Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ

Συνάδελφέ μου ηλικιωμένε,


εσύ που θέλεις λίγα χρόνια για τη σύνταξη, εσύ που έζησες τις εποχές των παχιών αγελάδων, τότε που σε παρακαλούσαν για να δεις έναν ακόμα ασθενή και «έκανες τον βαρύ», εσύ που είδες ανήμπορος την ιατρική να κατρακυλά, ελπίζοντας ότι δε θα φτάσει η μπόρα στο δικό σου ιατρείο, εσύ που δεν έχεις τίποτα να χάσεις, Μην εξευτελίζεσαι άλλο στα γεράματα (ναι γεράματα) συνάπτοντας συμβάσεις με τα ταμεία των 600 Ε, μη μαζεύεις άλλα χαρτάκια παντός είδους, μη τρέχεις στις κλινικές για 600 Ε μαύρα. Εσύ θα ΄πρεπε να κρατάς τη σημαία σήμερα, να γίνεσαι παράδειγμα για τους νέους που αισθάνονται ανασφαλείς, να αντιδράς πρώτος στα νέα μέτρα, το είδες, οι εκπτώσεις δεν έχουν τέλος…πως ξεκίνησες πριν από 25 χρόνια και που κατάντησες σήμερα με τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς στους οποίους αναγκάστηκες να συμμετέχεις. Αν κάνεις εκπτώσεις εσύ, ο νεώτερος θα κάνει ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις για να σε ανταγωνιστεί. Και ο νεώτερος αντέχει περισσότερο. Και κάνοντας εκπτώσεις ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο, θα καταλήξετε να δουλεύετε και οι δύο για λιγότερα…και τελειωμό δεν έχει…


Συνάδελφέ μου ικατζή,


εσύ που με τις γνωριμίες σου εξασφάλισες μία θέση, (το ξέρω ότι και εγώ το ίδιο θα ΄κανα) το βλέπεις καθημερινά, ότι ούτε το κράτος σε σέβεται (αμοιβή, συνθήκες εργασίας, υλικοτεχνική υποδομή κλπ) ούτε οι ασθενείς που απρόσωπα κλείνουν ραντεβού στο ιατρείο του ΙΚΑ. Πόσοι από τους ασθενείς που σου ζητούν κάρτα στο ΙΚΑ σε ε π ι λ έ γ ο υ ν για γιατρό τους εκτός ΙΚΑ; Πόσοι από αυτούς ήρθαν στο ιατρείο σου; Μόνο το νούμερο του τηλεφώνου σου θα θυμηθούν στις αργίες που το ΙΚΑ είναι κλειστό. Είναι άσκοπο να φέρνεις κωλύματα στη συνταγογράφηση συναδέλφων, κανένας ασθενής δε θα σε επιλέξει μόνο και μόνο επειδή μπορείς να του γράφεις τα φάρμακα, ή επειδή κατηγόρησες τον θεράποντα ιατρό του, κι αν σε επιλέξει εκβιαστικά…τι το θέλεις…


Επίσης είναι άσκοπο συνάδελφε μου ικατζή να μαζεύεις σπυρουλόχαρτα και στο ιδιωτικό ιατρείο σου, δε βαρέθηκες τα τζάμπα χαμόγελα, τα τζάμπα ευχαριστώ; Εσύ έχεις την ασφάλεια ενός σταθερού (μικρού έστω) μισθού, σταμάτα να φέρνεις δυσκολίες στους ασφαλισμένους και τους συναδέλφους, κάνε την ιατρική σου όπως ξέρεις και να ΄σαι σίγουρος ότι αυτό θα εκτιμηθεί, γίνε έτσι αντικείμενο επιλογής των ασθενών που θα σε αναζητήσουν κι εκτός, στο χέρι σου είναι.


Νέε συνάδελφε μου,


εσύ που μόλις τώρα αρχίζεις ιατρείο, εσύ που το τηλέφωνο χτυπάει μια φορά τη βδομάδα και που σε επισκέπτονται μόνο φαρμακάδες προς το παρόν, εσύ που στα 35 και κάτι πήρες δάνειο για να στήσεις το ιατρείο σου, έπειτα από τόσα χρόνια σπουδών και στερήσεων, τα πράγματα είναι δύσκολα.


Δε θα γίνουν όμως καλύτερα αν πάρεις μίζες από τα εργαστήρια, ούτε αν σε «επιδοτήσουν» οι φαρμακάδες, ούτε αν γίνεις τζάμπα γιατρός για τα πλήθη των ασφαλισμένων των ταμείων ή του ΕΟΠΠΥ που θα έλθουν τζάμπα στο ιατρείο σου με περισσά χαμόγελα και ευγένειες και κομπλιμέντα. Και τι ωραία χρώματα (το έβαψες μόνος σου για να μη πληρώνεις μαστόρους) και τι ωραία έπιπλα και μηχανήματα (τα πλήρωσε ο μισθωτός μπαμπάς ή τα χρωστάς ακόμα) και άλλα χαριτωμένα για μια σαραντάλεπτη επίσκεψη των 16 Ε που θα πληρωθεί (;) μετά από χρόνια. Ναι αυτό το ιατρείο που καθαρίζεις μόνος σου… και που ξέρεις κάθε του γωνία και κάθε του ατέλεια..


Αν ξεκινήσεις σα τζάμπα γιατρός, τζάμπα γιατρός θα παραμείνεις στη συνείδηση των ασθενών σου και στη δική σου, θα αισθάνεσαι υποχρεωμένος για κάθε δεύτερο χαρτάκι που έκοψες, τα κομπλιμέντα θα κοπούν μόλις πεις στον ασθενή σου ότι την παραμονή πρωτοχρονιάς ή το Σάββατο πρέπει να αμειφθείς για να τον εξετάσεις στο ιατρείο και μπορεί να σου κάνει και καταγγελία.. τέτοιους ασθενείς θέλεις; Γι αυτό χαλάλισες τα νιάτα σου; Κάνε υπομονή και καλά τη δουλειά σου, κανένας από αυτούς που το υποσχέθηκαν δε θα σε υποστηρίξει, ούτε συγγενείς, ούτε γνωριμίες, μόνο ο ευχαριστημένος ασθενής που σε επέλεξε και σε πλήρωσε μπορεί να σου φέρει κι άλλους. Και στην αρχή η ροή είναι αργή, αλλά η επιμονή και η υπομονή είναι ο μονόδρομος της επιτυχίας.


Συνάδελφοί μου,


οι εκπτώσεις δεν έχουν τέλος, φτάσαμε στον πάτο κάνοντας εκπτώσεις και ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλον…
Ο ΕΟΠΠΥ θα φέρει κόσμο στα ιατρεία αυτών που θα συμβληθούν, αλλά δε θα φέρει αξιοπρέπεια, καλή ιατρική, ποιότητα, βιωσιμότητα.


ΑΝΩΝΥΜΟΣ

3 σχόλια:

  1. Συνάδελφοι συγνώμη που αναρτώ το κείμενο ως ανώνυμο, πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τον συγγραφέα, αλλά ήταν επιθυμία του ίδιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανοικω στην πρωτη κατηγορια και ουτε την ανφερω γιατι δεν αισθανομαι ετσικαι θεωρω τον ορο αδοκιμο.Θαθελα να πω στις σειρες μου αλλα κυριως στους νεοτερους οτι αυτο που γινεται σημερα δεν εχει το προηγουμενο του σε διαβαθμιση ξεφτιλας για κανενα κλαδο στην προσφατη ιστορια της Ελλαδας.Επειδη δε καθε ενεργεια του καθενος ξεχωρα αποτελειαμεσο επακολουθο επιβιωσης ολου του ιατρικου κοσμου,σκεφτητε πολυ καλα εσεις που θα υπογραψετε την επαισχυντη συμβαση με τον ΕΟΠΥΥ,η ζωη και η δουλεια δεν ειναι για 3-4 χρονια ειναι για35.Κακομοιρης γιατρος κακιστος επαγγελματιας και λειτουργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπραβο σου!! Συμφωνω απολυτα. Ας ελπίσουμε ότι η αντιδραση σε αυτή την απαξίωση θα ειναι καθολικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή