Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ 5000 ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ -Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος


  • Όπως όλοι γνωρίζετε δημοσιεύθηκε η προκήρυξη 5000 θέσεων κλινικών γιατρών απο τον ΕΟΠΥΥ για διετείς συμβάσεις με υποβολή των αιτήσεων εως 11/5/2012.

    Τα μόνα κριτήρια αξιολόγησης είναι η οικογενειακή κατάσταση,ο βαθμός πτυχίου και ο χρόνος κτήσης πτυχίου ( 25% των συμβάσεων θα αφορά γιατρούς που απέκτησαν την ειδικότητα εντός 5ετίας).
    ...
    Η σύμβαση θα αφορά 4ωρη απασχόληση επι 5θήμερο με απόδειξη παροχής υπηρεσιών χωρίς κάλυψη ασφαλιστικής εισφοράς -εξόδων και θα αμοίβεται ο γιατρός με 53 € καθαρά ημερησίως !!!
    (προϋπολογισμός 166.000.000:2 χρόνια=83.000.000 το χρόνο:5.000 γιατροί=16.600 τον χρόνο:12 μήνες=1.383€ τον μήνα-23% κρατήσεις=1.064€ καθαρά:20 έργ.ημέρες=53 €).

    Όπως καταλαβαίνετε όταν ο ασφαλισμένος γνωρίζει ότι θα εξετασθεί δωρεάν, δεν θα επισκεφθεί τον γιατρό άλλη ώρα και να τον πληρώσει, έτσι ώστε να συμπληρώσει ο γιατρός το εισόδημά του και να καλύψει αφ´ενός μεν τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες του ιατρείου και αφ´ετέρου δε τις ανάγκες επιβίωσης που είναι σε μηνιαία βάση σαφέστατα πολύ περισσότερες από τα 1.064 € μηνιαίως.

    Φυσικά όλα αυτά απο έναν οργανισμό ,τον ΕΟΠΥΥ, υπερχρεωμένο ( με χρέη δίς από 2ετίας σε όλους τους προμηθευτές του), αναξιόπιστο (άδεια ταμεία,αντιϊατρική και κακοήθης με όλο ψέματα ηγεσία),ελλειματικό ( έσοδα 5 δίς-έξοδα 7 δίς για το 2012),που αμφισβητείται ακόμη και αυτή η πληρωμή της πενιχρής αμοιβής.

    Η θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου καθώς και του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας όπως έχει εκφρασθεί επανειλλημένα μέσα από τις γενικές συνελεύσεις,είναι ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ στον ΕΟΠΥΥ με αυτή την εξευτελιστική σύμβαση,διεκδικώντας αξιοπρεπείς όρους συνεργασίας που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικές και βιώσιμες για τον γιατρό και την οικογένειά του αμοιβές.

    Ο ιατρικός κόσμος κατανοεί και λαμβάνει υπ'όψιν του τις ανάγκες καθώς και την δεινή οικονομική κατάσταση των πολιτών αλλά δεν μπορεί να υποκύψει στους εκβιασμούς του Υπουργείου και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ που καταρρακώνουν και αποδομούν την αξιοπρεπή άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.

    Χωρίς να ακούμε προεκλογικά "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" ας προσδοκούμε,πριν γίνουν ενέργειες καταστροφικές για όλους,την αλλαγή πολιτικής με την ύπαρξη λογικής στην διαχείρηση των προβλημάτων στον χώρο της υγείας, όπου κανένας γιατρός δεν περισσεύει.

    Ας μας γίνει βίωμα πλέον ότι μόνο μέσα απο την δύναμη των πολλών μπορούμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα αξιοπρεπούς άσκησης ιατρικής για τον Έλληνα πολίτη και της ικανοποιητικής διαβίωσης ημών και των οικογενειών μας.

    Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος
    Καρδιολόγος
    Πρόεδρος
    Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου