Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Σε αγωνιστική ετοιμότητα όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στη συνεδρίαση της 9/11/12, συζήτησε την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της υγείας, μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου - με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης - από την πλειοψηφία της βουλής και ομόφωνα διαπίστωσε ότι τα νέα μέτρα θέτουν σε διωγμό την υγεία και τους λειτουργούς της.

Οι καταστροφικές περικοπές των δημόσιων δαπανών για την υγεία, η μισθολογική εξόντωση των νοσοκομειακών ιατρών, η επιβολή της υποχρεωτικής αναγραφής μόνο της δραστικής ουσίας στη συνταγογράφηση, η κάλυψη μόνο του φθηνότερου γενόσημου από τον ΕΟΠΥΥ, η καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων με την ψευδεπίγραφη πλήρη «απελευθέρωση» και η ένταξη του ασφαλιστικού τους Ταμείου στον ΕΟΠΥΥ ήταν μερικά από τα καυτά θέματα που τους απασχόλησαν.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καλεί τους γιατρούς να συνεχίσουν στη συνταγογράφηση – τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στο βιβλιάριο υγείας του ασθενούς - να αναγράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα που κρίνουν κατάλληλο για τον ασθενή τους. Επιπλέον, να προσθέτουν στη συνταγή την επισήμανση πως δεν επιτρέπεται αλλαγή στο φαρμακευτικό σκεύασμα καθώς και ότι όποιος αλλάξει την επιλογή του ιατρού προκαλεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και φέρει ποινικές ευθύνες.

Τα νέα μέτρα όπως επισημαίνει η ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του, επιβαρύνουν τον ασθενή για κάθε συνταγή και κάθε εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο. Δυσκολεύουν την πρόσβασή του στις υπηρεσίες υγείας, την ώρα που, λόγω της κρίσης και των μνημονιακών μέτρων, έχει επιδεινωθεί σοβαρά η οικονομική του κατάσταση και ο αριθμός των ανέργων και ανασφάλιστων έχει φτάσει σε αριθμούς ρεκόρ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στηρίζει την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να ανοίξει τα νοσοκομεία στους ανασφάλιστους συγκεκριμένες μέρες, εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη του ιατρικού σώματος στους χειμαζόμενους συμπολίτες μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αποφάσισε:

Να λάβει κάθε μέτρο και να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση και καταστροφή των λειτουργών της υγείας.

Να προχωρήσει σε άμεσες δικαστικές προσφυγές σε Ελλάδα και Ευρώπη για ακύρωση των μέτρων που φαλκιδεύουν την ορθή άσκηση της ιατρικής.

Να ενημερώσει και να κινητοποιήσει άμεσα όλους τους ευρωπαϊκούς ιατρικούς φορείς και οργανισμούς, προκειμένου να πιεστούν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι κυβερνήσεις να μην επιτρέψουν την καταστροφή της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα με μέτρα που αντίκεινται στο κοινοτικό κεκτημένο και τους όρους άσκησης της ιατρικής.

Να αξιοποιήσει τους νομικούς του συνεργάτες προκειμένου να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την κατάργηση στην πράξη των απαράδεκτων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία διατάξεων που αμφισβητούν ευθέως την ιατρική ευθύνη και το ιατρικό επάγγελμα.

Ανθή Αγγελοπούλου

http://www.iatrikostypos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου