Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

H προβληματική διακίνηση δύο παιδιατρικών μορφών αντιβιοτικών και της φυματίνης (για τη Μantoux): Απαιτείται, πολιτική βούληση για ορθολογική επίλυση, τώρα!




Κωνσταντίνος Καρύδης, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, kkarydis@otenet.gr,Αθήνα
ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ: Τα  δύο πολύ σημαντικά αντιβιοτικά της πρώτης εικόνας που προορίζονται για παιδιά, για χρήση από το στόμα, εισάγονται αναγκαστικά από το ΙΦΕΤ (=Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), γιατί δεν διατίθενται από ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες, επειδή  δεν παρουσιάζουν εδώ και χρόνια εμπορικό ενδιαφέρον. Τα ιδιοσκευάσματα αυτά είναι αντίστοιχα της πολύ γνωστής Πενικιλλίνης V (Ospen) και κοτριμοξαζόλης (Septrin,Bactrimel),που πολύ σημαντική θέση έχουν στην καθημερινή παιδιατρική θεραπευτική. Θεωρητικά τα φάρμακα του ΙΦΕΤ μπορούν να βρεθούν και βρίσκονται πράγματι, αλλά όχι με την ίδια άνεση, ταχύτητα και τιμή που θα βρίσκονταν για να τα προμηθευθούν αναλόγως οι γονείς των μικρών ασθενών μας, αν κυκλοφορούσαν στο ελεύθερο φαρμακευτικό εμπόριο από το μεγάλο δίκτυο φαρμακευτικών εταιρειών-φαρμακαποθηκών. Να σημειωθεί ότι συνταγογραφούνται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, άσχετα αν φαίνεται η τιμή 0 ευρώ δίπλα στο όνομά τους! Μια από τις συνέπειες, όμως, της δυσκολίας στη διακίνησή τους, είναι να χρησιμοποιούνται από τους Παιδιάτρους συχνότερα άλλα αντιβιοτικά, και όχι τα ανωτέρω, που θεωρούνται πρώτης γραμμής για κάποια παθογόνα. Κι αυτό είναι κομβικής σημασίας για τη Δημόσια Υγεία. Από τη στιγμή που δεν εμφανίζεται κάποιος επιχειρηματίας να τα ξαναφέρει στην Ελλάδα, μήπως το κράτος πρέπει να παρέμβει κάνοντας κάτι παραπάνω από την ανάθεση στο ΙΦΕΤ; Πολύ καλό το ΙΦΕΤ, αλλά απαιτούνται μεγαλύτερη άνεση και  ταχύτητα στη διακίνηση των δύο αντιβιοτικών και, ακόμη χαμηλότερη τιμή. Μην παρασύρονται ορισμένοι αν τα βρίσκουν εύκολα στα πέριξ των Νοσοκομείων Παίδων Φαρμακεία. Και αυτό όχι πάντα. Δεν νομίζω, ότι σε εποχή κρίσης μάλιστα, το εμπορικό ενδιαφέρον,για μια  φαρμακευτική επιχείρηση να τα ξαναφέρει,ότι εξέλιπε. Η Πενικιλλίνη V και η Κοτριμοξαζόλη δεν απαιτούν ιδιαίτερα έξοδα προώθησης.                                                                                        
ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:  Με το θέμα έχω ασχοληθεί πολλές φορές. Βλ. για παράδειγμα δημοσίευμά μου προ 17μήνου στο http://medispin.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8353.html.
Το κοινωφελές ίδρυμα  Ν.Π.Ι.Δ. Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός  που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας  και Θρησκευμάτων/Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και από το Υπουργείο Υγείας .Η Μονάδα  Εμβολίων    καλύπτει ανάγκες άλλων φορέων όπως ΙΚΑ, Ένοπλες Δυνάμεις, Νοσοκομεία, εργοστάσια κλπ  Τέλος, ιδιώτες ιατροί και Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα μπορούν επίσης να προμηθευτούν από το Ινστιτούτο Παστέρ, μέσω της Μονάδας, εμβόλια και λοιπά βιολογικά προϊόντα. (http://www.pasteur.gr/?page_id=11630).
