Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2013

Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας εβδομάδας μητρικού Θηλασμού
1-7/11/2013, το Σωματείο Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Μαιών-Μαιευών Εφετείου Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας (παράρτημα Θεσσαλονίκης) οργανώσαμε 2ήμερο σχετικών εκδηλώσεων με τίτλο

«ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ, ενημερώνομαι σωστά» .

Το Σάββατο 2/11 πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με θεματική «Μητρικός Θηλασμός : Προστασία, Προαγωγή και Υποστήριξη στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία». Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 επαγγελματίες υγείας. Στην πρώτη θεματική ενότητα, η παιδίατρος και πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής κ. Καραγιαννοπούλου Κόγιου Σοφία σε μια τεκμηριωμένη αλλά ταυτόχρονα γεμάτη συναίσθημα εισήγηση μίλησε για την Οικονομική κρίση και το θηλασμό , ενώ στη συνέχεια η καθηγήτρια του τμήματος των ΤΕΙΘ κ. Θεοδωρίδου Αννέτα ανέπτυξε με γλαφυρό τρόπο τις Κατευθυντήριες Οδηγίες θηλασμού στο μαιευτήριο . Η ενότητα έκλεισε με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εισήγηση της κ Μοσχάκη Βικτωρίας σχετικά με την Τεχνική του θηλασμού.  Το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι ξεκίνησε με τη μαιευτήρα-γυναικολόγο κ. Βαΐτση Βιολέτα η οποία ξεκαθάρισε πολλά θολά σημεία στην ομιλία της Μύθοι και πραγματικότητα για τη διακοπή του θηλασμού ενώ στη συνέχεια το βήμα έλαβε η πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος , παιδογαστρεντερολόγος κ. Καραγκιόζογλου Θωμαή αναδεικνύοντας τον Θηλασμό ως ασπίδα ενάντια στην παιδική παχυσαρκία και τις συνέπειές της. Η προτελευταία ομιλία η οποία παρουσιάστηκε από την παιδογαστρεντερολόγο κ. Καρανίκα Εύη ανέλυσε σε βάθος τα διατροφικά προβλήματα στο θηλάζον βρέφος και τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε η παιδίατρος και πρόεδρος του Σωματείου Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης κ Ιασωνίδου Ελένης με ανασκόπηση της πρόσφατης βιβλιογραφίας σε σχέση με το μητρικό θηλασμό.  Ακολούθησε ζωηρή και γόνιμη συζήτηση ανάμεσα στους ομιλητές και το κοινό. Στη λήξη και τα συμπεράσματα της ημερίδας παρουσιάστηκε η μετάφραση στα ελληνικά της έκδοσης του κειμένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
 Το κείμενο που έχει μεταφραστεί με πρωτοβουλία του Σωματείου Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή ως βοήθημα και ελάχιστη προσφορά στους επαγγελματίες υγείας που θέλουν με τεκμηριωμένο τρόπο να εμβαθύνουν σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο τις γνώσεις τους στο Μητρικό Θηλασμό.
       







Την Κυριακή 3/11 από τις 10.00 έως τις 13.00 και με κεντρικό μήνυμα “ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ” σε περίπτερο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι διοργανωτές ενημέρωσαν τους πολίτες της πόλης για το μητρικό θηλασμό και διένειμαν χιλιάδες φυλλαδίων με ενημερωτικό υλικό για το μητρικό θηλασμό που τυπώθηκαν με αφορμή την εβδομάδα θηλασμού, καθώς και χιλιάδες φυλλαδίων  για την παιδική παχυσαρκία, που ευγενικά προσέφερε η Ελληνική Παιδογαστρεντερολογική Εταιρεία.


Τις εκδηλώσεις στήριξαν και χαιρέτησαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Ι.Σ.Θ. , η Παιδιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, η Ελληνική Παιδογαστρεντερολογική Εταιρεία, η Unicef, Πανεπιστημιακές Κλινικές του Α.Π.Θ.  και πολλοί άλλοι τους οποίους και ευχαριστούμε.

Όλοι μαζί δώσαμε ραντεβού για περισσότερες και πιο συνεργατικές δράσεις στην εβδομάδα θηλασμού 2014!


4 σχόλια:

  1. Tελικά η όλη εκδήλωση ήταν κατα γενική ομολογία επιτυχημένη.Το αμφιθέατρο ήταν από πολύ νωρίς γεμάτο ,περίπου 350 -400 άτομα παρακολούθησαν την ημερίδα ,η θεματολογία ήταν πολύ καλή και υπήρξε γόνιμος διάλογος με τους ακροατές.την δεύτερη μέρα μοιράστηκαν χιλιάδες φυλλάδια στη Ικτίνου ,ενώ πολλές φορές γινόταν και επικοδομητικός διάλογος με τους περαστικούς.Μπράβο σε όλους που προσπάθησαν για το στήσιμο και την διεκπαιρέωση της διήμερίδας αυτής ,ευχαριστώ στους εθελοντές που βοήθησαν με επαγγελματισμό. Του χρόνου ξανά με το καλό......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστας Χατζηδάκης4 Νοεμβρίου 2013 στις 5:14 μ.μ.

    Πολλά πολλά συγχαρητήρια για την επιτυχία της διοργάνωσης. Αν και απών (λόγω ίωσης) από την διοργάνωση και την συμμετοχή, η σκέψη μου ήταν εκεί, μαζί σας. Μπράβο σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά πολλά συγχαρητήρια σε όλους, για την άψογη οργάνωση και ενεργή συμμετοχή σας. Αν και απών (λόγω ίωσης), η σκέψη μου ήταν μαζί σας. Μπράβο σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θερμότατα συγχαρητήρια για όλη την προσπάθεια.Κων/νος Καρύδης,Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος,Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή