία αυτού του ιατρείου?- και θα την καταγράψω στη μνήμη μου ως την πρώτη ερώτηση που δεν απαντήθηκε από τον "δάσκαλο" Καβαλιώτη.
    Υ.Γ. Και εγώ όπως και εσείς κε Μιστριώτη πληρώνω τις εισφορές μου στο ασφαλιστικό μου ταμείο, αλλά εδώ και 1 χρόνο περίπου πληρώνω τα εμβόλια των παιδιών μου γιατί δεν χορηγούνται από τα φαρμακεία. Τι σημαίνει αυτό, ότι είμαι άπορη? Τα αυστηρά κριτήρια που ισχυρίζεστε ότι έχουν τα κοινωνικά ιατρεία είναι ακριβώς αυτό: να είναι κάποιος αποδεδειγμένα άπορος και ανασφάλιστος
    Έλσα Καλούδη
    Γραμματέας Σωματείου Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ δεν θα πάψω να είμαι επιθετικός-απαιτητικός από ένα νοσοκομείο που το στήρηξα και το στηρίζω εδώ και 32 χρόνια,ασχολούμενος με την προαγωγή και την όσο το δυνατόν άριστη παροχή πρωτοβάθμιας υγείας στον ιδιωτικό τομέα.
    Και για να εξηγιόμαστε,δεν έχω τιποτα με τα ιατρεία παροχης κοινωνικής υγείας,άλλωστε αυτό είναι το άλλο πρόσωπο της ιατρικής,θυμώνω όμως με την εμφάνηση ακόμη ενός ανταγωνιστή μου ανάμεσα στους τόσους άλλους,που μου στερεί απαραίτητους πόρους παρέχοντας δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη σε ασθενείς που δεν το έχουν ανάγκη(οικονομική).
    Η φτώχια φέρνει γκρίνια κι αυτό είναι παραπάνω απο σίγουρο και να είναι μετριοφρονες οι νέοι συνάδελφοι και να αγοράζουν γνώμες και εμπειρίες απ τους παληούς και όχι αλλαζόνες ,γιατί όταν βγουν εδώ έξω στην ζούγκλα του ελεύθερου επαγγέλματος και φύγουν απ την σιγουριά του έστω μικρού σίγουρου μισθού,τότε η προσγείωση θα είναι πολύ ανώμαλη.
    Υπηρέτησα για 2,5 χρόνια τόσο στηνΠ/Θ όσο και στηνΠ/Δ του ΝΕΠΘ και είχα άριστους δασκάλους με πρώτο και καλύτερο τον Σ.Μάνιο αλλά και ολο το προσωπικο μηδέ του Γ.Καβαλιώτη εξαιρουμένου που τότε νεούλη επιμελητής ηρθε να στελεχώσει την κλινική, το πονάω το ΝΕΠΘ και πολέμησα λυσαλέα για την μη κατάργησή του σε παμπολλα μπλοκς,όταν ο ΛΟΒ εισηγήθηκε την διάλυση του,από εκεί βέβαια μέχρι να αποτελεί ελεύθερο ιατρείο εμβολιασμών και αθέμιτο ανταγωνιστή μου υπάρχει χάος και θα με βρει απέναντι με όσες δυνάμεις έχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. συνάδελφοι
    Ο σύλλογος Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε αυθόρμητα από τους ιδιώτες παιδιάτρους για να προασπίσει τα (καλώς εννοούμενα) συμφέροντα των μελών του απέναντι στην πολιτική υγείας που ακολουθείται. Εκπροσωπεί παιδιάτρους που διατηρούν ιατρεία και εκπροσωπείται από κάποιους από αυτούς, που ξοδεύουν το χρόνο που δε διαθέτουν και όχι από επαγγελματίες συνδικαλιστές. Επίσης δεν έχει κομματικές καταβολές και επιδιώξεις. Και προπαντός δεν αντιμάχεται το την Παιδιατρική του ΝΕΠΘ, και τους αξιόλογους ιατρούς της.
    Δεν είναι στις επιδιώξεις του η ανάλυση των συνθηκών που διώχνουν τους συναδέλφους στο εξωτερικό, και το παράδειγμα αυτό αναφέρθηκε για να τονίσει το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει ο νέος (κυρίως) ιατρός στον ιδιωτικό τομέα σήμερα.
    Μπορεί να μην είναι οι ιατροί η «αφρόκρεμα της κοινωνίας» αλλά είναι τουλάχιστον άκομψο στο εύλογο ερώτημα: «αν υπάρχει άδεια για το ιατρείο εμβολιασμών που διατηρείται στο ΝΕΠΘ» η απάντηση να είναι: «δεν ξέρετε να εμβολιάζετε εσείς εκεί έξω».
    Μπορεί να μην εμβολιάζονται μαζικά τα παιδιά στο ΝΕΠΘ στην παρούσα φάση, αλλά τι θα γινόταν αν οι Παιδιατρικές Κλινικές και άλλων Νοσοκομείων (Γεννηματά, το Παπαγεωργίου, το Αχέπα, και στις 2 κλινικές του Ιπποκρατείου) επιβαρύνονταν με το επιπρόσθετο έργο των εμβολιασμών, όταν σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος πάγια αιτείται το διαχωρισμό της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας από τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια;
    Το σωματείο είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει όλες εκείνες τις νόμιμες διαδικασίες και να πράξει τα δέοντα προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών που το απαρτίζουν.
    Στις διαδικασίες αυτές θεωρεί τους ειδικευόμενους του ΝΕΠΘ, τους ιατρούς του ΝΕΠΘ και τον Κ Καβαλιώτη αρωγούς και συνοδοιπόρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή