Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Έγινε σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση  της 5μελούς διοικούσας επιτροπής της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής  (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.) με την Υφυπουργό Υγείας  κ.Ζέττα Μακρή ,για θέματα που απασχολούν τον ελευθεροεπαγγελματία παιδίατρο.
Η συζήτηση ήταν διάρκειας 80 λεπτών  κι έγινε σε θετικό κλίμα.
Η Υφυπουργός άκουσε με προσοχή όλα τα θέματα που εξετέθησαν και  διατύπωσε τις απόψεις της που κινούνται στην κατεύθυνση  των  προτάσεων της Ένωσης.
         
         Η συνάντηση κρίνεται επιτυχής. Παραδόθηκε το παρακάτω υπόμνημα. 



                                                                                                                               Αθήνα 23/7/2013

  «Προτάσεις  της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. για την εφαρμοζόμενη πολιτική  στη Δημόσια Υγεία»
                                                     
            
          Έχοντας την ουσιαστική ευθύνη για τη διασφάλιση της υγείας του μεγαλύτερου ποσοστού από τα 1.850.000 παιδιά, ηλικίας από 0 έως 16 χρόνων, στη χώρα μας, σας κάνουμε τις ακόλουθες προτάσεις:
1.     ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

α. Διενέργεια εμβολιασμών
 Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας και η εξάλειψη-ελάττωση των λοιμωδών νοσημάτων οφείλονται στους ελευθεροεπαγγελματίες παιδιάτρους που πραγματοποιούν εμβολιασμούς  σε περισσότερα από τα 70% των παιδιών (Μελέτη ΕΣΔΥ, 2012).
Οι εμβολιασμοί είναι σημαντική διαδικασία, άμεσα συνυφασμένη με τη διαχρονική παρακολούθηση της υγείας των παιδιών και δεν είναι σωστό να αποτελούν αποσπασματική παιδιατρική πράξη.

 ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Η διενέργεια των εμβολιασμών να γίνεται πάντα  μετά από πλήρη παιδιατρική κλινική εξέταση  σε νόμιμα λειτουργούντες χώρους ,όπως είναι τα νόμιμα ιατρεία των παιδιάτρων και όχι από περιφερόμενες ή χωρίς άδεια δομές των ΜΗΚΥΟ, δήμων, κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων  που με αφορμή την οικονομική  κρίση λειτουργούν  ευκαιριακά, παράτυπα και χωρίς έλεγχο.



β. Κόστος
Τα εμβόλια σώζουν ζωές και το κόστος τους (86,9 εκατομμύρια ευρώ/έτος) αποτελεί  μόνο το 2,6% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας.
                                                                                                                                                     


   ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Να συνεχίσουμε να έχουμε την αποκλειστική ευθύνη για τους εμβολιασμούς των παιδιών, όπως γινόταν με ασφάλεια κι επιτυχία επί τόσα χρόνια.
Να  συμμετέχουμε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη διαμόρφωση του προγράμματος εμβολιασμών, ώστε κανένα παιδί στην χώρα, ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο ή πτωχό, να μην μείνει ανεμβολίαστο.

γ. Ανασφάλιστα παιδιά
Τα εμβόλια είναι η ασπίδα της υγείας  όλης της κοινωνίας και θεωρείται έγκλημα η κυκλοφορία «υγειονομικών βομβών», όπως είναι  τα ανεμβολίαστα παιδιά , γιατί,έτσι υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Όταν εξασφαλισθούν πόροι , για τη διενέργεια εμβολιασμών που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ανασφάλιστους,  να μπορούμε να  συνταγογραφούμε τα εμβόλια των τεκμηριωμένα ανασφάλιστων και πτωχών  μέσα από τη πλατφόρμα του e-prescription. Έτσι, θα μας δοθεί η ευκαιρία να εμβολιάζουμε παιδιά που, ήδη, εξετάζουμε δωρεάν στα ιατρεία μας και να βελτιώσουμε τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης αυτής της ομάδας, μέσα και από πρωτοβουλίες που μπορούν να αναπτυχθούν.

δ. Αντιεμβολιαστικό κίνημα
Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα συνεχώς διογκούμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο βάζει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
 Να υπάρξει σαφές νομοθετικό πλαίσιο για το υποχρεωτικό της εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών  και για τον έλεγχο της διάδοσης ψευδών και ατεκμηρίωτων απόψεων περί των εμβολίων μέσω του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου από μη ιατρούς.

2.      ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ        
                                               (ΑΔΥΜ).
Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω σχεδιάστηκαν ως εργαλεία προληπτικού ελέγχου και ανίχνευσης νόσων. Με τον τρόπο ,όμως, που σχεδιάστηκαν και χρησιμοποιούνται-αξιολογούνται, σε μεγάλο βαθμό δεν εξυπηρετούν τους παραπάνω  σκοπούς και πολλές φορές αποτελούν άχρηστα χαρτιά και αιτία μεγάλης ταλαιπωρίας των γονέων.
               ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Επανασχεδιασμό με τη δική μας συμμετοχή και αξιολόγηση των αναγκών από μηδενική βάση. Ο παιδίατρος, που  ευθύνεται για τη διαχρονική παρακολούθηση του παιδιού, να είναι ο αποκλειστικός συντάκτης του  ΑΔΥΜ και ο ίδιος να έχει την ευθύνη της παραπομπής στους ειδικούς ιατρούς (οφθαλμίατρο, ορθοπεδικό, καρδιολόγο, οδοντίατρο κλπ), μόνο αν  το κρίνει απαραίτητο.
Τα προγράμματα πρόληψης και τα πιστοποιητικά υγείας των μαθητών δεν πρέπει να γίνονται από κινητά ή σταθερά ευκαιριακά συνεργεία δήμων, ΜΗΚΥΟ, κρατικών και  ιδιωτικών κλινικών που για πρώτη φορά βλέπουν το παιδί, χωρίς τη φυσική παρουσία του γονέα του, χωρίς λήψη ιστορικού κλπ.

3.     ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εμείς οι παιδίατροι είμαστε  οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Διαπιστώσαμε ότι απουσιάζουμε από την επιτροπή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που έχει συγκροτηθεί από το Υπουργείο Υγείας (ΑΔΑ:Β43ΘΘ-Ω2Β,Αρ. πρωτ. ΔΥ1δ/104626/26-10-2012)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
 Να συμπεριληφθούν δικά μας μέλη, ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι  σε τέτοια επιτροπή  ή ανάλογες ,που θα συγκροτηθούν.

ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
α. Αναγνώριση από το Υπουργείο Υγείας των Υποειδικοτήτων της Παιδιατρικής.
β. Νομοθετική ρύθμιση που να απαγορεύει να  δίνονται ιατρικές συμβουλές στο κοινό από  διάφορους ιστοτόπους ή να αφήνονται τα μέλη του να διαπραγματεύον-ται μεταξύ τους, σε κοινή θέα ,ιατρικά θέματα που εκθέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία ή να  κάνουν διαφήμιση  και δυσφήμιση γιατρών.                                γ. Να έχουμε, άμισθο συμβουλευτικό ρόλο, ως Ένωση, και ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί σας.
*Με  όλα τα ανωτέρω συμφωνούν: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελευθεροεπαγ-γελματιών Παιδιάτρων (Π.Ο.Σ.Ε.Π.) και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία(Ε.Π.Ε.).


                                   H  διοικούσα επιτροπή
                                                                     
                                       Κ.Νταλούκας,Πρόεδρος
                                       Κ.Καρύδης,Αντιπρόεδρος
                                       Κ.Βλάχος,Γραμματέας
                                       Κ.Σιακαβέλλας,Ταμίας,
                                       Π.Καφρίτσα,Μέλος
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

3 σχόλια:

  1. Το θετικότερο όλων είναι ότι για πρώτη φορά οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι κληθήκαμε σε συνάντηση με έναν υφυπουργό Υγείας. Φυσικά, θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια και ανταπόκριση από την πλευρά του Υπουργείου, προκειμένου ο δίαυλος επικοινωνίας που μόλις άνοιξε να παραμείνει ανοικτός και παραγωγικός. Ευχή όλων μας είναι να εισακουστούν οι προτάσεις μας και να αποτελέσουν εν ευθέτω χρόνο θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής Πολιτείας. Συγχαρητήρια στους συναδέλφους της Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ. για την όλη προσπάθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή προσπάθεια ,νομίζω πως μέσα στο λίγο χρόνο των 80 λεπτών τέθηκαν ουσιώδη θέματα που μας απασχολούν,φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα που χρίζουν συζήτησης και επεξεργασίας.Το σημαντικό είναι πως υπήρξαν ευήκοα ώτα ,και πως ο διάλογος θα συνεχιστεί .Με την συμμετοχή και την συνεισφορά όλων των σωματείων θα μπορουν να κατατεθούν προτάσεις που να λύσουν τα χρόνια προβλήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα τω παιδιών της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια θετικη πρωτοβουλια στην οποια αξιζουν ευσημα!
    Η τεκμηριωση αναφορικα με την αποτελεσματικοτητα και αποδοτικοτητα των εμβολιασμων ελπιζω πως εγινε αντιληπτη απο την πολιτικη ηγεσια του Υπουργειου.

    Προσωπικα εχω επιφυλαξεις για καποιες απο τις προτασεις που τεθηκαν στη συναντηση. Δεν πιστευω πως ειναι εφικτο να νομοθετηθει αλλα κυριως να επιβληθει αναγκαστικη εμβολιαστικη καλυψη του πληθυσμου της χωρας. Τιθενται θεματα αυτοδιαχειρησης του ατομου και ελευθερης επιλογης. Επομενως η υποχρεωση και ευθυνη του παιδιατρικου σωματος ειναι να ειμαστε δυναμικοι πρεσβευτες των πλεονεκτηματων των εμβολιασμων παντου και με καθε ευκαιρια. Στο ιατρειο μας, στο νοσοκομειο, στα φορα στα οποια ο καθενας μας συμμετεχει, στις κοινωνικες μας συναναστροφες. Μονο ετσι μπορει να αντιμετωπιστει το ολοενα και διογκουμενο αντιεμβολιαστικο κινημα που φοβαμαι πως θα προκαλεσει σημαντικα προβληματα Δημοσιας Υγειας στο μεσομακροπροθεσμο μελλον.

    Εχω επισης σημαντικες επιφυλαξεις σχετικα με τις προτασεις για νομοθετικη αντιμετωπιση τοσο για τη διαδοση στα ΜΜΕ (εντυπα, ηλεκτρονικα και διαδικτυακα) ατεκμηριωτων θεσεων σχετικα με τα εμβολια, οσο και για το προτεινομενο "φρενο" στα διαφορα blogs και forums που οντως κακιστες υπηρεσιες προσφερουν σε οσους δε μπορουν να φιλτραρουν καταλληλα την οποια πληροφορια. Δεν αντιμετωπιζονται (καλως η κακως) με τον τροπο αυτο τα συγκεκριμενα φαινομενα, μια ματια και στον παγκοσμιο ιστο το φανερωνει. Πρεπει να ξανακερδισουμε το χαμενο κοματι της εμπιστοσυνης των ασθενων μας και των γονιων τους, αυτος ειναι ο ρεαλιστικος τροπος. Εχουμε και εμεις μεριδιο στην απωλεια αυτης της εμπιστοσυνης και θα την ξανακερδισουμε ακουγοντας και μιλωντας περισσοτερο και ουσιαστικοτερα με τους ασθενεις μας. Δεν μπορουμε να προτεινουμε τη λογοκρισια του διαδικτυου και φυσικα δεν μπορουμε να την επιβαλλουμε (ουτε και θα πρεπει να το θελουμε αλλωστε)

    Τελος, θελω να πιστευω πως απο παραδρομη και μονο προταθηκε ο αμισθος συμβουλευτικος ρολος της ενωσης. Τη στιγμη που υπαρχει πλεον η Πανελληνια Ομοσπονδια, νομιζω πως η επικοινωνια και διαβουλευση μας με τους θεσμικους φορεις θα ειναι αποτελεσματικοτερη εφοσον γινεται μεσω των οργανων της.
    Στοχος ολων μας πρεπει να ειναι η ενδυναμωση της, τοσο στη βαση οσο και στη δικτυωση της.

    Με τις σκεψεις αυτες ευχομαι ακομη καλυτερη συνεχεια σε αναλογες πρωτοβουλιες.

    Και παλι μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή