Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ

Σημαντικό σχόλιο:
Οι παρακάτω πληροφορίες είναι ενδεικτικές δεν αποσκοπούν να υποκαταστήσουν τις οδηγίες των επαγγελματιών λογιστών. Η τήρησή τους δεν εγγυάται την «ανοσία» σε πρόστιμα από ενδεχόμενο έλεγχο. Καλείστε να διασταυρώσετε την ορθότητά τους και φέρετε ακέραια την ευθύνη από την τήρησή τους. Καμία ευθύνη δε φέρει ο υπογράφων ή το σωματείο για την ορθότητα των περιεχομένων.


Περίπτωση Α.
Εξετάζεις παιδί και δεν πληρώνεσαι, επειδή θα το ξαναδείς την επομένη ή το απόγευμα, ή σε δύο ημέρες όπότε και θα πληρωθείς. Τι πρέπει να κάνεις;
Απάντηση: Περνάς όλες τις επισκέψεις στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών κανονικά χωρίς να εκδώσεις ΑΠΥ και να αναγράψεις ποσό επίσκεψης. Όταν ολοκληρωθεί η υπηρεσία, (σε 2-5 μέρες) εκδίδεις συνολική ΑΠΥ για την συνολική αμοιβή σου και καταχωρείς τον ίδιο αριθμό ΑΠΥ σε όλες τις καταγραφές του βιβλίου επίσκεψης ασθενών.
(Πηγή: ΠΟΛ.1271/12-12-2002)

Περίπτωση Α1
Εξετάζεις παιδί και πληρώνεσαι, αλλά το ξαναβλέπεις την επομένη ημέρα ή το απόγευμα, ή σε δύο ημέρες χωρίς να πληρωθείς ξανά. Τι πρέπει να κάνεις;
Απάντηση: Την πρώτη φορά το γράφεις κανονικά στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών και κόβεις την αντίστοιχη ΑΠΥ. Τις επόμενες φορές το ξαναγράφεις στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών και κόβεις μηδενική ΑΠΥ. Υπογράφει ο γονέας δίπλα στο (0).
(Πηγή: ΠΟΛ.1271/12-12-2002)

Περίπτωση Β.
Εξετάζεις παιδί και δεν αμείβεσαι για οποιοδήποτε λόγο (οικογενειακό, κοινωνικό κλπ). Τι πρέπει να κάνεις;
Απάντηση: Καταγράφεις κανονικά τον ασθενή στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών και εκδίδεις ΑΠΥ με την ένδειξη ΔΩΡΕΑΝ.
Σχόλιο 1: Ο ασθενής πρέπει να υπογράψει στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών δίπλα στο (0). Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των εκδιδόμενων μηδενικών αποδείξεων.
(Πηγή: ΠΟΛ.1271/12-12-2002)
Σχόλιο 2: Είναι στην ευχέρεια του συνεργείου που θα ελέγξει το ιατρό να γίνει πιστευτός ένας «μεγάλος» αριθμός μηδενικών αποδείξεων.

Περίπτωση Γ:
Εξέτασες το παιδί, ζήτησες εργαστηριακές εξετάσεις και σου τις προσκομίζει ο γονιός όταν είναι έτοιμες (σε 2-3 ημέρες). Τι πρέπει να κάνεις;
Απάντηση: Κατά την πρώτη επίσκεψη όλα κανονικά, (βιβλίο, ΑΠΥ). Κατά την επίδειξη των εξετάσεων αν δεν πάρεις αμοιβή δεν είσαι υποχρεωμένος να γράψεις το παιδί στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών, ούτε να κόψεις νέα ΑΠΥ.
(Προϋπόθεση: να υπάρχει καταχωρημένη η επίσκεψη που έγινε σε προγενέστερο χρόνο και η αντίστοιχη ΑΠΥ).

Εξαίρεση: Αν σου έχουν προσκομιστεί εξετάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί προηγούμενη κύρια εξέταση (που να αποδεικνύεται με ΑΠΥ ή με καταχώρηση στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών) οφείλεις να καταγράψεις τον ασθενή στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών και να κόψεις την ΑΠΥ της αντίστοιχης αμοιβής. (έστω μηδενικής αν δεν αμειφθείς).
Πηγή: (ΠΟΛ 1216/1992)

Περίπτωση Δ:
Συνταγογραφείς για να εξυπηρετήσεις συνάδελφο, αντιγράφοντας συνταγή του. Τι πρέπει να κάνεις;
Απάντηση: Πρέπει την ημέρα εκείνη να υπάρχει καταχωρημένο το όνομα του ασθενούς στο βιβλίο και να υπάρχει αντίστοιχη ΑΠΥ, (έστω και μηδενική αν δεν αμειφθείς). Διαφορετικά είσαι εκτεθειμένος.

Περίπτωση Ε
Μητέρα ζητά βεβαίωση «για τον παιδικό» σε παιδί που σου είναι γνωστό, αλλά δεν το έχεις εξετάσει πρόσφατα. Τι κάνεις;
Απάντηση 1: Γράφεις τη βεβαίωση με προγενέστερη ημερομηνία κανονικής εξέτασης ώστε να υπάρχει ΑΠΥ και καταχώρηση του παιδιού στο βιβλίο.
Απάντηση 2. Γράφεις το παιδί στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών και κόβεις ΑΠΥ αντίστοιχη του ποσού που εισέπραξες για τη χορήγησή της (έστω και μηδενική αν δεν αμείφθηκες), με την κανονική ημερομηνία χορήγησης.

Τρατσέλας Σάκης
Σωματείο Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδίατρων Θεσσαλονίκης

3 σχόλια:

  1. Υπενθυμίζω πάλι για όσους δεν γνωρίζουν 2 σημαντικά στοιχεία, προς γνώση και συμμόρφωση:
    1. Είναι απαραίτητο δίπλα στον αριθμό της ΑΠΥ να αναγράφεται και το ποσό. Αν δεν υπάρχει στο βιβλίο αυτή η στήλη, συνήθως χρησιμοποιείται γι΄ αυτόν τον σκοπό η στήλη των παρατηρήσεων. Διαφορετικά πρέπει να την προσθέσουμε χειρόγραφα εμείς.
    2. Σε περίπτωση που στην εφορία έχουμε δηλώσει ότι τα βιβλία μας ενημερώνονται από λογιστή, αυτός είναι εν μέρει υπόλογος για φορολογικές παραβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που μας βεβαιωθεί παράβαση, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε αποκλειστική υπαιτιότητα του λογιστή. Πληρώνουμε το πρόστιμο και εν συνεχεία διεκδικούμε δικαστικά τα χρήματα από το λογιστή μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο την προσωπικη μελετη που εχω κανει συμφωνω απολυτα με τα παραπανω και ειναι σωστα. Αυτο που τονιζεται στον κωδικα βιβλιων και στοιχειων ειναι συνεχως οτι ο υπευθυνος ελεγχτης της ΔΟΕ ειναι υπευθυνος και γαι την αληθεια αυτων που εχεις καενι πχ με τις μηδενικες αποδειξεις. Αρα δεν ειμαστε κατοχυρωμενοι 100%. Μου ετυχε για παραδειγμα να εκδωσω συνταγη και αντιστοιχη αποδειξη και προεκυψε το γνωστο προβλημα με λαθος κωδικο στο Amoxil συγκεκριμενα (δεν υπαρχει πια η μορφη των 60 ml) και αναγκαστικα να ξαναγραψω τη συνταγη και να ξαναεκδωσω ΑΠΥ μηδενικη και να ξανακαταγραψω το παιδι παρολο που δεν το ειδα. Ολα αυτα μου φαινονται πολυ προβληματικα. Να εχω απο πελατες μου 10 μηδενικες γιατι γραφω συνταγη αλλη μερα αλλες 10 απο συναδελφους τους οποιους βλεπω δωρεαν και αλλες 10 για φιλου και συγγενεις καθε μηνα. Και εγω αν ημουν εφοριακος θα μου φαινονταν ξαφνικα περιεργο να υπαρχουν 30 μηδενικες το μηνα εκει που δεν υπηρχε ουτε μια!!! Θα ηθελα feedback απο συναδελφους για να εχουμε κοινη γραμμη. Αν γραψω συνταγη για να εξυπηρετησω μια εστω χρονια κατασταση σε πελατη που βλεπω πια 2-3 φορες το χρονο, ποιος εφοριακος θα πιστεψει οτι καποιες φορες δεν παιρνω λεφτα και καποιες φορες αμοιβομαι κανονικα ειτε γραψω συνταγη ειτε οχι??? Αν τον εχω δει πριω 15 ημερες και υπαρχει αμοιβη με ΑΠΥ μπορω να υποστηριξω οτι δεν ξαναπηρα αμοιβη και μαλιστα μονο να το υποστηριξω (δεν μπορω να το αποδειξω!!!!) Αν ομως εχω να πληρωθω απο τον συγκεκριμενο 2-3 μηνες δεν μπορω να γραψω συνταγη χωρις αμοιβη και να γινει πιστευτο. Καταλαβαινετε πιο ειναι το προβλημα με την αμοιβη επι συνταγης μονο??? Και εγω δεν θελω να αμοιβομαι για τη συνταγη αλλα προκειμενου να υπαρξουν επιπλοκες προτιμω να καθιερωσω μια αμοιβη γιατυο και να κρατησουμε ολοι την ιδια σταση
    Χριστινα Μαγνησαλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι Παθολογοι παιρνουν 10 ευρω για αναγραφη συνταγης . Νομιζω οτι θα πρεπει να το καθιερωσουμε κι εμεις η ενα μικροτερο ποσο σε φθηνη συνταγη , παντως πρεπει να μαθουμε στους ασθενεις οτι καθε πραξη στο ιατρειο εχει ενα κοστος.Αν γνωριζουμε οτιπιθανον σε λιγες ημερες θα γραψουμε συνταγη μπορει να μοιρασουμε το ποσο της αμοιβης σε δυο μερες.Ειναι προτιμοτερο να μην μαθουν οι γονεις τη δυνατοτητα της μηδενικης αποδειξης γιατι θα την ζητουν σε αλλες περιπτωσεις.
    Φ.Παναγιωτιδου


    ΑπάντησηΔιαγραφή