Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

ΕΠΕΙΓΟΝ: ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ


Αγαπητοί συνάδελφοι
Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής, μετά από συνάντηση και συζήτηση που είχαμε μεταξύ μας, αποφασίσαμε από κοινού στις πιο κάτω προτάσεις λειτουργίας των ιατρείων μας την περίοδο αυτή.
1. Τηρείστε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής στα ιατρεία (αντισηπτικά, μάσκες, επιφάνειες, παιχνίδια κλπ).
2. Περιορίστε στο ελάχιστο την δραστηριότητα στο ιατρείο.
3. Ενημερώστε τους γονείς τηλεφωνικά ότι η περίοδος αυτή απαιτεί την απομόνωση στο σπίτι και μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος, πρώτα να σας τηλεφωνούν και μετά να έρχονται στο ιατρείο σας, αν εσείς το προτείνετε.
4. Χρησιμοποιείστε για ΟΛΑ τα περιστατικά απλής παρακολούθησης παιδιών και εμβολιασμών γάντια μιας χρήσεως και κατάλληλη μάσκα.  Εξηγείστε στους γονείς ότι δεν νοσείτε, αλλά αυτό το κάνετε για να προστατεύσετε το παιδί και τους ίδιους από πιθανή μετάδοση, στην περίπτωση που έχετε μολυνθεί και δεν το γνωρίζετε.
5. Για ΟΛΑ τα λοιμώδη περιστατικά χρησιμοποιείστε γάντια μιας χρήσεως, μάσκα, γυαλιά και μπλούζα μακριά με μακριά μανίκια.
6. Στην αρχή και στο τέλος του ιατρείου σας απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες με αντισηπτικό, όπως και τα παιχνίδια.
7. Για τα λοιμώδη περιστατικά, κυρίως αυτά που σας αναφέρουν πυρετό, βήχα και συνάχι, να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ζητήστε τηλεφωνικά να ενημερωθείτε για το ιστορικό του παιδιού και στην συνέχεια αποφασίστε προσωπικά αν θα εξετάσετε το παιδί. Οι επισκέψεις να κανονίζονται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και να μη συνωστίζονται παιδιά και γονείς στο χώρο αναμονής.
8. Παιδιά με ήπια συμπτώματα λοίμωξης  παραμένουν στο σπίτι με «τηλεφωνική παρακολούθηση»  (όπως προτείνει ο ΕΟΔΥ).
9. Τα πολύ σοβαρά περιστατικά (που μάλλον δε θα υπάρξουν σε παιδιά) να εκτιμώνται στο ιατρείο μας κατόπιν ραντεβού ή να πηγαίνουν απευθείας στο νοσοκομείο κατόπιν οδηγιών μας.
10. Δεν δεχόμαστε ιατρικούς επισκέπτες την περίοδο αυτή.
11. Συνιστούμε στους γονείς «ένας συνοδός με κάθε παιδί».
12. Αναστέλλουμε την λειτουργία μας για χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών υγείας κλπ όταν αυτό δεν είναι απολύτως αναγκαίο.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα νοσήματα που προστατεύονται από εμβολιασμό συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν την ζωή των παιδιών, ιδιαίτερα των βρεφών και των νηπίων. Για τον λόγο αυτό:
1. Είναι απαραίτητο ΟΛΟΙ οι βασικοί εμβολιασμοί να εξυπηρετούνται κανονικά.
2. ΜΟΝΟ αν πρόκειται για μακρινές αναμνηστικές δόσεις μπορείτε να τις αναβάλετε για λίγο αργότερα.
Για τους συναδέλφους που είναι ηλικιωμένοι ή πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα
1. Για όσους πάσχουν από χρόνιο νόσημα προτείνετε για την περίοδο αυτή να σκεφτούν να αναστείλουν την λειτουργία του ιατρείου τους.
2. Για τους ηλικιωμένους χωρίς υποκείμενο νόσημα προτείνεται  να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατόν την λειτουργία τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή εξάπλωσης της νόσου, διότι μπορεί να μην έχουμε θανάτους από τον ιό στις ηλικίες αυτές , αλλά η ήπια νόσηση και κυρίως τα ασυμπτωματικά παιδιά με το μεγάλο ιϊκό φορτίο μεταδίδουν  και μπορεί να μολύνουν το παιδίατρο και όσους περιμένουν στην αίθουσα αναμονής.
Δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι, αν κάποιος από εμάς κολλήσει υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει διασπορά του ιού σε πολλά άλλα παιδιά ή σε μέλη της οικογένειάς του.
Όλα τα παιδιά να τα θεωρείτε ύποπτα μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Έχει συμβεί παιδί να έχει επισκεφθεί 4 διαφορετικά ιατρεία και ήταν θετικό, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια πρόληψη.

Για την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία
Αντρέας Κωνσταντόπουλος  - Πρόεδρος
Για την Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής  Ιατρικής
Αντωνία Χαρίτου – Πρόεδρος
Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Κώστας Νταλούκας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου