Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΑΤΡΗΤΟ ΤΟ E-DIAGNOSIS ΣΕ HAKERS- ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΣΘ ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ


Αριθ.Πρωτ. 6523/ Γ Θες/νίκη 5-9-2011

Ενώπιον του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσ/νίκης

ΑΝΑΦΟΡΑ...

Του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ν.Π.Δ.Δ., με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οδός Πλ. Αριστοτέλους 4, νομίμως εκπροσωπούμενου από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, πλαστικό χειρουργό

Αξιότιμε κ. Εισαγγελεύ,

Σύμφωνα με την εγκύκλιο με αριθμό 19471/20-7-2011, οι συμβεβλημένοι με τον Ο.Π.Α.Δ. ιδιώτες ιατροί υποχρεούνται από 22-8-2011 να παραπέμπουν ηλεκτρονικά για παρακλινικές εξετάσεις και να συνταγογραφούν φάρμακα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις e-diagnosis και e-syntagografisi.

Έπειτα από πιστοποιημένη έρευνα που διεξήχθη κατόπιν εντολής του Συνδέσμου Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών, αποδείχθηκε ότι ο ιστότοπος e-diagnosis δεν υποστηρίζει κανένα πρωτόκολλο ασφαλείας, τουλάχιστον όσον αφορά το πρώτο βήμα της πιστοποίησης του χρήστη κατά το οποίο αποστέλλονται τα δεδομένα του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης ( ευαίσθητα δεδομένα).

Τα πιστοποιητικά ασφαλείας χορηγούνται από διεθνώς εγκεκριμένους φορείς και παρέχουν αυτόματη κρυπτογράφηση των κωδικών και λοιπών στοιχείων που μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου αμφίδρομα μεταξύ του site και του χρήστη. Επειδή οι ιατροί έχουν τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης και στο e-diagnosis και στο e-syntagografisi (συνταγογράφηση φαρμάκων) προκύπτει κίνδυνος ο οποίος αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία στην υποθετική περίπτωση της υποκλοπής κωδικών με άμεση συνέπεια τη δυνατότητα παρέμβασης τρίτων τόσο όσον αφορά στην έκδοση φαρμακευτικής συνταγής όσο και στη δυνατότητα πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών σχετικά με τις παθήσεις αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή την οποία ακολουθούν.

Ήδη ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών έχει αποστείλει έγγραφο από τις 25-8-2011, με το οποίο ενημερώνει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σχετικά με τη έλλειψη πιστοποιητικού ασφαλείας στον ιστότοπο e-diagnosis .Οι φορείς στους οποίους απευθύνθηκε είναι οι εξής: Πρόεδρος Ο.Π.Α.Δ. κ. Σουλιώτης Κυριάκος, Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος Ανδρέας, Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ., Π.Ι.Σ., Ιατρικοί Σύλλογοι και Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση από τους προαναφερόμενους φορείς.

Κατόπιν των ανωτέρω και λόγω της κρισιμότητας του θέματος το οποίο άπτεται άμεσα με τη έννοια της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος Νικόλαος Νίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου