Αγώνας δρόμου για τον εμβολιασμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας και όπως φαίνεται θα παραμείνουν αρκετά, έχει ξεκινήσει σε μια περίοδο που το ένα από τα δύο εμβόλια που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, παραμένει σε έλλειψη.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνέστησε προχθές τον εμβολιασμό πρώτα των παιδιών και στη συνέχεια και των ενηλίκων κατά της ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας και κατά της διφθεριτίδας - τετάνου - κοκκύτη - πολυομυελίτιδας.
Το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, τις υγειονομικές περιφέρειες, το Ινστιτούτο Παστέρ και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στα σημεία φιλοξενίας των προσφύγων έχει ξεκινήσει τις απαιτούμενες ενέργειες τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο, αν και πολλές από αυτές δεν έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής, χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα, αφού το θέμα δεν είναι πιεστικό, ακόμη.
Σύμφωνα με παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, το πρώτο, τριπλό εμβόλιο για ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα, είναι διαθέσιμο μένει λοιπόν η καταγραφή των αναγκών προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία παραγγελιών από πλευράς του υπουργείου Υγείας για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.
Το δεύτερο όμως, τετραπλό εμβόλιο (διφθερίτιδας, τετάνου, κοκύτη και πολυομυελίτιδας) βρίσκεται από καιρό σε έλλειψη, για λόγους παραγωγής. Αιτία είναι ότι τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες και του αναπτυσσόμενου κόσμου ενέταξαν το συγκεκριμένο εμβόλιο στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών τους με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση. Ταυτόχρονα, επιδημία κοκκύτη στις ΗΠΑ αύξησε κατακόρυφα τη χρήση του ίδιου εμβολίου. Όμως στην πορεία η εταιρία που προμηθεύει το αντιγόνο του κοκκύτη στην εταιρία που παράγει το εμβόλιο, αντιμετώπισε η ίδια προβλήματα παραγωγής, τα οποία δεν έχουν λυθεί ακόμη. Έτσι, το πρόβλημα έλλειψης του συγκεκριμένου εμβολίου για τα παιδιά (είναι διαφορετικό από αυτό των εφήβων που χρησιμοποιείται και στους ενήλικες) παραμένει και όλοι πλέον καλύπτονται με το εμβόλιο των ενηλίκων.
Κι εδώ αρχίζουν οι ελιγμοί...
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, γνωρίζοντας το πρόβλημα από καιρό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στις χώρες προέλευσης ενδημεί η πολυομυελίτιδα, εισηγήθηκε την κάλυψη του προσφυγικού πληθυσμού με το εμβόλιο της πολυομυελίτιδας IPV ή OPV.
Το υπουργείο Υγείας δέχθηκε την εισήγηση της Επιτροπής και ζήτησε από το Ινστιτούτο Παστέρ την προμήθεια 1000 δόσεων πόσιμου εμβολίου και 2000 ενέσιμων δόσεων εμβολίου πολυομυελίτιδας. Ακολούθησαν τρείς διαγωνισμοί από το Ινστιτούτο Παστέρ, και οι τρεις όμως κρίθηκαν άγονοι! Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο λοιπόν, έγινε πρόχειρος διαγωνισμός για την προμήθεια των παραπάνω δόσεων.
Παρόλα αυτά όμως, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες, έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας της χώρας, ενώ σε συνεργασία με τις ΥΠΕ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τους ιατρικούς συλλόγους και το δίκτυο των ΜΚΟ που είναι ευρύ, καλύπτονται οι ανάγκες των προσφύγων για πρόληψη και υγειονομική περίθαλψη. Και ήδη, το δίκτυο δομών υγείας στα νησιά, τα υπό διαμόρφωση hotspots και στα σημεία φιλοξενίας, θεωρείται εκτεταμένο.
Οι παιδίατροι
Για το θέμα της ανοσοποίησης του προσφυγικού πληθυσμού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιάτρων (μέλος της οποίας αποτελεί η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής), έστειλε επιστολή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ζητώντας του να γνωμοδοτήσει σχετικά με την ανάγκη εμβολιασμών, καθώς στις χώρες προέλευσης ενδημούν η πολυομυελίτιδα και η ιλαρά.
Πράγματι ο Οργανισμός γνωμοδότησε θετικά και σημείωσε στην επιστολή του, ότι όντως ενδημούν οι δύο νόσοι και ο κοκκύτης στην περιοχή, όμως η περίπτωση επιδημίας είναι χαμηλή, σημειώνοντας μάλιστα και την ανοσοποίηση του ελληνικού πληθυσμού κατά των ασθενειών αυτών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.
Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιάτρων επανήλθε με νεότερη επιστολή της προς τον Π.Ο.Υ., ζητώντας του να υποστηρίξει έντονα την ανάγκη εμβολιασμών των πληθυσμών αυτών και με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση καθώς Κύπρος, Ιταλία και Ελλάδα δέχονται πρόσφυγες, και ιδίως η Ελλάδα αδυνατεί να καλύψει πλήρως οικονομικά το δικό της σύστημα υγείας.
Απάντηση στη δεύτερη αυτή επιστολή περί χρηματοδότησης, αναμένεται από τον Π.Ο.Υ.