Κάρτα υγείας η οποία θα καταγράφει κάθε κίνηση του ασθενούς-ασφαλισμένου πρόκειται να καθιερωθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Η συγκεκριμένη κάρτα δεν θα είναι «πιστωτική», δεν θα υπάρχει δηλαδή κάποιο ποσό βάσει του οποίου θα μπορούν να κινούνται οι ασθενείς, καθώς οι αρμόδιοι θεωρούν ότι δεν πρόκειται να επιτύχουν κατά τον τρόπο αυτόν εξοικονόμηση χρημάτων. Ουσιαστικά όμως θα είναι μια ιατρική ταυτότητα των ασφαλισμένων, αφού σε αυτήν θα καταγράφονται πληροφορίες χρήσιμες για τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ (π.χ., πότε, πού και γιατί ο ασφαλισμένος υποβλήθηκε σε μαγνητική ή αξονική τομογραφία). Η κάρτα θα έχει μια μαγνητική πίστα η οποία θα δίνει τόσο στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ όσο και στους γιατρούς τα στοιχεία κάθε ασθενούς.Στον Οργανισμό θα «εγγραφούν» περί τους 18.000 γιατρούς. Οι περισσότεροι θα προέρχονται από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ. Θα μπορούν όμως να συνεργάζονται με τον Οργανισμό και ιδιώτες γιατροί. Ο τρόπος αμοιβής τους δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει μια σταθερή αμοιβή για όλους τους γιατρούς από 800 ως 1.000 ευρώ μηνιαίως. Για την ενίσχυση του μισθού τους εξετάζονται τα εξής δύο σενάρια: * Κλιμακωτή αμοιβή ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών-πελατών που έχουν. Π.χ., για τους πρώτους 100 πελάτες ο γιατρός θα λαμβάνει από τον Οργανισμό δέκα ευρώ την επίσκεψη και για τους άλλους 100 που θα ακολουθήσουν πέντε ευρώ.* Οσο περισσότερους πελάτες έχει ένας γιατρός τόσο μικρότερη θα είναι η αμοιβή του ανά επίσκεψη και το αντίθετο προκειμένου να υπάρχει εξισορρόπηση των αμοιβών. Π.χ., αν ένας γιατρός έχει 1.000 πελάτες θα λαμβάνει για κάθε επίσκεψη πέντε ως δέκα ευρώ. Αντιθέτως, ο γιατρός που έχει 500 πελάτες θα λαμβάνει από 10 ως 20 ευρώ.Το δεύτερο σενάριο είναι ως σήμερα το επικρατέστερο καθώς θεωρείται από τους αρμοδίους πιο δίκαιο. Οπως εξηγούν, υπάρχουν ιατρικές ειδικότητες με μεγαλύτερη ζήτηση από άλλες. Οι γιατροί θα δηλώνονται από τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι προκειμένου να τους επισκεφθούν στο ιατρείο τους θα καλούν για ραντεβού στην τηλεφωνική υπηρεσία του ΙΚΑ 184.Οι γιατροί που θα μετέχουν στο σύστημα θα κάνουν όλες τις ενέργειες ηλεκτρονικά (συνταγογράφηση φαρμάκων, έκδοση παραπεμπτικών για εξετάσεις κτλ.). Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους γιατρούς του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ αλλά και για τους ιδιώτες οι οποίοι θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Συνδεδεμένοι με το σύστημα μπορούν να είναι ακόμη και ιδιώτες γιατροί οι οποίοι δεν θα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, με τη διαφορά ότι δεν θα αμείβονται από τον Οργανισμό. Θα μπορούν όμως να εξυπηρετούν κατ΄ αυτόν τον τρόπο ασθενείς-πελάτες τους. Προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα υπερσυνταγογράφησης, συζητείται να μπει πλαφόν στον αριθμό των ασθενών που θα δέχονται τον μήνα μέσω του συστήματος, καθώς και στις συνταγές που θα τους χορηγούν.
Διαβάστε περισσότερα:
Έχω βαρεθεί να ενημερώνομαι από τα ΜΜΕ για πιθανά σενάρια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και αμοιβών, έχω επίσης βαρεθεί να διαβάζω περί υποτιθέμενης ελεύθερης συνταγογραφίας των μη συμβεβλημένων ιατρών ενώ από 1/6/2011 έχει καταργηθεί η ελεύθερη συνταγοφραφία. Έχω την αίσθηση ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα έχουν την έννοια της δημοσκόπησης, αποσκοπούν στο να μετρήσουν αντιδράσεις και σιγά-σιγά να στρώσουν το έδαφος, ώστε όταν εξαγγελθούν οι συμβάσεις να μην υπάρξουν αντιδράσεις και να τα δεχτούμε σαν φυσικό επακόλουθο αφού τόσο καιρό βομβαρδιζόμαστε με όλες αυτές των εκ των έσω πληροφορίες και «διαρροές». Έτσι ξεκίνησε και το φιάσκο του ΙΚΑ και δυστυχώς υπήρξαν συνάδελφοι που τσίμπησαν. Και αφού μιλάμε για ελεύθερη συνταγογράφηση γιατί δεν αφήνουν ελεύθερη τη συνταγογράφηση για ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για τους μη συμβεβλημένους και αντί αυτού κόβουν και τη μέχρι τώρα ελεύθερη συνταγογραφία του ΟΠΑΔ? Συνάδελφοι μας δουλεύουν και αν θέλουμε πραγματικά να διαπραγματευτούμε, ο μόνος τρόπος διαπραγμάτευσης είναι ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνω και επαυξανω. Δηλαδη οποιος εχει περισσοτερους πελατες (για διαφορους λογους μεταξυ των οποιων και να ειναι καλυτερος αλλα οχι παντα) θα αμοιβεται με λιγοτερα ανα πελατη. Θα δουλευει περισσοτερο και θα αμοιβεται ενδεχομενως τα ιδια!!!! Η συνταγογραφια δεν ειναι το μεγιστο των προβληματων μας σημερα. Για να συνταγογραφουμε πρεπει να εχουμε πελατες και οπως καταλαβαινετε ΔΕΝ ΧΩΡΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Και μπορει στα επομενα 5 χρονια να επικρατησει μπαχαλο στα ιατρεια οσων μπουν στο συστημα (τυπου ΤΕΒΕ) μετα ομως θα ειμαστε τοσο πολλοι που θα αντιστοιχει ενας πελατης ανα γιατρο (την ημερα). Θελω να καταληξω οτι το μειζων προβλημα ειναι ο υπερπληθωρισμος ιατρων και αν δε βρουμε λυση σε αυτο ολοι οι αλλοι αγωνες μας θα ειναι επι ματαιω
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστινα Μαγνησαλη
Ευχαριστούμε Χριστίνα για την ενημέρωση των απόψεών σου περί ΕΟΠΥΥ, ελεύθερης συνταγογράφησης και ιατρικού πληθωρισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφή1) ο Εθνικός Οδοστρωτήρας Πλήρους Υποβάθμισης της Υγείας δεν γίνεται προς όφελος ούτε των ασθενών, ούτε των γιατρών ούτε των ασφαλιστικών ταμείων. Με προϋπολογισμό για την Υγεία μόλις στο 0.6% (μείωση από 1.4%) το μόνο που γίνεται είναι εξίσωση προς τα κάτω, πάνω στο πρότυπο του ΟΑΕΕ και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή του ΙΚΑ. Μάλιστα σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των διαγνωστικών κέντρων και των δυνατοτήτων που δίνει το άρθρο 41 του Ν3918/2011 οδεύουμε στην πλήρη εξαθλίωση, την επικράτηση καρτέλ υγείας και την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Η Υγεία παραδίδεται σε επιχειρηματίες και εμείς θα καταντήσουμε κακοπληρωμένοι υπάλληλοι αν δεν συνασπιστούμε και δεν περιφρουρήσουμε το επάγγελμά μας. (επίσης στην ελεύθερη αγορά εργασίας όποιος δουλεύει περισσότερο, αμείβεται περισσότερο και όχι το αντίθετο)
2) Η ελεύθερη συνταγογράφηση είναι κόκκινη γραμμή οποιουδήποτε θέλει να εκπροσωπεί συναδέλφους και
3) Ο ιατρικός πληθωρισμός είναι πρόβλημα αλλά δε λύνεται αφαιρώντας συνταγογράφηση, ούτε περιθωριοποιώντας συναδέλφους με τη λογική ότι δε χωράμε όλοι στο σύστημα.