Σε αντίθεση με το παρελθόν, το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ διακίνησης της φυματίνης, αφού τόσο οι κρατικές, όσο και οι ιδιωτικές δομές υγείας της χώρας  ΔΕΝ μπορούν να εφοδιασθούν επαρκώς με αυτή.                                                                                
 Έτσι, λοιπόν, δεν  μπορούν  να γίνουν:                                                                                              
1/O επείγoν ανιχνευτικός έλεγχος για φυματίωση των προσφύγων, των  μεταναστών και των υπόπτων  για φυματίωση βρεφών, παιδιών, εφήβων κι ενηλίκων  που ζουν στην Ελλάδα, 
2/Ο προγραμματισμένος έλεγχος πριν από το αντιφυματικό εμβόλιο (BCG),   
3/Ο προβλεπόμενος έλεγχος με Μantoux που πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες ηλικίες σε  όλα τα παιδιά της χώρας, όπως επισημαίνεται στο από 8/10/2013  έγγραφο του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ: ΒΛΛ6Θ-6ΣΔ). Έτσι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή  μετανάστες από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη ενδημικότητας, ρομά και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης, παιδιά με αρνητική Mantoux  στην οικογένεια των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση, νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, χωρίς συμπτωματολογία βρεφικού AIDS, νεογνά, στο άμεσο περιβάλλον των οποίων, υπάρχει άτομο με φυματίωση, αλλά, και όλα τα  υπόχρεα προς εμβολιασμό παιδιά, τους τελευταίους μήνες, στερούνται ικανοποιητικού ελέγχου για φυματίωση. Τους τελευταίους μήνες όλοι οι Παιδίατροι της Αττικής και της Περιφέρειας  πολλές φορές ταλαιπωρήθηκαν, γιατί συχνά επισκέφτηκαν το ΕΙΠ το οποίο, είτε χορηγούσε, λόγω περιορισμένου αποθέματος, μόνο 2 φιαλίδια φυματίνης/Παιδίατρο, είτε δεν είχε φυματίνη προς διάθεση. Το κοινό  ταλαιπωρήθηκε και τα ΜΜΕ πολλές φορές ανέδειξαν το θέμα της έλλειψης. Η φυματίνη που χρησιμοποιείται  στην Ελλάδα [TUBERCULIN PPD RT 23 SSI,2T.U./0,1ml ενέσιμο διάλυμα όγκου 1,5ml για διενέργεια της φυματινοαντίδρασης Mantoux] παρασκευάζεται από το  παγκοσμίως αναγνωρισμένο STATENS SERUM INSTITUT (SSI) με έδρα την Κοπεγχάγη που αποτελεί κρατική εταιρεία της Δανίας κι έχει μεγάλη αναγνώριση διεθνώς. Στην Ελλάδα εισάγεται  από αποκλειστική αντιπρόσωπο ελληνική φαρμακευτική εταιρεία της SSI Δανίας που είναι αδειοδοτημένη από τον ΕΟΦ. Μάλιστα η Ελλάδα ευνοείται, γιατί έχει  το προνόμιο της ύπαρξης αποκλειστκού αντιπροσώπου-εισαγωγέα, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες(=μόνον ένας μιλάει με την SSI για το ύψος των ελληνικών αναγκών σε φυματίνη,και όχι πολλοί από μια χώρα).Η ελληνική αυτή εταιρεία  στη συνέχεια   προμηθεύει   το  Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, αφού έχει προηγηθεί η διακήρυξη ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού.                                                                                               Ακολούθως, τo Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ αναλαμβάνει να διανείμει τη φυματίνη στη χώρα, αλλά, για διάφορους λόγους, πχ. μεθοδολογία  και γραφειοκρατία διαγωνισμών, παραγγελίες μικρών ποσοτήτων φυματίνης, ακύρωση διαγωνισμών, καθυστερήσεις, υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση δομών του κλπ ΔΕΝ μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ζήτησης του κρατικού και ιδιωτικού  τομέα υγείας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ της χώρας.                                                                                                           
Αξίζει να σημειωθεί πως  από  τον ιδιωτικό ιατρικό τομέα (Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, Παιδίατροι και λοιπές ιατρικές ειδικότητες από το κέντρο και την περιφέρεια όλης της χώρας), αλλά και από τον κρατικό τομέα  το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ κερδίζει αρκετά χρήματα ετησίως, γιατί  προμηθεύεται τη φυματίνη από την εισαγωγική φαρμακευτική εταιρεία,μετά από διαγωνισμό, προς 9,58€ +ΦΠΑ ανά φιαλίδιο (βλ. έγγραφο με ΑΔΑ: ΒΙΗΝ46ΨΧ6Τ-5ΚΩ) και την πωλεί στους παιδιάτρους και τους φορείς προς 13,70€+ΦΠΑ 6,5%=14,59€ ανά φιαλίδιο .Υπολογιζόμενο κέρδος (13,7-9,58)/9,58x100%=43%.Γιατί; Η ειρωνεία, μάλιστα είναι ότι, οι Ιδιώτες Παιδίατροι διατηρούν τη φυματίνη στο ψυγείο τους, την οποία  1/. πλήρωσαν αρκετά καλά-σε τιμή Γερμανίας, 2/.την προμηθεύτηκαν  μετά από μεγάλη ταλαιπωρία και πολλά πήγαινε-έλα στο Παστέρ και 3/.την καμαρώνουν κιόλας να γράφει πάνω στο φιαλίδιο «κρατικό είδος»!
Αν και τη φυματίνη, όπως και τα αναφερθέντα προηγουμένως αντιβιοτικά, διακινούσε ιδιώτης-κι αυτό δεν είναι θέμα πολιτικής, κομματικής, συνδικαλιστικής ή ταξικής απόψεως, αλλά πολύ απλά ΘΕΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ-η ζωή των Παιδιάτρων και το εξαρτώμενο από τις δράσεις τους θέμα της φυματίνης και του ελέγχου της φυματίωσης θα ήταν καλύτερο για τη Δημόσια Υγεία της χώρας.
Κυρίες και Κύριοι,
Αν το Κράτος μας ,όπως τόσες δεκαετίες τώρα, θέλει (γιατί άραγε;) να αφήσει το Παστέρ ως αποκλειστικό διανεμητή της φυματίνης στις δομές του, ας το αφήσει. Για όλους τους υπόλοιπους, του ιδιωτικού τομέα, ας το αλλάξει. Εμείς  οι Ιδιώτες Γιατροί όλων των ειδικοτήτων  πληρώνουμε τη φυματίνη στο Παστέρ. Δεν μας την χαρίζει.Mια διανομή μόνον κάνει. Ποιός ενοχλείται, πλην του Παστέρ που θα χάσει κέρδη, αν εμείς οι Παιδίατροι, προς διευκόλυνσή μας (ταχύτητα, άνεση, προγραμματισμός, πρακτικότητα, πολιτισμός, σωστές συνθήκες μεταφοράς στην περιφέρεια με ευθύνη της εταιρείας κλπ) προμηθευόμαστε τη φυματίνη απευθείας από την εισαγωγική εταιρεία; Ο ΕΟΠΥΥ-και μπράβο του-εδώ και καιρό, είχα ακούσει, ότι θα έστελνε κάποια φάρμακα από τα φαρμακεία του σε χρόνιους ασθενείς  με κούριερ στην επαρχία και από την άλλη μεριά το Παστέρ και άλλοι αφήνουν τους 3.300 Ιδιώτες Παιδιάτρους της χώρας να ταλαιπωρούνται με τη διακίνηση της φυματίνης και μάλιστα τους υπερχρεώνουν.
Aς αναφτεί αυτό το πράσινο φωτάκι από τους αρμοδίους που να μας επιτρέπει να προμηθευόμαστε τη φυματίνη απευθείας από τον εισαγωγέα.
Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απαιτείται τελικά, πολιτική βούληση και μάλιστα ισχυρή  για την ορθολογική επίλυση, των δύο  θεμάτων που σας έθεσα σήμερα. Τα πράγματα,αλλού, επιλύονται ευκολότερα εντός 100 δευτερολέπτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου