Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Κοστολόγηση Συνταγών ανά ειδικότητα...


Τα πιο ακριβά φάρμακα αποφέρουν και μεγαλύτερα κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες για αυτό και κάποιες συνταγές υψηλού κόστους ορισμένων ειδικοτήτων θεωρούνται «χρυσές»
Χρυσές λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ του ηλεκτρονικού συστήματος διακυβέρνησης και κοινωνικής ασφάλισης χρυσές κατά πρώτον είναι οι συνταγές που υπογράφουν οι αιματολόγοι με μέσο όρο αξίας για κάθε συνταγή τα 243 ευρώ.
Ακολουθούν οι συνταγές των ρευματολόγων με μέση αξία τα 169 ευρώ και μετά των νεφρολόγων με 143 ευρώ.
Από εκεί και μετά βρίσκουμε τους ψυχιάτρους να έρχονται με συνταγές γύρω στα 110 ευρώ, των παιδοψυχιάτρων με 106 ευρώ, των νευρολόγων με 104 ευρώ και αυτών που ασκούν κοινωνική ιατρική με 100 ευρώ.
Χαμηλού κόστους για τα ασφαλιστικά ταμεία θεωρούνται οι συνταγές των οδοντιάτρων με 11.5 ευρώ των πλαστικών με 20 και των γναθοχειρουργών με 23,5 ευρώ.
Από την καταγραφή πάντως όλων των συνταγών από όλες τις ειδικότητες προκύπτει ότι το μέσο κόστος είναι 57 ευρώ. Ως προς τα συνολικά ποσά των συνταγών ανά ειδικότητα το ρεκόρ καταλαμβάνουν οι παθολόγοι όπως ήταν αναμενόμενο με 276,2 εκατομμύρια ευρώ και έπονται οι καρδιολόγοι με συνταγές αξίας 96,5 εκατ. ενώ κοντά είναι και οι συνταγές της γενικής ιατρικής με 96.4 εκατομμύρια ευρώ.
«Ψηλά» βρίσκουμε και τους νευρολόγους με 38 εκατομμύρια ευρώ σε συνταγές,τους παιδιάτρους με 37,5 εκατομ. ευρώ και οι ρευματολόγοι με 26 εκατομμύρια ευρώ.
Βάννα Κεκάτου
www.healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου