Συνέντευξη τύπου με θέμα : «Η ασφαλής εγκυμοσύνη, η επιμέλεια της υγείας της μητέρας και του νεογέννητου αποτελούν ύψιστη ιατρική προτεραιότητα» παραχώρησε σήμερα το ΔΣ του ΙΣΘ από κοινού με την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία.
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, κ. Δ. Τσάμης τόνισε ότι η ιατρική επιστήμη υπηρετεί τον άνθρωπο και αγωνίζεται για τη διατήρηση και προαγωγή της υγείας, υπερασπιζόμενη τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και ασφαλώς και το φυσιολογικό τοκετό.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΕΜΓ) καθηγητής κ. Β. Ταρλατζής επεσήμανε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα σε σχέση με την ασφάλεια των τοκετών στα οργανωμένα μαιευτήρια και τόνισε ότι η Ελληνική νομοθεσία πρέπει να προσαρμοσθεί στα Ευρωπαϊκά δεδομένα ώστε να εξασφαλισθεί η υγεία της επιτόκου και του νεογέννητου.
Ο κ. Κώστας Χατζηδάκης , παιδίατρος μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ σημείωσε τη μεγάλη σημασία της δυνατότητας άμεσης αντιμετώπισης προβλημάτων υποξίας- υποξαιμίας του νεογνού, που υφίσταται μόνο σε οργανωμένα μαιευτήρια – νοσηλευτήρια.
Στη συνέχεια ο Κ. Τσάμης αναφέρθηκε στο ανύπαρκτο δίλημμα « τοκετός στο σπίτι ή καισαρική» που επιχειρείται να καλλιεργηθεί από αφέλεια ή ιδιοτέλεια διευκρινίζοντας ότι ο τοκετός πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένους επιστήμονες ( γυναικολόγους μαιευτήρες- μαίες και μαιευτές) και παρουσίασε τη σχετική απόφαση του ΔΣ του ΙΣΘ:
«Ο τοκετός αποτελεί μοναδική διαδικασία ζωής, την ακεραιότητα και την ιερότητα της οποίας οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε ως ιατροί. Η ασφαλής διενέργειά του, είναι ευθύνη των γονέων , των ιατρών και της πολιτείας. Η ιατρική επιστήμη έχει από χρόνια τώρα αποδείξει και αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού σε οργανωμένα μαιευτήρια, όπως αυτά που λειτουργούν στη χώρα μας με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αντιθέτως ο τοκετός στο σπίτι είναι κατά τεκμήριο πιο επικίνδυνος αφού με βάση τα επιστημονικά δεδομένα συνδυάζεται με πιο αυξημένη περιγεννητική θνησιμότητα.
Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ως χώρο πραγμάτωσης του τοκετού το σπίτι τους αφού ενημερωθούν και εφ όσον κριθεί από εξειδικευμένο μαιευτήρα ιατρό ότι ο τοκετός είναι χαμηλής επικινδυνότητας. Έχουν την υποχρέωση να φροντίσουν για τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ασφάλειας τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό. Μια τέτοια επιλογή δεν απαγορεύεται ούτε διώκεται αλλά πρέπει να στηρίζεται και να υποβοηθείται από εξειδικευμένους ιατρούς και από εξειδικευμένες δομές υποστήριξης ταχείας αντιμετώπισης κάθε ανεπιθύμητου συμβάματος κατά τον τοκετό.
Στην Ελλάδα δεν υφίσταται ακόμη ούτε το θεσμικό πλαίσιο για τις προϋποθέσεις αυτές ούτε οι απαραίτητες δομές ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με σχετική παράδοση.
Ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας αποφασίζοντας να καταβάλλεται στη μητέρα το επίδομα τοκετού αποκλειστικά και μόνο όταν αυτός πραγματοποιείται στο σπίτι, αντικειμενικά τον προωθούν και τον «επιδοτούν» χωρίς στάθμιση κινδύνου και χωρίς να έχουν θεσμοθετήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφαλούς διενέργειας του. Η αβλεψία αυτή ενισχύει όσους επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τις ευαισθησίες ή τις οικονομικές δυσχέρειες των γονέων με αποτέλεσμα να καλλιεργείται σύγχυση.
Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να πραγματοποιούνται τοκετοί χωρίς την παρουσία ιατρού μαιευτήρα στο όνομα μιας ρηξικέλευθης αντίληψης για τη διάκριση φυσιολογικού και παθολογικού».
Πρόσθεσε ότι ο ΙΣΘ απορρίπτει ως εξαιρετικά επικίνδυνη την εμφάνιση δήθεν παραϊατρικών ΜΚΟ όπως οι αυτοαποκαλούμενοι «βοηθοί μητρότητας».
Τέλος ο κ. Ταρλατζής αναφέρθηκε στην παρατηρούμενη υψηλή συχνότητα καισαρικών λέγοντας ότι απαιτείται μεθοδική προσπάθεια για τον περιορισμό των αιτίων στα οποία συμπεριέλαβε την ηλικία των εγκύων, την « αμυντική» άσκηση της ιατρικής, τις εξωσωματικές, τις προηγηθείσες καισαρικές, τις παθολογικές κυήσεις και τη νοοτροπία «ευκολίας» ορισμένων γυναικών. Διευκρίνισε ότι η μείωση των καισαρικών θα επιτευχθεί με την αλλαγή νοοτροπίας και την εκπαίδευση και όχι με διαταγές. Τέλος , παρουσίασε την ανακοίνωση της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας
( http://hsog.gr/gr_upload/htmlarea/toketos%20sto%20spiti.pdf ) και γνωστοποίησε την απόφαση της ΕΕΜΓ να υποβάλλει πρόταση προς το ΚΕΣΥ για τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου